Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από δύο μάσκες στους μαθητές - Τα χρήματα που παίρνουν οι Δήμοι

Μάσκες
26 Αυγούστου 2020 / 10:55

Από δύο μάσκες θα πάρουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, όπως ξεκαθάρισε η Υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη - Πάνω από 6.000.000 € στους Δήμους από το «Φιλόδημος ΙΙ» για την προμήθεια υφασμάτινων μασκών - Στις 67.000 € το κονδύλι για τους Δήμους Κέρκυρας & Παξών

ΑΘΗΝΑ.  Το ποσό των 6.195.000 € από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» κατανεμήθηκε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), με απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών, για την προμήθεια μασκών των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Της Απόφασης είχε προηγηθεί η έκδοση ΠΝΠ, που όρισε πως οι Δήμοι ή η ΚΕΔΕ για λογαριασμό των Δήμων, μπορούν να προμηθεύονται μάσκες και λοιπά είδη ατομικής προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, για την κάλυψη της δαπάνης των οποίων μπορούν να επιχορηγούνται «από το Ειδικό Πρόγραμμα του αρ.71 του ν.4509/2017», ήτοι από τον «Φιλόδημο ΙΙ».

Τι χρήματα παίρνουν οι Δήμοι της Κέρκυρας και των Παξών

Τα ποσά, τα οποία πιστώνονται στους τρεις Δήμους της Κέρκυρας, όπως και σ' αυτόν των Παξών, έχουν ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ:  48.000 € (10.867 μαθητές / εκπαιδευτικοί)

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:  10.000 € (2.088 μαθητές / εκπαιδευτικοί)

ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:  7.000 € (1.409 μαθητές / εκπαιδευτικοί)

ΔΗΜΟΣ ΠΑΞΩΝ:  2.000 € (399 μαθητές / εκπαιδευτικοί)

Σημειώνεται ότι στο Παράρτημα ΙΙ της εν λόγω Απόφασης περιγράφονται οι προδιαγραφές των υπό προμήθεια μασκών:
Καλής ποιότητας βαμβακερό ύφασμα πυκνής ύφανσης >180 TC. Τουλάχιστον 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί λινό τουλάχιστον δύο στρωμάτων. Τα δύο στρώματα πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος για να είναι διακριτή η φορά εφαρμογής της μάσκας.
Είναι σκόπιμο για τα παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια, φιγούρες , ήρωες κλπ. Διαστάσεις: για ηλικίες 4-10 ετών 12Χ20 εκατοστά περίπου. Ηλικίες > 10 ετών αρχικές διαστάσεις 15Χ25 εκατοστά περίπου.
Κατασκευασμένες με τρεις πιέτες στο μέσον τους ώστε να δύναται να ξεδιπλώνουν κατά την εφαρμογή της μάσκας. Να έχουν έλασμα στην πάνω πλευρά ώστε να σταθεροποιείται στη μύτη. Να φέρουν μαλακά και ανθεκτικά λάστιχα για την συγκράτηση στα αυτιά και να δοθεί έμφαση στο σημείο επαφής της μάσκας με τα λάστιχα ώστε να είναι σταθερά.

Ζαχαράκη:  «Από δύο μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς»

Καλεσμένη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο Open TV, η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, απάντησε σε όλα τα φλέγοντα ερωτήματα των ημερών, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, σημειώνοντας πως θα δίνονται δύο υφασμάτινες μάσκες σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό και όχι τρεις ή τέσσερις, όπως γνωρίζαμε έως σήμερα.

Παράλληλα, η κυρία Ζαχαράκη δήλωσε πως θα υπάρχουν αντισηπτικά σε κάθε τάξη και πως το υπουργείο θα εφαρμόσει τα μέτρα που υποδεικνύονται από τους επιστήμονες.

Η υφυπουργός τόνισε ότι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είναι σημαντική και ότι γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστεί η κανονικότητα στις σχολικές συνθήκες ενώ μέχρι στιγμής η ημερομηνία έναρξης των σχολείων είναι η 7η Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στις περιπτώσεις γονέων που δεν θέλουν τα παιδιά τους να φορούν μάσκα στην τάξη, η υφυπουργός ήταν ξεκάθαρη πως οι κανόνες θα ισχύσουν για όλους.

πληροφορίες από Airetos.gr / Ethnos.gr