Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εν όψει πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία

Καρύδης Γιώργος
01 Σεπτεμβρίου 2020 / 13:52

του Γιώργου Καρύδη (επικεφαλής της παράταξης «Κερκυραϊκή Συμμαχία» στο δ.σ. του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων)

Έχει ήδη επισημανθεί ότι η Τουρκία συστηματικά κι οργανωμένα προχωρεί στην υλοποίηση του στρατηγικού της στόχου, που είναι η ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στα πλαίσια αυτά περιλαμβάνεται η  συρρίκνωση της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας και η αλλαγή των συνόρων σε βάρος της Ελλάδας.

Η Τουρκία, ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε πολιτική της ηγεσία, είναι μια μουσουλμανική, αντιδυτική χώρα.

Οι συνεργασίες και οι συμμαχικές της σχέσεις με ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Γερμανία και πρόσφατα με Ρωσία γίνονται στη βάση των εθνικών της συμφερόντων και οικονομικών σκοπιμοτήτων.

Η τουρκική πολιτική ελίτ εκτιμά ότι η σύγχρονη γεωπολιτική συγκυρία μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, την παγκόσμια οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό ζήτημα, ευνοεί την προώθηση των στόχων της. Παράλληλα στην εξουσία της Τουρκίας βρίσκεται ο  υπερφίαλος Ερντογάν, που μετά το ψευδο-πραξικόπημα του 2016, έχει τη φιλοδοξία να γίνει ό νέος σουλτάνος έχοντας ήδη μετατρέψει και το πολίτευμα της χώρας του σ΄ ένα αντιδημοκρατικό κι απολυταρχικό καθεστώς.

Ο Ερντογάν και το επιτελείο του έχουν αποδείξει ότι υλοποιούν το σχεδιασμό τους με κάθε μέσο. Πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό, πολιτισμικό ( λ.χ. Αγία Σοφία, Μονή της Χώρας σε Τζαμιά) και κυρίως στρατιωτικό. 

Έτσι τα τελευταία δυο χρόνια πέτυχαν με στρατιωτικές επιχειρήσεις να καταλάβουν τμήμα της Βόρειας Συρίας, να ματαιώσουν κάθε προσπάθεια για ίδρυση κουρδικού κράτους και να προκαλέσουν συντριπτικό χτύπημα στον PKK.

Στη συνέχεια  παρενέβησαν  στρατιωτικά στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης στηρίζοντας τον Σάρατζ, που φαίνεται να επικρατεί του Χάφταρ. Με τον τρόπο αυτό δημιούργησαν στρατιωτικό προγεφύρωμα στην δυτική Λιβύη και υπέγραψαν το τουρκολυβικό Μνημόνιο που εξαφανίζει από το χάρτη τα ελληνικά νησιά  για να ισχυρίζονται πως δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Τώρα παρεμβαίνουν και στα εσωτερικά του Λιβάνου.

Παράλληλα, αφού υπερέβησαν το στάδιο των προκλήσεων, κλιμακώνουν τις επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου υλοποιώντας το ψευδεπίγραφο Σχέδιό τους περί ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’.

Για να μην παίζουμε με τις λέξεις από τις αρχές Αυγούστου 2020 είναι σε εξέλιξη τουρκική εισβολή σε θαλάσσιο χώρο ελληνικής κυριαρχίας.

Το σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών σκαφών έχει καταπατήσει την  ελληνική υφαλοκρηπίδα, έχει ποντίσει καλώδια, συνεχίζει απτόητο τις έρευνές του, ενώ οι NAVTEX, που εκδίδει η Τουρκία παρατείνονται διαρκώς.

Αν δεν υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση το επόμενο βήμα θα είναι η αποστολή γεωτρύπανου για τη διενέργεια εξορύξεως υδρογονανθράκων σε χώρο ελληνικής κυριαρχίας.

