Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διπλάσια τα πρόστιμα για τις παραβάσεις των μέτρων covid

Πρόστιμα
06 Nov 2020 / 21:01

ΑΘΗΝΑ. Σε επιμέρους διευκρινίσεις σχετικά με το πλαίσιο των μέτρων που θα ισχύουν από αύριο, προέβη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Σαρωτικούς ελέγχους από το Σάββατο το πρωί, με διπλασιασμό των διοικητικών προστίμων, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Αυτό σημαίνει ότι από τα 150 ευρώ το πρόστιμο για τους παραβάτες θα φτάσει πλέον τα 300.

Σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Με ψευδή βεβαίωση στον εργοδότη επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ. Όσες επιχειρήσεις δεν τηρούν την αναστολή λειτουργιάς επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ. 

Σχετικά με τις μετακινήσεις υπενθύμισε ότι καθ’ όλο του 24ωρο υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη τη χώρα και οι μετακινήσεις επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση και αυστηρά μόνο με sms ή σχετική δήλωση, μόνο για λόγους:

Εργασίας

Για μετακίνηση σε σχολείο

Υγείας

Μετάβαση σε κατάστημα

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία

Παροχή βοήθειας

Μετάβαση σε κηδεία

Για διαζευγμένους γονείς με τέκνα

Για σωματική άσκηση/ κίνηση με ζώο/ μεταφορά αδέσποτου εντός του δήμου

-Σε ό,τι αφορά τους νεοσύλλεκτους της επόμενης εβδομάδας, μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται και από τους δύο γονείς τους και μόνο, ενώ κατά τη μετάβασή τους πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλο πορείας τους Για την επιστροφή των γονέων πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης.

-Περαιτέρω διευκρίνισε πως η μετακίνηση για κυνήγι ή ψάρεμα απαγορεύεται και δεν εμπίπτει σε έναν από τους προβλεπόμενους λόγους για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Μετακινήσεις από/προς εξωτερικό

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα, υποχρεωτικά χρειάζονται αρνητικό τεστ PCR. Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού, αλλά κι όσοι εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Άρα, από όλες τις πύλες εισόδου το τεστ PCR πρέπει να είναι  72 ώρες από τη λήψη του σχετικού δείγματος. Υπάρχει, πάντως, μία μεταβατική περίοδος και τα μέτρα αυτά ξεκινούν να εφαρμόζονται από την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.

Επιπλόεν, παραμένει υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και η επίδειξη του QR Code για όλους όσοι έρχονται από το εξωτερικό, ενώ από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου όλοι οι Έλληνες που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού θα πρέπει να συμπληρώνουν και εκείνοι την φόρμα PLF την οποία θα βρούνε στην σελίδα Travel.gov.gr 24 ώρες πριν το ταξίδι. Στη φόρμα περιλαμβάνονται τα στοιχεία προέλευσης του ταξιδιώτη, τα στοιχεία διαμονής στη χώρα προορισμού, καθώς και τα στοιχεία των μελών της οικογένειας που ταξιδεύουν μαζί. Μία φόρμα ανά οικογένεια είναι αρκετή.

Επιτρέπονται οι αγροτικές εργασίες

Από το Σάββατο επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, όπως η βιομηχανία και η μεταποίηση. Ενδεικτικά επιτρέπονται οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:

-Καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοτροφεία

-Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

-Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρολογικού και τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκο, καθώς και οι υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής ή αντικατάστασης κινητών συσκευών. Επιτρέπονται υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

– Επιτρέπεται η λειτουργία σε καθαριστήρια, περίπτερα, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, υπηρεσίες υγείας και κτηνιατρικών υπηρεσιών, pet shops.

-Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των εμπόρων παραγωγών σε απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και με αναστολή της δραστηριότητας των βιομηχανικών προϊόντων.

-Ανοικτές παραμένουν οικοδομές και εργοτάξια.

-Αναστέλλεται η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών

-Αναστέλλεται η λειτουργία σχολών εκπαίδευσης υποψήφιων οδηγών, καθώς και η λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, με εξαίρεση τον τεχνικό έλεγχο βαρέων οχημάτων.

-Κλειστοί θα είναι και οι χώροι λατρείας και θα επιτρέπεται μόνο η τέλεση κηδειών με την παρουσία μέχρι 9 ατόμων.

Διευκρίνισε ακόμα πως οι πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν κομμωτήριο τις επόμενες δύο ημέρες μπορούν να στείλουν sms με τον κωδικό 2 για τη μετάβασή τους.

Σε ποιες περιοχές δεν ισχύουν τα SMS

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, σε Σάμο και Καρδίτσα θα υπάρξουν εξαιρέσεις.

Όπως ειδικότερα είπε στη Σάμο δεν θα ισχύει η αποστολή SMS για κυκλοφορία.

Ακόμα, τόσο στη Σάμο, όσο και στην Καρδίτσα, θα λειτουργεί κανονικά το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο σε ό, τι αφορά τις υπηρεσίες κατασκευών.

Ο λόγος, είναι η εξαίρεση των δυο αυτών περιοχών λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.