Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μετρούν πληγές από τον «Ιανό» οι ψαράδες της Ιθάκης

Δημήτρης Μπιάγκης
13 Οκτωβρίου 2020 / 15:08

ΑΘΗΝΑ. Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη κατέθεσαν

η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά καθώς και οι Βουλευτές Δημήτρης Μπιάγκης, Γιώργος Καμίνης, Κώστας Σκανδαλίδης και Απόστολος Πάνας για την «Αποκατάσταση ζημιών στους ερασιτέχνες ψαράδες της Ιθάκης μετά την εμφάνιση του “Ιανού”».

Μετά την επίσκεψη της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στις πληγείσες περιοχές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, ο Βουλευτής Κέρκυρας, Δημήτρης Μπιάγκης πήρε την πρωτοβουλία να κατατεθεί η ερώτηση. Οι Βουλευτές ζητούν να μάθουν εάν τα Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής προτίθενται να προβούν στην καταγραφή και αποζημίωση των καταστροφών που υπέστησαν οι πληγέντες ερασιτέχνες αλιείς. Εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την ένταξη των αλιέων σε κάποιο ευρύτερο πρόγραμμα στήριξης και ενίσχυσης, ώστε να επιδιορθώσουν τα σκάφη τους.

Στην ερώτησή του, οι Βουλευτές σημειώνουν ότι οι ολέθριες καταστροφές του καιρικού φαινομένου «Ιανός» σε συνδυασμό με την πανδημία του Κορωνοϊού έπληξαν βάναυσα τους κατοίκους κυρίως των νησιωτικών περιοχών. Τεράστια είναι τα προβλήματα που καταγράφονται και είναι πολλές οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες. Ειδικά, στην Ιθάκη, ένα νησί στο οποίο καταγράφονται λιγότεροι από 3.000 κάτοικοι, οι οποίοι μοχθούν καθημερινά προκειμένου να μείνουν στο νησί καθόλη τη διάρκεια του έτους ο «Ιανός» σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

«Οι ερασιτέχνες ψαράδες της Ιθάκης υπέστησαν ιδιαίτερα μεγάλη ζημιά. Μέσα σε μία νύχτα είδαν την περιουσία τους να βυθίζεται και να βουλιάζει από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του κυκλώνα. Το χτύπημα του «Ιανού» μετά την πανδημία, τους έχει αφήσει πλέον αδύναμους να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας, τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν», σημειώνουν στην ερώτησή τους οι Βουλευτές και συνεχίζουν: «Σε τούτη τη δεινή οικονομική συγκυρία, οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό των «απροστάτευτων» ανθρώπων και οικογενειών, με ιδιαίτερη προσήλωση στις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι ερασιτέχνες αλιείς της Ιθάκης αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής, που η αποδυνάμωσή του θα πλήξει καίρια την ταυτότητα του νησιού, τόσο οικονομικά όσο και το ίδιο το τουριστικό προϊόν της», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, τούτη τη δύσκολη στιγμή, το κράτος να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης σε τούτους του ανθρώπους που βίωσαν την καταστροφή των σκαφών τους. Να στηρίξει τις προσπάθειές τους, ώστε τα νησιά μας να παραμείνουν ζωντανά καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, ειδικά τις δύσκολες μέρες του χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Ας δώσουμε εφόδια σε τούτους του ανθρώπους που κρατούν Θερμοπύλες να συνεχίσουν να ζουν με αξιώσεις και υπερηφάνεια όπως τους αξίζει».