Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μόνο μνημόσυνο φέτος στην επέτειο θανάτου του Κώστα Γεωργάκη

Κώστας Γεωργάκης
16 Σεπτεμβρίου 2020 / 13:15

ΚΕΡΚΥΡΑ. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την θυσία του φοιτητή Κώστα Γεργάκη στη Γένοβα.

Η Επιτροπή Μνήμης Κώστα Γεωργάκη ανακοίνωσε ότι αναβάλλει, λόγω κορωνοϊού, όλες τις εκδηλώσεις, τόσο στην Ελληνική όσο και την Ιταλική επικράτεια που είχε συνδιοργανώσει με φορείς, πανεπιστήμια και πολιτιστικούς συλλόγους.
Θα τελεστεί μόνο Μνημόσυνο στις 19 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Σάββατο, ώρα: 11:00 π.μ., στο Α’ Δημοτικό Νεκροταφείο Κέρκυρας. Το κάλεσμα είναι προς όλους τους πολίτες.
 
Ο Κώστας Γεωργάκης, ο Έλληνας, ο Κερκυραίος, ο 22χρόνος φοιτητής, υπήρξε μοναδική περίπτωση αυτοθυσίας στον αντιδικτατορικό αγώνα και συνέβαλε στην Νίκη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στη χώρα μας, αυτοπυρπολούμενος και ζητωκραυγάζοντας “Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα” στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 στην Γένοβα της Ιταλίας στην ιστορική πλατεία Τζιάκομο Ματεότι. 

Η συμβολή του έχει αναγνωριστεί παγκόσμια, το όνομά του έχει χαραχτεί στο "Πάνθεον όλων των Αήττητων Εξορίστων της Ανθρωπότητας" στο Μνημειακό νεκροταφείο Σταλιένο της Γένοβα δίπλα στα ονόματα 75 παγκόσμια γνωστών αγωνιστών μεταξύ των οποίων ο Αισχύλος, ο Σπάρτακος, ο Κάτονας, ο Γαλιλαίος, ο Σάνταροζα, ο Βύρωνας...
Ο Δήμος και ο λαός της Γένοβας έχουν εντοιχίσει, επίσης αναμνηστική πλάκα στον τόπο της αυτοθυσίας. 

Μια πλήρης έρευνα μιας σημαντικής πτυχής της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας – η έκδοση του βιβλίου “ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΙ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ”- θεμελίωσε με αδιάσειστα στοιχεία τη μεγάλη προσφορά του Κώστα Γεωργάκη στον αγώνα για την Ελευθερία και την Δημοκρατία.