Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας: Κατά πλειοψηφία υπέρ της καταβολής χρημάτων για το πρώην club med

Δημοτικό συμβούλιο
16 Nov 2020 / 20:07

ΚΕΡΚΥΡΑ. Θετικά γνωμοδότησε η πλειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας στη συνεχιζόμενη συνεδρίαση της Δευτέρας

ως προς τη μετατροπή της υποχρέωσης της Εταιρείας Ikos (Corfu Gardens ΑΚ. ΤΕ.ΞΕ) για παραχώρηση εδαφικής έκτασης, σε υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσού στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Υπέρ ψήφισαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων Υδραίου (15), Τρεπεκλή (12), Νεράντζη (3) και ο Σπύρος Πουλής.
Κατά ψήφισαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων Καλούδη (4), Σαρλή (3), Λαϊκής Συσπείρωσης (3), ο Νικηφόρος Κοσμάς της "Εκκίνησης", η Μαρία Δρυ της "Κέρκυρα 180", ο Γιώργος Καρύδης της "Κερκυραϊκής Συμμαχίας καθώς και η Ελεάνα Φαϊτά, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κάτω Κορακιάνας.

Αφορά στις προϋποθέσεις για την έκδοση πολεοδομικής άδειας από τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία, που έχει και διαχειρίζεται και το συγκρότημα του Ikos Δασιά. Αυτές, όπως προβλέπεται, μπορεί να είναι εισφορά σε γη ή εισφορά σε χρήμα προς όφελος του Δήμου ώστε να προχωρήσει αυτός σε πολεοδομικές και άλλες ρυθμίσεις στην υποδομή, πέραν του επίμαχου οικοπέδου για τη βελτίωση της ζωής των περιοίκων και της λειτουργικότητας του χώρου στην ευρύτερη περιοχή.

Οι νέοι ιδιοκτήτες επιθυμούν η εισφορά αυτή να είναι σε χρήμα. Ένα ποσόν εφάπαξ υπολογίζεται στα 2,5 εκ. €.

Ακριβώς αντίθετες είναι οι θέσεις του τοπικού συμβουλίου της Κοινότητας Κάτω Κορακιάνας. Με την απόφαση του, ζήτησε την αντίστοιχη γη, 70 περίπου στρέματα, αντί του χρηματικού ποσού.  


Δείτε ακόμα:  

-Δήλωση της Δημοτικής συμπαράταξης, Κερκυραϊκή Αναγέννηση - Φωνή-Δημότες για Διαφάνεια για την πολεοδόμηση του Club Med

-Εκκίνηση: «Όχι» στην εκποίηση των 70 στρεμμάτων του πρώην Club Med

Η πρόταση της Μερόπης Υδραίου

Αντιμέτωπη με σφοδρές αντιδράσεις ήρθε η Μερόπη Υδραίου, αλλά και οι παρατάξεις Τρεπεκλή και Νεράντζη που ήταν στην ίδια γραμμή. Το θέμα δίχασε το δημοτικό συμβούλιο, γι΄αυτό εξάλλου χρειάστηκαν και δύο τηλεσυνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί η συζήτηση. 

Επιχειρηματολογώντας η Δήμαρχος, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια έκταση καθαρά ιδιωτική, η οποία έχει πωληθεί στην εταιρεία ikos. Πρόσθεσε δε, ότι η παραχώρηση γης δεν θα είχε ουσιαστικό όφελος για τον Δήμο, καθώς δεν θα είχε δικαίωμα να οικοδομήσει, θα είχε όμως την υποχρέωση συντήρησης και την ευθύνη για την διευθέτηση του ρέματος. «Ο Δήμος έχει εκατοντάδες ακίνητα, όλα αναξιοποίητα, ούτε καν κατοχυρωμένα στο κτηματολόγιο δεν είναι» είπε χαρακτηριστικά. 

Πρότεινε να ζητηθεί από την εταιρεία άμεση καταβολή του ποσού, μέσα στο 2021, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε αναγκαία έργα υποδομής για την κοινότητα Κάτω Κορακιάνας. Επίσης πρότεινε να ζητηθεί από την εταιρεία η διασφάλιση της πρόσβασης στην παραλία και η κατασκευή ενός έργου κοινής ωφελείας. 
Από την ψηφοφορία για την πρόταση της δημάρχου, απείχε η αντιπολίτευση.