Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καλλιτεχνική Ένωση Λευκιμμαίων: «Η δημοτική Αρχή μάς οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο»

Λευκίμμη
27 Σεπτεμβρίου 2020 / 11:22

Ανακοίνωση του δ.σ. του σωματείου, στην οποία εξιστορούνται τα γεγονότα, που οδήγησαν στην απόφαση από πλευράς του Δήμου Νότιας Κέρκυρας στην ακύρωση -για υγειονομικούς λόγους- του 11ου Φεστιβάλ Αλυκών

ΛΕΥΚΙΜΜΗ (ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ).  «Βέλη» κατά της δημοτικής Αρχής Νότιας Κέρκυρας εξαπολύει με ανακοίνωσή του το δ.σ. της Μουσικής Καλλιτεχνικής Ένωσης Λευκιμμαίων, με αφορμή την ακύρωση του 11ου Φεστιβάλ Αλυκών.

Έπειτα από την Γενική Συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στο κτίριο της Φιλαρμονικής, αποφασίστηκε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για όλα όσα διαδραματίστηκαν και είχαν ως αποτελεσμα την ακύρωση του φετινού Φεστιβάλ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η στάση της δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, Κώστα Λέσση, προσωπικά, οδήγησε το σωματείο σε οικονομικό αδιέξοδο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Σάββατο 12-09-2020 και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Φιλαρμονικής Γενική Συνέλευση των Μελών της με θέματα ημερήσιας διάταξης:

- Ακύρωση εκδηλώσεων 11ου Φεστιβάλ Αλυκών και

- Οικονομικός απολογισμός «Αύγουστος 2019 – Αύγουστος 2020»

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα γεγονότα που οδήγησαν στην ματαίωση των εκδηλώσεων του 11ου Φεστιβάλ Αλυκών προκειμένου να γίνει γνωστή όλη η αλήθεια και να σταματήσουν διάφορες φωνές παραπληροφόρησης.

1. Σε όλες τις προηγούμενες εκδηλώσεις η Φιλαρμονική μας έπαιρνε άδεια από το Δήμο Κέρκυρας, ενώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμμετείχε ως συνδιοργανωτής. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η τελευταία άδεια δόθηκε με την υπ’ αριθμ. ΠΚΚΧ41/2019 απόφαση η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια με αριθμό 6ΨΤΟΩΕΑ-ΓΜΨ ενώ η ΠΙΝ, ως συνδιοργανώτρια, συμμετείχε με το ποσόν των 3.800 ευρώ και ο Δήμος Κέρκυρας επιχορήγησε τη Φιλαρμονική μας με το ποσόν των 8.000 ευρώ.

2. Στις 09-01-2020 καταθέσαμε, όπως κάθε χρόνο, τη σχετική αίτησή μας για άδεια, η οποία πρωτοκολλήθηκε με αρ. πρωτ. 97/2020.

3. Στα τέλη Φεβρουαρίου μας ζητήθηκε η εκ νέου κατάθεσή της, επειδή η αίτησή μας είχε χαθεί! Μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου ενοχλούσαμε συνεχώς το Δήμο για να πάρουμε απάντηση.

4. Τον Ιούνιο μας ζητήθηκε από το Δήμο να προσκομίσουμε τοπογραφικό διάγραμμα του χώρου των Αλυκών και, παρότι δεν μας ανήκει, το καταθέσαμε άμεσα παίρνοντας αριθμό πρωτ. ΤΥ3754/18-06-2020. Όλο αυτό το διάστημα οι προφορικές απαντήσεις από τα χείλη των υπευθύνων ήταν ότι «θα πάρετε σίγουρα την άδεια» ενώ συζητούσαμε και το ενδεχόμενο συνδιοργάνωσης.

