Μπιάγκης προς Κικίλια: Ενισχύστε άμεσα τις Δομές Υγείας στην Κέρκυρα

Μπιάγκης προς Κικίλια: Ενισχύστε άμεσα τις Δομές Υγείας στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη διαρκεί αποδυνάμωση και υποβάθμιση των δομών Υγείας επισημαίνει ο βουλευτής Κέρκυρας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης, και μάλιστα σε περίοδο που τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής έχουν επιβαρυνθεί.

12
Aυγούστου / 2020

Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο βουλευτής ζητά άμεση παρέμβαση του υπουργείου, τόσο για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, όσο και για τα προβλήματα που παρατηρούνται στους μοριακούς ελέγχους Covid-19. «Οι καιροί απαιτούν δραστικά και άμεσα μέτρα. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού έχουν δικαίωμα στην Υγεία. Είναι επιτέλους καιρός να απαντήσετε στον Κερκυραϊκό λαό με έργα ουσίας και όχι με αίολες εξαγγελίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Αναλυτικά η επιστολή του Δημήτρη Μπιάγκη

Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια της με Α.Π. 7938/3-7-2020 ερώτησής μου, που κατέθεσα ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το Κέντρο Υγείας Αγίου Μάρκου και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αχαράβης, επανέρχομαι του θέματος με την παρούσα επιστολή.

Από τις αρχές Ιουλίου που κατατέθηκε η ερώτηση μέχρι σήμερα, αφενός έχουν επιβαρυνθεί τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής και αφετέρου η 6η Υγειονομική Περιφέρεια υποβαθμίζει περαιτέρω τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία μετακινώντας τους εναπομείναντες Ιατρούς που υπηρετούν σ’ αυτά στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και στο λιμάνι για τη διενέργεια ελέγχων COVID-19. Η πρακτική αυτή εξανάγκασε σε παραίτηση τον επί 30 συναπτά έτη διευθυντή του Κ.Υ. Αγίου Μάρκου, ενώ υπό άδεια παραίτησης τελεί και η Γενική Ιατρός από το Κ.Υ. Λευκίμμης. Αντί των προσλήψεων στις υγειονομικές δομές, ακολουθείται η απαράδεκτη πρακτική της αθρόας μετακίνησης Ιατρών από την περιφέρεια προς το κέντρο.

Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν την κατάσταση που επικρατεί ζητώ την παρέμβασή σας, ώστε να προχωρήσει άμεσα ο όποιος σχεδιασμός του Υπουργείου σας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις Υγειονομικές δομές της Κέρκυρας (Γενικό Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) ώστε να καλυφθούν τα οργανικά κενά που υπάρχουν σε όλες τις δομές αλλά και να διευθετηθεί το θέμα της υγειονομικής κάλυψης του λιμανιού της Κέρκυρας όπως έχει τακτοποιηθεί με το Αεροδρόμιο, με ειδικό κλιμάκιο στελεχών του Ε.Ο.Δ.Υ. από νοσηλευτές και ιατρούς, συνεπικουρούμενο από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Παράλληλα, ζητώ τη συνδρομή σας, ώστε να διευθετηθούν ζητήματα που έχουν ανακύψει με τη διαχείριση και λειτουργία των μηχανημάτων μοριακού ελέγχου στο νησί μας. Απαιτείται η απρόσκοπτη λειτουργία τους, ώστε οι έλεγχοι να είναι τακτικοί και συνεχείς. Ο μοριακός αναλυτής που με διθυράμβους έγινε αποδεκτός από την τοπική κοινωνία και αφορούσε τον σχεδιασμό του Υπουργείου σας, δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, ενώ τόσο για το μηχάνημα που προμηθεύτηκε η 6η Υ.Π.Ε., όσο και για το μηχάνημα που αποτελεί δωρεά της τοπικής κοινωνίας, έχει εξαντληθεί ο αριθμός των αποθεμάτων σε τεστ, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι σε τοπικό επίπεδο να μην πραγματοποιούνται όπως θα έπρεπε.

Επιπροσθέτως, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να μην πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι στα Διαπόντια νησιά και στους Παξούς όπου καταπλέει πλήθος ιδιωτικών γιοτ και ιστιοπλοϊκών σκαφών. Επιβάλλεται επίσης, η λήψη πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τον συντονισμό των φορέων σε τοπικό επίπεδο που αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτος, ώστε να υπάρχει πλήρης γνώση για την πορεία της επιδημίας τοπικά αλλά και προτάσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπισή της.

Οι καιροί απαιτούν δραστικά και άμεσα μέτρα. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού έχουν δικαίωμα στην Υγεία. Είναι επιτέλους καιρός να απαντήσετε στον Κερκυραϊκό λαό με έργα ουσίας και όχι με αίολες εξαγγελίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το σύνολο της Κέρκυρας. Το απαιτεί, τόσο ο λαός της, όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος που προσπαθεί κάτω από αντίξοες συνθήκες και ανασφάλεια να επιβιώσει, δίνοντας ετούτες τις κρίσιμες μέρες τον αγώνα τους προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούν από την τουριστική χρονιά που διανύουμε.
Με εκτίμηση,
Δημήτριος Μπιάγκης
Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Κέρκυρας

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