Περιοριστικά μέτρα, πρόστιμα κι αθέμιτος ανταγωνισμός στην Κέρκυρα

Περιοριστικά μέτρα, πρόστιμα κι αθέμιτος ανταγωνισμός στην Κέρκυρα

Από την πρώτη βραδιά ισχύος των περιοριστικών μέτρων στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεν έχουν τέλος τα παράπονα επιχειρηματιών εστίασης στην πόλη, όταν διαπιστώνουν την οδυνηρή συνέπεια της αυστηρής τήρησης των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού.

14
Aυγούστου / 2020

Τηλεφωνούν στο enimerosi.com με την συστολή και ίσως τον φόβο ότι η κατάσταση και οι καταγγελίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν είτε σε κυνήγι μαγισσών είτε σε επιχειρηματικό εμφύλιο. Και οι δυο περιπτώσεις κοινωνικά διαλυτικές και επώδυνες. Κι αυτό διότι:

1- Καταγγέλεται η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων όσον αφορά στην χωρητικότητα, με έναν πελάτη ανά δύο τ.μ., έτσι που η επιλεκτική διαπίστωση της παράβασης μπορεί να οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Όσοι τιμωρήθηκαν κι εκείνοι που φοβήθηκαν και έκλεισαν μόνοι τους τις επιχειρήσεις τους, αισθάνονται αδικημένοι έναντι εκείνων που συνεχίζουν. Ιδιαιτέρως μάλιστα εάν πιστεύουν ότι δεν υπήρξαν καθόλου ή οι μοναδικοί παραβάτες. Από την άλλη μεριά όμως δεν σημαίνει ότι όποιος παραμένει ανοικτός είναι κατ' ανάγκη επιλεκτικά ωφελούμενος και εξ' ορισμού ανταγωνιστικά αθέμιτος.

Το βάρος του ισχυρισμού εδώ πέφτει στον επιλεκτικό χαρακτήρα της εφαρμογής, με κραυγαλέες εκείνες τις περιπτώσεις που καταγγέλεται ότι δεν βεβαιώνεται παράβαση εφόσον δεν υφίσταται καν άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα. Ανάλογες καταγγελλίες γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, αναφερόμενες στη διαγράμμιση για τον καθορισμό της ζώνης εκμετάλλευσης ανά επιχείρηση. Αυτός που είχε άδεια «διαγραμμιζόταν» ενώ ο στερούμενος απλωνόταν κατά το δοκούν για να μη χαθεί η χρονιά και πάντως ενόψει της οψέποτε αδειοδότησής του!

2- Έτσι κι αλλιώς, τα περιοριστικά μέτρα σε βάρος μικρών επιχειρήσεων τις υποχρεώνουν να βρίσκονται κάτω από την ίσαλο της βιωσιμότητας. Και είτε να χρεωθούν τη ζημιά είτε να κλείσουν. Είναι πολλές όμως κι εκείνες οι επιχειρήσεις που ακροβατούν στο ξυραφάκι, κι οι επιχειρηματίες παγώνουν κυριολεκτικά, αδυνατώντας να κινήσουν είτε μπροστά είτε πίσω.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