Ταυτόχρονα οξύνοντας την ένταση, αμφισβητεί την ελληνικότητα των Δωδεκανήσων και της Δυτικής Θράκης αποσκοπώντας στην υποδούλωση μεγάλου τμήματος της ελληνικής Επικράτειας.

Έχουμε διερωτηθεί άραγε πως θα είχε αντιδράσει στη θέση μας άλλο κυρίαρχο κράτος;

Ο διεθνής παράγοντας, μεταξύ των οποίων και οι σύμμαχοί μας (ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και ΕΕ), αδιαφορώντας για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα αλλά και τη διεθνή νομιμότητα, περιορίζεται σε διπλωματικές δηλώσεις και ανακοινώσεις. Υποκρίνεται πως ανησυχεί για την ένταση στην ανατολική μεσόγειο και καλεί ισομερώς Τουρκία και Ελλάδα να αποκλιμακώσουν την ένταση και να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσουν όλες τις παράνομες και αυθαίρετες αξιώσεις της Τουρκίας!

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την καθοδήγηση της  φιλοτουρκικής Γερμανίας απέφυγε  για πολλοστή φορά να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, περιοριζόμενο σε μια θεωρητική εισήγηση για το τι εννοούνται κυρώσεις. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών μάλιστα Ν. Δένδιας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή!

Είναι προφανές ότι το κυρίαρχο ελληνικό πολιτικό σύστημα που επί σειρά ετών καλλιέργησε τον κατευνασμό και την υποχωρητικότητα αντί σήμερα να έχει τεθεί σε συναγερμό και σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα, αναζητά διεξόδους  για διάλογο υπό διεθνή εποπτεία που, σύμφωνα με την ιστορική εμπειρία, θα οδηγήσει σε νέες παραχωρήσεις.

Αντιλαμβανόμενη η Τουρκία την ευνοϊκή για την υλοποίηση του στόχου της αυτή διεθνή πραγματικότητα δια του αντιπροέδρου της Οκτάι και του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου απάντησε στην ΕΕ ‘’να μην υπερβαίνει τα όριά της, να μη μιλά, γιατί τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και η αιτία της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και ελληνοκυπρικαή διοίκηση της νότιας Κύπρου’’! Κάλεσαν μάλιστα την ΕΕ να δείξει ίση μεταχείριση απέναντι στην Ελλάδα και στην Τουρκία, που σημαίνει, να μη ζητούν  από την Τουρκία να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω!

Δεν θα παύσουμε να τονίζουμε με έμφαση ότι πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να προασπίσει αποτελεσματικά  την ανεξαρτησία  και την εδαφική της ακεραιότητα, οφείλει να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις . Όλα τα υπόλοιπα είναι υποβοηθητικά, αν συντρέξουν. Οι διπλωματικές ενέργειες, οι συμμαχίες, η παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων στη ανατολική Μεσόγειο  και η στήριξη των ελληνικών θέσεων από διεθνείς παράγοντες συνδράμουν την εθνική αντίδραση, αλλά δεν θ΄ αποτρέψουν  την Τουρκία από πολεμικές ενέργειες.

Όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, παρά τις δυσκολίες των χρόνων της οικονομικής δυσπραγίας, διαβεβαιώνει ότι είναι σε θέση να υπερασπιστεί με απόλυτη επιτυχία την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Αναμένει βέβαια την πολιτική εντολή.

Εκείνο που άμεσα χρειάζεται ή χώρα είναι η αποκάλυψη στο λαό όλης της αλήθειας για την κατάσταση στην ελληνοτουρκική σύγκρουση, η απάλειψη της φοβικότητας και η ανύψωση του πατριωτικού αισθήματος όλων των ελλήνων και κυρίως της νεολαίας, ενόψει και της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Οι στιγμές θα καταγραφούν στην ελληνική ιστορία και η ευθύνη της  πολιτικής και πνευματικής  ηγεσίας του τόπου είναι τεράστια για την πορεία του ελληνισμού.