Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ευρύ δειγματοληπτικό έλεγχο των Κερκυραίων με rapid test, ζητάει ο Ιατρικός σύλλογος

κορονοϊός
18 Nov 2020 / 13:16
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Μαζικός έλεγχος αντί της γενικής καραντίνας. Το ιστορικό αυτής της απόφασης βρίσκεται στην εκτίμηση του συλλόγου ότι μια ακριβέστερη επιδημιολογική αποτύπωση σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας θα διευκόλυνε την αντιμετώπιση της κατάστασης αλλά θα καθοδηγούσε και την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία της αγοράς, τοπικής και τουριστικής.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η επιδημιολογική κατάσταση στην Κέρκυρα απασχόλησε τη διοίκηση του Ιατρικού συλλόγου. Η απόφασή της είναι για την ανάληψη πρωτοβουλίας ώστε να γίνουν μαζικοί έλεγχοι, rapid test, στους Κερκυραίους. Στην προοπτική αυτή είναι σύμφωνη και η περιφερειακή Αρχή. Την τελική απόφαση θα πάρει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ.
 
Την απόφαση αυτή πήρε η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Κερκύρας, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις. Το ιστορικό αυτής της απόφασης βρίσκεται στην εκτίμηση του συλλόγου ότι μια ακριβέστερη επιδημιολογική αποτύπωση σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας θα διευκόλυνε την αντιμετώπιση της κατάστασης αλλά θα καθοδηγούσε και την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία της αγοράς, τοπικής και τουριστικής.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το κόστος των αντιδραστηρίων για το rapid test δεν ξεπερνάει τα 10€ κατά κεφαλήν. Αυτό σημαίνει ότι αν ελέγχονταν όλοι οι Κερκυραίοι, κάτι που δεν απαιτείται, η δαπάνη θα ήταν της τάξης του 1 εκ. € Εξυπακούεται ότι σύμφωνα με την πρόταση, ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός και στοχευμένος στις πληθυσμιακές ομάδες μεγαλύτερης μετάδοσης.

Σκοπός του μαζικού ελέγχου θα είναι να εντοπιστούν κυρίως οι ασυμπτωματικοί φορείς και να απομονωθούν ώστε να ελεγχθεί δραστικά η διασπορά. Μέθοδος που ακολουθείται άλλωστε π.χ. στις σκανδιναυϊκές Χώρες.

Την πρόταση του Ιατρικού συλλόγου έχει ήδη αποδεχθεί η Περιφέρεια. Προτίθεται μάλιστα να την χρηματοδοτήσει με τουλάχιστον πενήντα χιλ. €. Την εφαρμογή θα αναλάβουν οι γιατροί, μέλη του συλλόγου. Προϋποτίθεται η έγκριση του εγχειρήματος από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ.

Στα rapid test αντιγόνου για COVID-19 μετά τη συλλογή του αναπνευστικού δείγματος και την εφαρμογή τα δεδομένα διαβάζονται από τον χειριστή το πολύ μέσα 10 έως 30 λεπτά. Το δείγμα που απαιτείται είναι ρινικό ή ρινοφαρυγγικό επιχρίσμα. 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.