5. Παρόλα αυτά, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, ο Δήμαρχος αρνήθηκε να δώσει την άδεια επικαλούμενος την πανδημία του COVID-19, ισχυριζόμενος επί λέξει «δεν θα πάω φυλακή, υπεύθυνος είμαι εγώ» και, ακολούθως, στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29-07-2020 δήλωσε «δεν δίνονται άδειες, αν δεν σας ακούσει κάποιος κόσμος, θα είναι ένα κρούσμα, την ευθύνη την έχουμε, την έχει ο Δήμος και συγκεκριμένα ο ομιλών» (η σύνταξη ανήκει στον κ. Δήμαρχο). Στη συνέχεια, εμείς απαντήσαμε ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ / ΥΓ / ΓΔΔΥΗΔ / ΔΔΑΔ / ΤΓΑΕΚ / 417372 / 34476/31115/29738 / 1074 / 04-08-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η ευθύνη ανήκει στον διοργανωτή δηλαδή στη Φιλαρμονική και επιπλέον ότι ο Γενικός Γραμματέας του εν λόγω Υπουργείου κ. Νικόλαος Γιατρομανωλάκης σε απάντησή του στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων ανέφερε ότι η απαγόρευση πανηγυριών δεν επηρεάζει και δεν αφορά τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων.

6. Στις 14-07-2020 καταθέσαμε, προ του αδιεξόδου, αίτημα παραχώρησης προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων με αριθμ. πρωτ. 3062/2020, ο οποίος απάντησε καταφατικά και συντάχθηκε Συμφωνητικό Παραχώρησης των εγκαταστάσεων του ΚΠΕ Αλυκών με την υπεύθυνη του Κέντρου. Μετά από λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι ο Διευθυντής του Δήμου Νότιας Κέρκυρας κ. Ξενάκης παρενέβη στον Περιφερειακό Διευθυντή και τον παρατήρησε για την παραχώρηση της άδειας.

7. Στις 17-07-2020 ζητήσαμε με έγγραφό μας την αρωγή του ΑΤ Λευκιμμαίων για τη σωστή λήψη και τήρηση των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας από τον COVID19. Στη συνάντησή μας στις 03-08-2020 με το Διοικητή του ΑΤ Λευκιμμαίων μας ζητήθηκε επίμονα η άδεια του Δήμου.

8. Μετά τα ανωτέρω, έχοντας πειστεί για την αρνητική διάθεση του Δήμου αποφασίσαμε στις 05-08- 2020 την ματαίωση των εκδηλώσεων.

9. Ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας το ίδιο διάστημα με δελτίο τύπου ενημέρωσε για τη ματαίωση όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του λόγω του COVID-19. Παρόλα αυτά με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι συμμετείχε, ως συνδιοργανωτής, σε πολιτιστική εκδήλωση στις 04-09-2020 στο γήπεδο Πετριτή σε συνεργασία με τους εκεί συλλόγους.

10. Στο πλαίσιο της σχετικής και υπεύθυνης προετοιμασίας των εκδηλώσεων το Σωματείο μας δαπάνησε το ποσόν των 7.400 ευρώ για προκαταβολές καλλιτεχνών, έξοδα εξέδρας, διαφημίσεις κλπ. Τα έξοδα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν είχαμε έγκαιρα έστω την αρνητική απάντηση του Δήμου, την οποία δεν πήραμε εγγράφως ποτέ, παρόλο που τη ζητήσαμε εκ νέου με την από 04-09-2020 αίτησή μας.

11. Η στάση αυτή του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής οδήγησε το Σωματείο μας σε οικονομικό αδιέξοδο. Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι από την περίοδο των Χριστουγέννων ο Δήμος οφείλει στη Φιλαρμονική το ποσόν των 1.300 ευρώ για τη συμμετοχή της στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου.

12. Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει μετά την ενημέρωση του κόσμου:

α) Να θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για ενημέρωση και τοποθέτηση όλων των μελών του και

β) Να θέσει υπό επανεξέταση τις σχέσεις του Σωματείου με τη Δημοτική Αρχή».