Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Μίκης των Ελλήνων και των ανθρώπων

Ιωάννης Καββαδίας
19 Σεπτεμβρίου 2020 / 14:56

Γράφει ο Ιωάννης Καββαδίας (Γάσπαρης), πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας

Για τα 95 Χρόνια του Μίκη

Μίκης Θεοδωρακής, μουσική ιστορική κατάκτηση ήρεμων στιγμών!

Δωράκι των θεών στους Δαναούς και στους λαούς του κόσμου.

Ήρεμες στιγμές της νόησης, της σκέψης και της απόφασης της συνειδητής, πριν την μεγάλη έγερση των ελεύθερων ανθρώπων, ενάντια σ' όλους αυτούς που περιφρονούν, καταπατούν και εξαθλιώνουν τις αξίες, τα ιδανικά και την θέληση μας να ζήσουμε αρμονικά στους τόπους μας.

Ο Μίκης των Ελλήνων και των ανθρώπων! Απ’ τον Ζορμπά μέχρι την Νίκη όλων μας! Απ' την εξορία των ελευθέρων πολιορκημένων μέχρι την κατάκτηση της ιδανικής πολιτείας. Ο Μίκης, γέννημα των ανθρώπινων αναγκών να διαφεντεύουμε την μοίρα μας και την πορεία μας! Η Ελπίδα της αγωνίας μας και η ώθηση στους στίβους των μεγάλων αγώνων. Υπερήφανος ο Ελληνικός λαός για το γέννημά του, ή αν θέλετε για την τέχνη του. Γιατί ο Μίκης είναι τέχνη! Το έργο του στο διηνεκές στολίζει την ύπαρξη μας. Μια πορεία αρχόμενη απ' τον μεσοπόλεμο, τον παγκόσμιο πόλεμο, την αντίσταση, τον εμφύλιο, τις εξορίες, την δικτατορία, το Κυπριακό, την μεταπολίτευση και τις κρίσεις.

Ο Μίκης ηρεμεί και εξεγείρεται. Οι μουσικές αποτυπώσεις καλλιεργούν τις ανθρώπινες αισθήσεις και γεμίζουν τα ψυχικά κενά για να ενδυναμώσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο Μίκης είναι θεσμός που καλλιεργεί τις ψυχές μας, σφυρηλατεί την ενότητά μας, ενεργοποιεί την άμυνά μας και περιφρουρεί την δημοκρατική μας πίστη.

Οι φετινές συναρθρίσεις-εκδηλώσεις αγάπης, σεβασμού και ευγνωμοσύνης στον μεγάλο Έλληνα, άνθρωπο και μουσικοσυνθέτη, αποτελεί ευκαιρία μεγάλη μέσα σε σκληρές συνθήκες της καθημερινής μας ζωής, να αφυπνίσουμε τις αισθήσεις μας και να διεγείρουμε την νόηση και την αισθητική μας.

Η Κέρκυρα ολόκληρη, ευγνωμονούσα τους συντελεστές σπουδαίων μουσικών στιγμών, χειροκροτεί ζωηρά συμμετέχοντας ψυχικά και πνευματικά.

Τα φετινά αφιερώματα στον Μίκη, όλων μας χρέος μέγα και περιποιεί τιμή που συναντιόμαστε θεληματικά.
Πότε θα κάνει ξαστεριά, εξαρτάται πότε θα φυσήξουμε όλοι μαζί τα μαύρα σύννεφα που σκοτεινιάζουν την ζωή μας.

Οφείλουμε στις μεγάλες και σπουδαίες ιστορικές μας περιόδους να συνέλθουμε, να συσφίξουμε σχέσεις και οράματα, να τιμήσουμε μεγάλους λαϊκούς ηγέτες των αγώνων και των τεχνών, που αλληλοεπέδρασαν στα μεγάλα γεννήματα του ελληνικού λαού.

Ο Μίκης Θεοδωράκης θυμίζει και καλεί όλους μας σε μια μοναδική εθνική συσπείρωση αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, στην αντιμετώπιση και στο ξεπέρασμα δύσκολων κοινωνικών συνθηκών. Ο Βάρναλης, ο Λουντέμης, ο Ρίτσος, ο Ελύτης, Σεφέρης, ο Γκάτσος και τόσοι άλλοι περιμένουν να ανθίσουν οι σπόροι που σκόρπισαν στη γη μας.

Δρόμοι δύσκολοι αλλά ανοιχτοί πάντα υπάρχουν όταν αποφασίσεις να τους διαβείς.
Πρέπει να ανηφορίσουμε στα μονοπάτια των αδιεξόδων μας. Ο Μίκης, εμπνέει και στρώνει φως στα βήματά μας.

Πρέπει να κινηθούμε. Εμπρός λοιπόν!

Αφιέρωμα στον
Μίκη της καρδιάς μας!