Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σχέδιο ανάπτυξης από τον Ναυσίθοο

Μπάσκετ
10 Nov 2020 / 17:26
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι εκλογές στις Ομοσπονδίες θα είναι διαφορετικές πλέον μετά την ψήφιση νόμου που έφερε ο Λ. Αυγενάκης.

Και αυτό γιατί αρκετοί πρόεδροι δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι. Στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, ο «μόνιμος» πρόεδρος Γ. Βασιλακόπουλος μένει εκτός και πλέον στη διεκδίκηση βρέθηκαν αρκετοί «μνηστήρες» με τον Παναγιώτη Φασούλα να είναι ο πλέον γνωστός λόγω της παρουσίας του σε ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, Εθνική, αλλά και σαν Δήμαρχος Πειραιά.

Όλοι οι υποψήφιοι που περιόδευαν στη Ελλάδα ψάχνοντας υποστηρικτές, παρουσίασαν τα προγράμματά τους αλλά θα σταθούμε σε προτάσεις προς τους υποψήφιους από τον Ναυσίθοο, που εκτός από τμήμα κολύμβησης έχει και τμήμα μπάσκετ και μάλιστα συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β ΕΣΚΑΒΔΕ. Μια πρωτοβουλία που δείχνει το ενδιαφέρον και την αγωνία για το αύριο του μπάσκετ, ειδικά από ένα σωματείο της Κέρκυρας η οποία είναι πολύ χαμηλά στην ελληνική λίστα, χωρίς ομάδα σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα. 
 
Οι προτάσεις του Ναυσίθοου για την ανάπτυξη του μπάσκετ στην Ελλάδα
 
1. Διασφάλιση αθλητικών υποδομών – Εθνικό άθλημα το μπάσκετ για την ΓΓΑ και προτεραιότητα στα κριτήρια μοριοδότησης στα ΕΑΚ και τα κλειστά γυμναστήρια.

2. Σύνδεση μπάσκετ με σχολικό αθλητισμό – Επαναλειτουργία αθλητικών σχολείων ανά Δήμο.

3. Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος υποχρεωτική για τους προπονητές καλαθοσφαίρισης σε όλες τις κατηγορίες και κυρίως στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα.

 4. Τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα μέχρι πριν το παιδικό να έχουν μορφή τουρνουά και να δίνεται προτεραιότητα στη συμμετοχή και στη διασκέδαση. Έμφαση σε πολλούς αριθμητικά αγώνες. Στο τέλος μπορεί με τη μορφή Final-8 ν πρόκειται για παιδικό ή και μεγαλύτερες ηλικίες.  Επίσης μπασκέτες και μπάλες προσαρμοσμένες στις μικρές ηλικίες δημιουργώντας μια μικρογραφία του ανδρικού μπάσκετ με καρφώματα, θέαμα κλπ. Κάνοντας ελκυστικό το άθλημα.

5. Δημιουργία αθλητικών καμπ της Ομοσπονδίας ανά περιοχή για να δοθεί επιπλέον κίνητρο για τα παιδιά.

6. Βελτίωση της υποδομής του αναπτυξιακού οργανογράμματος της ΕΟΚ. Σύστημα παιγνιδιών με μικτές Ενώσεων είναι ξεπερασμένο. Πρέπει να γίνονται γιορτές μπάσκετ ανά την Ελλάδα με μεγαλύτερη επιλογή αθλητών.

7. Επιλογή ανά τετραετία Ομοσπονδιακών προπονητών μέσω ψηφοφορίας από τους προπονητές των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων –τουρνουά.

8. Σύνδεση πρωταθλημάτων παίδων-εφήβων  με δευτεροβάθμια εκπαίδευση –Δημιουργία έξτρα κινήτρων για συνέχιση του αθλήματος κατά τη διάρκεια Β΄και Γ΄ Λυκείου.

9. Η Ομοσπονδία πρέπει να αναπτύξει μηχανισμούς ανατροφοδότησης για τις επιδόσεις της στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα έτσι ώστε να έρχεται συνεχής βελτίωση. 

10. Άμεση συνεργασία Ομοσπονδίας με ΣΕΠΚ για τα κριτήρια επιλογής προπονητών καθώς και θέματα φιλοσοφίας, μεθοδολογίας και προπόνησης.

11. Οργάνωση Ομοσπονδίας και Ενώσεων όσον αφορά το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προβολή όλων των αγώνων μέσω πλατφορμών. Συνεργασία με Ομοσπονδία άλλων αθλημάτων όπως το Chirleading η και φιλαρμονικών σχολών, προκειμένου το άθλημα να έχει πιο γιορτινό και χαρούμενο χαρακτήρα.

12. Η Ομοσπονδία πρέπει να βρει χορηγούς τόσο σε Εθνικό επίπεδο όσο και σε τοπικό έτσι ώστε να διασφαλίσει τη δυνατότητα στα σωματεία προμήθειας αθλητικού υλικού. Η οικονομική ενίσχυση επιβάλλεται και πρέπει να έχει τη μορφή αθλητικού υλικού το οποίο είναι άμεσα αποκρίσιμο στους αθλητές.

13. Αξιοποίηση εν ενεργεία καλαθοσφαιριστών και όχι μόνο και περιοδεία τους σε όλη την επικράτεια σε σχολεία, σε εκδηλώσεις κλπ, έτσι ώστε να προποτάρουν το άθλημα και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών.

14. Σχεδιασμός πλάνου ανίχνευσης αθλητικών ταλέντων από ΚΦΑ (καθηγητές Φυσικής Αγωγής) με ειδικότητα στο μπάσκετ σε όλες τις σχολικές μονάδες της Ελλάδας. Συνεργασία με Υπουργείο παιδείας, απόσπαση σε κάθε Περιφέρεια –Δήμο ενός ΚΦΑ για τις ανάγκες του προγράμματος. 

15. Δημιουργία προγράμματα της Ομοσπονδίας «το πρωί φοιτητής, το βράδυ μπασκετμπωλίστας» όπου με μια βάση δεδομένων μεταξύ ΕΟΚ και Υπουργείου παιδείας κανένας αθλητής που περνάει στο Πανεπιστήμιο δεν χάνεται. Η Ομοσπονδία δίνει κίνητρο σε ομάδες για αυτά τα παιδιά και στα ίδια τα παιδιά με τη μορφή υποτροφίας.   

16. Συνεργασία με Δήμους για την κατάρτιση προγραμμάτων εκμάθησης μπάσκετ
Σε όλες τις ηλικίες μέσω προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού. Συνεννόηση με ΓΓΑ.

17. Συνεργασία με Σύνδεσμο διαιτητών προκειμένου να υπάρχει άμεση συνεργασία με την Ομοσπονδία επιμόρφωσης και δράσεις.

18. Τέλος θεωρούμε ότι για να βελτιωθεί ποιοτικά αλλά και ποσοτικά το άθλημα της καλαθοσφαίρισης πρέπει να επενδύσουμε στη μαγική λέξη «Action». Δράσεις σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης με τη μορφή διασκέδασης, παιχνιδιού, συμμετοχής, χαράς. Στη συνέχεια επέρχεται η αγάπη για το άθλημα που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία ενός ισχυρού οικοδομήματος.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια