Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καταδίκη από Ελλάδα-Κύπρο-Αίγυπτο της τουρκικής παραβατικότητας (video - photos)

Τριμερής Σύνοδος
21 Οκτωβρίου 2020 / 14:58

Στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία αναφέρθηκαν οι Πρόεδροι Αιγύπτου και Κύπρου, όπως και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου, στη Λευκωσία, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.  Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλαν οι ηγέτες που συμμετείχαν στην Τριμερή Σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Στις δηλώσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο Προέδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αναφέρθηκαν στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Άγκυρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η «χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας. Φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο», συνοδεύοντας όλα αυτά «με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική συχνά, ρητορική».

«Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.

«Συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά. Είναι μια συμπεριφορά η οποία συχνά, και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό εδώ στην Κύπρο, προσβάλει αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και την ΕΕ. Μια συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στην βορειοατλαντική συμμαχία και είναι μια συμπεριφορά που έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου, όλων των γειτονικών χωρών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Συζητήσαμε πως το παράνομο μνημόνιο της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης αποδεικνύεται ότι βάθυνε τη λιβυκή κρίση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι «αταλάντευτη η στήρξη της Ελλάδας στα δίκαια αιτήματα της κυπριακής Δημοκρατίας».

Συμπλήρωσε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τι έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους τρεις μήνες, υπογραμμίζοντας ότι «δίκαιο παράγουν οι δίκαιες πράξεις: η Αθήνα υπέγραψε και κύρωσε δύο νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο».

«Η Ελλάδα μετατρέπει τη διπλωματία στο δικό της όπλο: Ζητά από τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πουλούν στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία», υπογράμμισε.



Οι δηλώσεις Αναστασιάδη

Ο κ. Αναστασιαδης είπε ότι «η Τουρκία με μια σειρά εκνόμων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις», σημειώνοντας ότι «οι τρεις χώρες καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», όπως επίσης «τις παράνομες γεωτρήσεις», καθώς και τις παράνομες σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόσθεσε ότι «οι τριμερείς συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον καμίας χώρας, αλλά αποσκοπούν στην διασφάλιση της ειρήνης στη βάση του διεθνούς δικαίου». Και πρόσθεσε: «Η πρωτοβουλία απέδειξε ότι μπορούν να δημιουργηθούν συνέργειες ασφάλειας και ειρήνης». Ο κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε και το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «προς αυτή την κατεύθυνση η Αίγυπτος παίζει σημαντικό ρόλο».



Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τόνισε ότι διεξήχθησαν εποικοδομητικές συζητήσεις και υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα, που τέθηκαν αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.



Η συνάντηση με τον Αναστασιάδη

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην Κύπρο για τις εργασίες της 8ης τριμερούς συνόδου Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας και εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισής τους.

Eπίσης, συζήτησαν για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες από την τουρκική πλευρά σε σχέση με το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Τονίστηκε, δε, η στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού -όπως σημειώθηκε- η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θίγει μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ΕΕ.

Φωτογραφία Reuters

Η συνάντηση με τον Αλ Σίσι

Με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, συναντήθηκε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο των εργασιών της 8ης Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή και κύρωση της ιστορικής Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου. Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για τις διμερείς σχέσεις, πολιτικές και οικονομικές, αλλά και για την σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε, επίσης, τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Υπήρξε δε σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκιας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

πηγή:  Kathimerini.gr