Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρώτου αγωγού στη γειτονιά μας

φυσικό αέριο
14 Οκτωβρίου 2020 / 19:13
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τον τερματικό σταθμό στη Νότια Ιταλία.

ΓΕΝΕΥΗ. Μετά από σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια από την έναρξη της κατασκευής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ο αγωγός Trans Adriatic έχει ολοκληρωθεί. Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τον τερματικό σταθμό στη Νότια Ιταλία.
Το σημείο διασύνδεσης μεταξύ του αγωγού TAP και του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Snam Rete Gas στην Απουλία (Ιταλία) αναμένεται να ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμο να μεταφέρει φυσικό αέριο έως τα μέσα Νοεμβρίου 2020.
 
Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα
 


Το γεγονός εξήρε με ανάρτησή της στο twitter, η Γιούρι Κίμ, γράφοντας, είναι στρατηγικής σημασίας, νέο. Ο TAP καθιστά την Αλβανία αναπόσπαστο μέρος της περιφερειακής αρχιτεκτονικής ενέργειας. Ενεργειακή διαφοροποίηση = επιλογή = ασφάλεια = ανεξαρτησία, κατέληξε.
 
Σχετικά με το Trans Adriatic Pipeline (TAP)
 
Η TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Ο αγωγός μήκους 878 χλμ συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian (TANAP) στα τουρκο-ελληνικά σύνορα στους Κήπους, διασχίζει την Ελλάδα και την Αλβανία και την Αδριατική, πριν φτάσει στη Νότια Ιταλία.
Μπορεί να διευκολύνει την παροχή φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ιδιοκτησία του TAP επιμερίζεται στη BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.