Αντιδράσεις στην Κεφαλονιά για τις νέες ανεμογεννήτριες (photos)

Αντιδράσεις στην Κεφαλονιά για τις νέες ανεμογεννήτριες (photos)

«Αγώνα» κατά της επέκτασης του αιολικού πάρκου στο νησί τους δίνουν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς (φωτό Kefaloniapress.gr)

Διαμαρτυρία στο λιμάνι από κατοίκους των χωριών Αγία Ευφημία και Άσσος, που επλήγησαν από τον «Ιανό» - Στην Εισαγγελία ο Δήμαρχος Σάμης και μέλη του δ.σ. - Ανακοίνωση από τη «ΛΑ.ΣΥ. Ιονίων»

05
Οκτωβρίου / 2020

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.  Νωρίς το πρωί της Κυριακής 4 Οκτωβρίου, έφθασε στο λιμάνι της Σάμης, φορτηγό πλοίο, το οποίο έφερε βραχίονες και κορμούς για νέες ανεμογεννήτριες στην Κεφαλονιά, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορέις θα εγκατασταθούν στα Διλινάτα επεκτείνοντας το υπάρχον Αιολικό πάρκο.



Η άφιξη του πλοίου σήμανε συναγερμό στη Σάμη με πρωτοβουλία δημοτικών συμβούλων της «ΛΑ.ΣΥ.». Κλήθηκαν οι δημότες Σάμης και των γύρω περιοχών, λίγο αργότερα ο δήμαρχος Σάμης Μάκης Μονιάς έκανε έκκληση σε όλους τους Κεφαλονίτες να συμμετάσχουν και να μην επιτρέψουν την εκφόρτωση των ανεμογεννητριών.



Στη συγκέντρωση συμμετείχαν κάτοικοι από τα χωριά που δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα με το πέρασμα του «Ιανού», δηλαδή την Αγία Ευφημία και την Ασσο.

Ο δήμαρχος Ληξουρίου, Γιώργος Κατσιβέλης, βρέθηκε επίσης στη Σάμη, ενώ νωρίτερα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου κατα πλειοψηφία στήριξε τις ενέργειες του Δημάρχου Σάμης. 



Σήμερα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, το πρωί, μέλη του δημοτικού συμβουλίου Σάμης, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Μάκη Μονιά, μετέβησαν στην Εισαγγελία, στο Αργοστόλι, προκειμένου να ενημερώσουν τους δικαστικούς λειτουργούς για τις νέες ανεμογεννήτριες που πρόκειται να εκφορτωθούν στη Σάμη και να τοποθετηθούν στα Διλινάτα.

Οι κάτοικοι της Σάμης έχοντας την πικρή εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος υποστηρίζουν ότι η εγκατάστασή τους ελλοχεύει για την περιοχή Καραβόμυλου και Πουλάτων ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους από πλημμύρες.




Η αντίδραση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιονίων Νήσων

Ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη της  «ΛΑ.ΣΥ.» στο περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Είναι πρόκληση και ύβρις, την στιγμή που οι κάτοικοι της Αγ. Ευφημίας και των γύρω χωριών παλεύουν ακόμα με τις λάσπες και τις πέτρες να φτάνει στο λιμάνι της Σάμης νέο πακέτο ανεμογεννητριών.

Είναι πρόκληση και ύβρις προς το λαό της περιοχής να συνεχίζεται ένα έγκλημα, αφού η άναρχη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών πάνω από τον οικισμό αποτελεί αδιαμφισβήτητα την βασική αιτία δημιουργίας πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι πρόκληση και ύβρις για το λαό, τα επιχειρηματικά συμφέροντα να εξυπηρετούνται σε χρόνο ρεκόρ, ενώ για την αποκατάσταση των υποδομών, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για να φτάσουν κλιμάκια πριν τις πλημμύρες στο νησί, υπάρχει απαγορευτικό και γραφειοκρατία.

Είναι πρόκληση και ύβρις, το πολιτικό προσωπικό της περιφερειακής αρχής, που χτες εξέφραζε τη «συμπαράστασή του και τη θλίψη του» για τις καταστροφές αλλά και το λαλίστατο για άλλα θέματα, πολιτικό προσωπικό της αντιπολίτευσης, σήμερα να σιωπούν.

Καλούμε την περιφερειακή αρχή, να μην επιτρέψει τη διέλευση βαρειών οχημάτων σε ένα επικίνδυνο και επιβαρυμένο από τις πλημμύρες οδικό δίκτυο. Καλούμε την περιφερειακή αρχή, να ολοκληρώσει τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή και ας περιμένουν για λίγο οι «επενδυτές».

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση», θα είμαστε απέναντι στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, που στο όνομα της εξυπηρέτησης του κέρδους για τους λίγους υπονομεύουν τις ανάγκες των πολλών.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι, να μη σιωπήσει ο λαός, ο μόνος ικανός να υπερασπιστεί τη ζωή του και το δίκιο του».


* Φωτογραφίες και πληροφορίες από Kefaloniapress.gr