Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πάρκο Καινοτομίας στην Κέρκυρα: Υπόμνημα του Δημ. Μπιάγκη στον υφ. Ανάπτυξης

Δημήτρης Μπιάγκης
23 Οκτωβρίου 2020 / 17:18

Αξιοποίηση της κερκυραϊκής καινοτόμας επιχειρηματικότητας

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο βουλευτή). Δέσμη προτάσεων και πρωτοβουλιών για την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία κατέθεσε με υπόμνημά του ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υφυπουργού Ανάπτυξης για την Έρευνα & Τεχνολογία κ. Χρίστου Δήμα στην Κέρκυρα.

Δείτε το υπόμνημα εδώ

Ο Βουλευτής παρευρέθηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22/10/2020 στο Επιμελητήριο Κέρκυρας και στη σύντομη παρέμβαση του, τόνισε πως η πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει την κερκυραϊκή καινοτόμα επιχειρηματικότητα, επενδύοντας στο νησί της Κέρκυρας.

«Η Κέρκυρα αποτέλεσε γεωστρατηγικό σταυροδρόμι στο οποίο αναπτύχθηκε η βιομηχανία. Διαθέτει τεράστια βιομηχανική παράδοση την οποία λησμονούμε. Η άναρχη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού κόστισε στον τόπο, καθώς άφησε στο περιθώριο και ανεκμετάλλευτο για μεγάλο χρονικό διάστημα τον παραγωγικό του πλούτο», δήλωσε στη σύντομη ομιλία του Βουλευτής και συνέχισε: «Η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια τις παθογένειες του τουριστικού μας προϊόντος. Την ανάγκη να επανασχεδιάσουμε το τουριστικό μας προϊόν πάνω σε νέα πρότυπα. Σε τούτη την προσπάθεια ανοίγονται νέοι δρόμοι. Με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας.

Η Κέρκυρα είναι μια περιοχή, όπου πολλοί νέοι επιχειρηματίες κατάφεραν να αναδείξουν το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο. Αποδείχθηκαν πρωτοπόροι, καινοτόμοι, ευρηματικοί, ξεπερνώντας με αξιώσεις τα σύνορα της χώρας μας, κερδίζοντας επάξια διεθνείς διακρίσεις στον τομέα της μεταποίησης, των υπηρεσιών, της ανακύκλωσης, της ψηφιακής τεχνολογίας. Η πολιτεία οφείλει να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό τους
».

Ο Βουλευτής, τέλος, σημείωσε το σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει σε τούτη την προσπάθεια η ενεργή παρουσία του Ιονίου Πανεπιστημίου στην περιοχή.

«Η Κέρκυρα αποτελεί τον ιδανικό τόπο για την επένδυση της πολιτείας στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η γεωστρατηγική της θέση αποτελεί αναμφίβολα συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως επίσης και το ιστορικό της βιομηχανικό υπόβαθρο. Η αναμφισβήτητη πολιτιστική της υπεραξία, αλλά και οι νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ουσιαστικής εκμετάλλευσης σε νέες διαστάσεις των αγροτικών προϊόντων της περιοχής που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα.

Οι κερκυραϊκές νέες μικρές και καινοτόμες επιχειρήσεις, που η δράση τους καταδεικνύει, πως το νησί μας και οι άνθρωποι του αποτελούν ένα δυναμικό που οφείλουμε να επενδύσουμε πάνω του. Όλα ετούτα, αποτελούν ισχυρά επιχειρήματα για τη δημιουργία και υποστήριξη από την πολιτεία ενός Τεχνολογικού Πάρκου Καινοτομίας στην περιοχή».

 
Προτάσεις για την Έρευνα & Τεχνολογία

- Δημιουργία Πολιτείας Καινοτομίας (Τεχνολογικό Πάρκο) στην Κέρκυρα

- Θέσπιση ειδικών Φορολογικών κινήτρων σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές

- Δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) στην Κέρκυρα

- Εθνικά και Τοπικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας

- Δημιουργία Τεχνοβλαστών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων