Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «ΛΑ.ΣΥ.» Νότιας Κέρκυρας για το ενδεχόμενο κατασκευής εργοστασίου πυρόλυσης

«ΛΑ.ΣΥ.»
29 Οκτωβρίου 2020 / 14:14

Θέμα «κατασκευής ενεργειακής μονάδας» τέθηκε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο Νότου (ως ενημέρωση από εταιρεία), με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να κάνει λόγο για οχλούσα χρήση πιθανότητα σε μικρή απόσταση από κατοικημένη περιοχή

ΛΕΥΚΙΜΜΗ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΛΑ.ΣΥ.»).  Ανακοίνωση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δημοτικό συμβούλιο της Νότιας Κέρκυρας, με την οποία εκφράζονται ανησυχίες και προβληματισμοί αναφορικά με το ενδεχόμενο κατασκευής «ενεργειακής μονάδας» στη Νότια Κέρκυρα, καθώς στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο υπήρχε τέτοιο θέμα -ως ενημέρωση από εταιρεία- στην ημερήσια διάταξη.

Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» με την εν λόγω ανακοίνωσή της, εκφράζει για μια ακόμα φορά την αντίθεσή της στον τρόπο (σ.σ. γίνεται λόγος για μόλις 4 δια ζώσης συνεδριάσεις σε διάστημα οκτώ μηνών), με το οποίο συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο της Νότιας Κέρκυρας.

Αναλυτικά:

«Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας μετά από 50 ημέρες, στις 27/10/20. Δεν είναι τυχαίο. Δείχνει τη συνεχή τάση υποβάθμισης της λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων και της ενίσχυσης του ρόλου της οικονομικής επιτροπής, με βάση και την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σε 8 μήνες από την έναρξη της πανδημίας έγιναν ουσιαστικά 4 συνεδριάσεις, δια ζώσης. Αυτή η τακτική αδυνατίζει τον έλεγχο, υποβαθμίζει παραπέρα το ρόλο και της αντιπολίτευσης, αλλά και του δημοτικού συμβουλίου συνολικότερα, αφήνοντας όλη τη λειτουργία του δήμου, σε μια μικρή ομάδα υπό τον Δήμαρχο.

Ήταν η τρίτη φορά που η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας ζήτησε να μπει θέμα στην ημερήσια διάταξη και προκλητικά αγνοήθηκε. Έγκαιρα, από τις 28 Σεπτέμβρη, καταθέσαμε πρόταση για συζήτηση, με εισήγηση, που αφορούσε τους ενοικιαστές κυλικείων. Και όμως, ένα μήνα μετά, δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη. Προφανώς ήταν σκόπιμο. Δεν ήθελα να το φέρουν για συζήτηση. Ήθελαν να το χειριστούν μόνοι τους, έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η απαξιωτική στάση τους απέναντι στη Λαϊκή Συσπείρωση είναι μέρος της συνολικής στάσης τους απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη λειτουργία του. «Αναγκάστηκαν» να το θέσουν ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης, αφού δηλώσαμε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποχωρήσουμε. Το αποτέλεσμα της συζήτησης, για αυτό το θέμα ήταν θετικό, αφού η απόφαση θα ελαφρύνει κάπως τους ενοικιαστές, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Στη συνεδρίαση υπήρχε ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο ίσως μας απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα. Αφορούσε ενημέρωση από εταιρεία, για «κατασκευή ενεργειακής μονάδας», εντός των ορίων του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. Αφορά εργοστάσιο πυρόλυσης, το οποίο θα παράγει από τα πλαστικά, ηλεκτρική ενέργεια και βιοντήζελ. Επίσης θα συλλέγει και επεξεργάζεται τα φύκια.

Ορισμένες σκέψεις γιατί θα επανέλθουμε:

Είμαστε άκρως τουριστικό νησί. Η νότια Κέρκυρα έχει μικρές αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές. Το έργο έτσι κι αλλιώς είναι βιομηχανική εγκατάσταση, δηλαδή έντονα οχλούσα χρήση. Γνωρίζουμε ότι με τον νέο ΕΣΔΑ που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ προωθείται σε μεγάλο βαθμό η καύση (ρυπογόνα-καρκινογόνα). Μέχρι το 2025 στοχεύουν σε καύση 17% και μέχρι το 2030 στο 32% των απορριμμάτων. Η προαναφερόμενη επένδυση εντάσσεται σε αυτό το σχεδιασμό. Σίγουρα εντάσσεται στο σχεδιασμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες που θα την πωλούν ακριβά στη ΔΕΗ. Το Δημοτικό Συμβούλιο, θα το ξανασυζητήσει, για να πάρει θέση. Και εμείς θα επανέλθουμε».