Οι θέσεις Αυλωνίτη στη σύσκεψη με τον Υπουργό Ναυτιλίας

Οι θέσεις Αυλωνίτη στη σύσκεψη με τον Υπουργό Ναυτιλίας

Όσα είπε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη σύσκεψη εργασίας με τον Γιάννη Πλακιωτάκη επί κερκυραϊκού εδάφους για τα λιμάνια και γενικότερα για θέματα νησιωτικής πολιτικής

30
Aυγούστου / 2020

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Στη σύσκεψη εργασίας για θέματα λιμένων και νησιωτικής πολιτικής, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, στην Κέρκυρα τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Ειδικότερα, στην αρχή της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο γεωπολιτικό χαρακτήρα της Κέρκυρας και των Διαπόντιων Νήσων και τόνισε πως η επικείμενη εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Βόρειο Ιόνιο, ο πρόσφατος καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία, αλλά και ο επικείμενος με την Αλβανία όπως και η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 12 μίλια σε συνδυασμό με το  γεγονός ότι η Κέρκυρα αποτελεί πύλη εισόδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά το διεθνές λιμάνι της  Κέρκυρας ως λιμάνι εθνικού χαρακτήρα και εξήγησε πως για τους λόγους αυτούς, κυρίως, δεν θα πρέπει να εκχωρηθεί - υποπαραχωρηθεί σε ιδιώτες.

Κατά τη συζήτηση αυτή ο Υπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για μερική ιδιωτικοποίηση  του λιμανιού και ειδικά του τμήματος της κρουαζιέρας, ενώ αποκάλυψε, γεγονός  απολύτως άγνωστο μέχρι σήμερα, πως υπάρχει πρόθεση για ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και της Λευκίμμης. Ο κ. Αυλωνίτης επεσήμανε πως κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε την ιδιωτικοποίηση του συνόλου των λιμανιών της Κέρκυρας και εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις του, όπως και ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας κ. Λέσσης, για την πρόθεση αυτή του Υπουργείου, η οποία μάλιστα δεν έχει τεθεί προς διάλογο στους τοπικούς και τους κοινοβουλευτικούς φορείς, αλλά ούτε και στην τοπική κοινωνία.

Έπειτα, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και ταυτόχρονα ζήτησε την αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών γραμμών Κέρκυρα Ηγουμενίτσα και Λευκίμμη Ηγουμενίτσα και Παξών με πλοία σύγχρονα και γρήγορα για να πάψει η απαράδεκτη κατάσταση της μεγάλης σε διάρκεια ταλαιπωρίας των επιβατών.
Παράλληλα, υπενθύμισε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα κατασκευής λιμανιού στον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών για την ιδανικότερη εξυπηρέτηση των Διαπόντιων Νησιών μας, επαναλαμβάνοντας  τη σημαίνουσα γεωπολιτική και εθνική τους θέση για να απαντήσει ο Υπουργός πως εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες μελέτες, το Υπουργείο έχει κάθε πρόθεση να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Αυλωνίτης σημείωσε, επίσης, τη χρησιμότητα δημιουργίας δημοτικών λιμενικών ταμείων για την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση των ορφανών  λιμανιών μας. Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως η δημιουργία τέτοιων ταμείων δεν είναι στις άμεσες  προθέσεις του Υπουργείου, δεδομένου ότι υφίστανται πρακτικά  προβλήματα στελέχωσης αυτών των υπηρεσιών.

Επιπλέον, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη δημιουργία ναυτικού μουσείου στην Κέρκυρα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη θεσμοθέτησης κανονισμών λειτουργίας των λιμανιών Παλαιοκαστρίτσας και Μπενιτσών. Ευχάριστη ήταν και καλοδεχούμενη είναι η απάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Λ.Κε., Σπύρου Ζερβόπουλου, ότι κινείται προς υλοποίηση το όλο θέμα.

Τέλος, ο κ. Αυλωνίτης ζήτησε να λάβει επίσημη πληροφόρηση για την πορεία της δημιουργίας των Υδατοδρομίων, καθώς οι προοπτικές που παρουσιάζουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας των νησιών είναι σημαντικές και επανέλαβε τη σπουδαιότητα στήριξης του Υπουργείου στην επιτάχυνση της παραχώρησης του παραλιακού μετώπου της Γαρίτσας στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας από το Υπουργείο Οικονομικών.