Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: «Όλο και πιο φωτεινή, όσο περνάει ο καιρός, η φυσιογνωμία του Καποδίστρια»

Αυλωνίτης Αλέξανδρος
27 Σεπτεμβρίου 2020 / 13:22

«Σαν να αναζητούμε, εμείς οι Έλληνες, στο πρόσωπο του μια νέα ελπίδα, μια νέα αναγέννηση», τονίζει ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Ήταν  Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου του 1831, όταν ο πρώτος κυβερνήτης της Ελληνικής Πολιτείας, Ιωάννης Καποδίστριας, δολοφονήθηκε μπροστά από το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας.

Αδιαμφισβήτητα η προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ιστορική μνήμη των Ελλήνων και ειδικότερα των Κερκυραίων. Προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της ύστερα από την Επανάσταση σχεδόν ανύπαρκτης κρατικής μηχανής, έκοψε νόμισμα, δημιούργησε ελληνικό και γαλλικό τυπογραφείο, κατασκεύασε νέα σχολεία και γενικά οργάνωσε τις δομές ενός σύγχρονου κράτους, βελτιώνοντας τη διοίκηση και την οικονομία της Ελλάδας.

Δεν δίστασε να υποθηκεύσει ολόκληρη τη μεγάλη ακίνητη πατρική περιουσία του στην Κέρκυρα, να δαπανήσει όλα τα χρήματά του για να στηρίξει το νεοσυσταθέν κράτος, να ζήσει ο ίδιος με τρόπο λιτό φέρνοντας τον εαυτό του και την υγεία του στα όρια, όπως αναφέρει και η Γενική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: «... Ο γιατρός του είπε να βελτιώσει λίγο την τροφή του, ήταν επείγουσα ανάγκη για την υγεία του. Κι εκείνος απήντησε αποφασιστικά: Τότε μονάχα θα βελτιώσω την τροφή μου, όταν θα είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει ούτε ένα Ελληνόπουλο που να πεινάει ...».

Η δράση του Καποδίστρια και οι επιρροές που είχε από την Κέρκυρα και τα Επτάνησα συνεισέφεραν τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό της επαναστατημένης Ελλάδας, γεγονός που έχουμε την ευκαιρία στα πλαίσια της Επιτροπής Ελλάδα 2021 να ξαναθυμηθούμε σαν έθνος.

Ελπίζω να δοθεί η απαραίτητη βαρύτητα στα γεγονότα αυτά και να μην περιοριστούν  σε δύο λεπτά ομιλίας. Η συνδρομή της Κέρκυρας και των Επτανήσων στην ιστορική διαδρομή του έθνους μας είναι σημαντική και ιδιαίτερη, ενώ ακόμα και σήμερα η φυσιογνωμία του Καποδίστρια φαντάζει, όσο πέρνα ο καιρός, όλο και πιο φωτεινή.

Σαν να αναζητούμε, εμείς οι Έλληνες, στο πρόσωπο του μια νέα ελπίδα, μια νέα αναγέννηση.