Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στ. Γκίκας: Παρατείνονται τα μέτρα στήριξης του τουριστικού - επισιτιστικού κλάδου

Στέφανος Γκίκας
15 Σεπτεμβρίου 2020 / 16:14

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο βουλευτή). Με αφορμή την χθεσινή ψήφιση στην Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του εργατικού δυναμικού,

ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, δήλωσε:
 
«Από την αρχή της κρίσης η Ελληνική Κυβέρνηση είχε κάνει σαφές ότι οι όποιες παροχές και διευκολύνσεις θα προσαρμόζονταν με τις εξελίξεις των οικονομικών δεδομένων της χώρας. Έτσι, η Κυβέρνησή μας προχώρησε χθες με την ψήφιση του σχετικού νόμου στην επέκταση μίας σειράς σημαντικών μέτρων που στηρίζουν τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και την ίδια την Οικονομία.
 
Μεταξύ άλλων μειώθηκε ο αριθμός των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης σε 50 από 100, προκειμένου οι εποχικά εργαζόμενοι στον Τουρισμό και στον επισιτισμό να λάβουν και φέτος το τακτικό επίδομα ανεργίας.
 
Επιπλέον, παρατείνεται έως 31/10/2020 η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας στους κλάδους του Τουρισμού, του επισιτισμού, των μεταφορών, κ.α. ενώ εντάσσονται στην ομάδα των δικαιούχων και οι καλλιτέχνες και οι ξεναγοί.
 
Οι τουριστικές επιχειρήσεις διευκολύνονται επιπλέον με την νέα παράταση στην αποπληρωμή επιταγών. Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει μείωση 70% το α΄ εξάμηνο του 2020, η προθεσμία πληρωμής των επιταγών από 30/3/2020 έως 31/5/2020 παρατείνεται έως 31/10/2020.
 
Για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και για να δοθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις το απαραίτητο χρονικό περιθώριο προσαρμογής στις νέες οικονομικές συνθήκες, ο μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα ισχύσει έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.
 
Η Κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παρατείνει για ένα ακόμη μήνα την μείωση ενοικίου κατά 40% για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και για τις πρώτες κατοικίες εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή, όπως και για τους ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή.
 
Περαιτέρω νομοθετήθηκε η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου κατά  τουλάχιστον 30% εφόσον υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή για το διάστημα Οκτωβρίου έως Δεκεμβρίου2020. Υπάρχει ωστόσο και μνεία για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.
 
Αυτή η δέσμη στοχευμένων μέτρων αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τεράστια απώλεια εσόδων που κατέγραψε φέτος ο ευρύτερος τομέας του Τουρισμού, προχωρά στην παράταση των μέτρων στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.
 
Υπό δύσκολες, πρωτοφανείς συνθήκες και πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, η Κυβέρνηση εξελίσσει, βελτιώνει και διευρύνει τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και γενικότερα της Οικονομίας μας. Στόχος μας είναι να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι απώλειες, ώστε να βγούμε όλοι μαζί, ενωμένοι από αυτή την κρίση.»