Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χαρδαλιάς από Γιάννενα: Πολύ κοντά & πολύ μακριά από lockdown

Γιάννενα
17 Οκτωβρίου 2020 / 16:21

«Τα επόμενα 24ωρα θα δείξουν» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Έκκληση προς τους κατοίκους των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής να τηρούν τα επόμενα 24ωρα «ευλαβικά και πειθαρχημένα» τα μέτρα πρόληψης έκανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση στα Ιωάννινα.

Tα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα  για το αν τα Γιάννενα θα ακολουθήσουν την Κοζάνη στο επίπεδο 4, αν δηλαδή θα επιβληθεί τοπικό lockdown, όπως προέκυψε από τη σημερινή παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά στα Γιάννενα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς πήγε στα Γιάννενα, μετά την επίσκεψή του στην Κοζάνη, η οποία ήδη βρίσκεται σε τοπικό lockdown.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ενεργά κρούσματα στα Ιωάννινα είναι 256, με αυξητική τάση στην ευρύτερη περιοχή, και οι στενές επαφές υψηλού ρίσκου είναι 521, γι' αυτό καθημερινά, στις τεχνικές συσκέψεις, τα Ιωάννινα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

«Βρισκόμαστε πολύ μακριά και πολύ κοντά στο επίπεδο 4. Το αν θα περάσουν τα Γιάννενα σε καταστάσεις που μας στεναχωρούν και έχουν επίδραση στην κανονικότητά μας, εξαρτάται από μας τους ίδιους», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά το τέλος της σύσκεψης στο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη και του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη τουλάχιστον τέσσερις φορές στην τοποθέτησή του, υπογραμμίζοντας ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μια μεγάλη πίεση στην περιοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, υπάρχουν 256 ενεργά κρούσματα, επικεντρωμένα στην ευρύτερη περιοχή δήμου Ιωαννίνων, ενώ σε 529 ανέρχονται οι στενές επαφές high risk και γι’ αυτό και στις καθημερινές συσκέψεις το ζήτημα των Ιωαννίνων είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι κριτήριο για τις όποιες αποφάσεις δε θα είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων. «Δεν υπάρχει ταβάνι ποσοτικό. Οι δείκτες που παρακολουθούμε, είναι πολυπαραγοντικοί. Υπάρχουν 17 κριτήρια που συνυπολογίζονται. Είναι κάτι πολύ σύνθετο και εξαιρετικά επιστημονικό. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις εισηγήσεις των γιατρών και επιδημιολόγων», επισήμανε.

Ευλαβικά

«Κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα τα επόμενα 24ωρα. Χρειάζεται νηφαλιότητα και πειθαρχία. Το δικαίωμα στη διασκέδαση και στην ανεμελιά είναι αδιαπραγμάτευτο, αλλά σε καταστάσεις έκτακτες και επικίνδυνες, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ προανήγγειλε ότι τα επόμενα 24ωρα θα εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι που ούτως ή άλλως γίνονται.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στα rapid test, λέγοντας ότι πρέπει να γίνονται συντεταγμένα από την ίδια την πολιτεία. «Δεν υπάρχουν αξιόπιστα rapid test. Τα μόνα αξιόπιστα είναι αυτά του ΕΟΔΥ. Όλα τα άλλα rapid test που κυκλοφορούν, ο βαθμός αξιοπιστίας τους δεν είναι καλός», κατέληξε.

Εκκλήσεις για αυστηρή τήρηση των μέτρων έκαναν σε δηλώσεις τους και ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων, οι οποίοι ευχαρίστησαν την Πολιτική Προστασία και προσωπικά τον κ. Χαρδαλιά για την έως τώρα συνεργασία.

Πηγή: agon.gr