Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αμερικανικά ΜΜΕ: 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν - «Βιάζεται», λέει ο Τραμπ

ΗΠΑ
07 Nov 2020 / 19:20

Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου - Μη αναστρέψιμο το προβάδισμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών, λένε τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ - Δικαστική μάχη προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ, που αμφισβητεί ευθέως το εκλογικό αποτέλεσμα

ΑΘΗΝΑ.  Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο οριστικός νικητής των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου του 2021 ως ο 46ος πρόεδρος της χώρας, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το απόγευμα του Σαββάτου, θεωρώντας ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει πλέον μη αναστρέψιμο προβάδισμα στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Η νεότερη ενημέρωση από την πόλη της Φιλαδέλφεια, καθώς η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων βρίσκεται στα τελευταία της στάδια, έδειξε ότι η διαφορά μεταξύ του κ. Μπάιντεν και του απερχόμενου πλέον προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ξεπέρασε τις 30.000 ψήφους.

Στο τελευταίο πακέτων καταμετρηθέντων ψηφοδελτίων διά του ταχυδρομείου ο κ. Μπάιντεν αποκόμισε ποσόστο 86%.

Με τις 20 ψήφους των εκλεκτόρων της Πενσιλβάνια ο πρώην αντιπρόεδρος επι Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει πλέον 273 επιβεβαιωμένες ψήφους στο κολέγιο των εκλεκτόρων που θα αναδείξει και τυπικά τον επόμενο πρόεδρο, για την τετραετία 2021-2025. Το όριο εκλογής είναι οι 270 ψήφοι.

Πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο κ. Μπάιντεν δε θα σπεύσει αμέσως να απευθύνει μήνυμα στον αμερικανικό λαό, αλλά θα αφήσει λίγο χρόνο στον Πρόεδρο Τραμπ μήπως επιθυμεί να παραδεχθεί δημοσίως την ήττα του.

Αυτό πάντως δεν αναμένεται να συμβεί, καθώς ήδη ο κ. Τραμπ έδειξε ότι αμφισβητεί το αποτέλεσμα.

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε και τη λαϊκή ψήφο -σε αντίθεση με τις εκλογές του 2016, όπου η Χίλαρι Κλίντον προηγήθηκε έναντι του νικητή Τραμπ- και έσπασε το ρεκόρ των 74 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που τον στήριξαν, καταρρίπτοντας τους 70 εκατομμύρια ψηφοφόρους που τάχθηκαν υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα το 2012. 

Για πρώτη φορά αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μια γυναίκα

Την ίδια ώρα, το αποτέλεσμα είναι ιστορικό καθώς μαζί με τον Μπάιντεν, εκλεγεται και η Κάμαλα Χάρις, που γίνεται η πρώτη γυναίκα, που εκλέγεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι το πιο υψηλό αξίωμα στο οποίο έχει φτάσει γυναίκα στη χώρα.

Μάλιστα η νίκη της συμβολίζει πολλές πρωτιές: γίνεται η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη γυναίκα, η πρώτη κόρη μεταναστών που ορκίζεται αντιπρόεδρος.

Στο Ντέλαγουερ, όπου είναι και το στρατηγείο της εκστρατείας Μπάιντεν, αναφέρεται ότι ετοιμάζονται για την ομιλία της αποδοχής της νίκης, με τη νέα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να δίνει πρώτη το δικό της μήνυμα και μετά να ακολουθεί ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος. Επίσης ετοιμάζονται και για καύση πολλών πυροτεχνημάτων, όπως μεταδίδεται.

Η αντίδραση Τραμπ

Άμεση ήταν η αντίδραση της πλευράς Τραμπ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Πενσιλβάνια. «Βιάζεται να ποζάρει ψευδώς ως νικητής», τονίζει σε δήλωσή του, διαμηνύοντας ότι «οι εκλογές απέχουν πολύ από το να ολοκληρωθούν».

«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να ανακηρυχθεί ψευδώς ως νικητής και γιατί τα φιλικά προς αυτών μέσα ενημέρωσης προσπαθούν τόσο σκληρά για να τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να εκτεθεί η αλήθεια. Το γεγονός είναι ότι οι εκλογές είναι πολύ μακριά από το τέλος. Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει πιστοποιηθεί νικητής καμίας πολιτείας», αναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ, που θέτει ζήτημα εγκυρότητας της διαδικασίας. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ προαναγγέλλει δικαστική μάχη από τη Δευτέρα, με στόχο να διασφαλιστούν οι εκλογικοί νόμοι. Ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου στο Four Seasons Total Landscaping στη Φιλαδέλφεια. Πολλοί θεώρησαν ότι η συνέντευξη θα γίνει σε ξενοδοχείο, που όμως διέψευσε κάτι τέτοιο, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πει, ειδικά και μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στην Πενσιλβάνια.

Συγχαρητήρια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τα συγχαρητήριά του στον νικητή των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών, Τζο Μπάιντεν, απέστειλε το απόγευμα του Σαββάτου (7/11) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας.

«Συγχαρητήρια στον εκλεγμένο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος πως με εκείνον στην προεδρία οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας θα καταστούν ακόμη ισχυρότερες».

Συνόδευσε μάλιστα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός την ανάρτησή του με τη Γαλανόλευκη και την Αστερόεσσα δίπλα-δίπλα.