Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η βιβλιοπαρουσίαση-συζήτηση του ΚΚΕ για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν (video - photos)

ΚΚΕ
05 Αυγούστου 2020 / 16:25

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την εισηγητική παρουσίαση του Κ. Μπορμπότη, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις, που ανέδειξαν την ανάγκη της πολύπλευρης μελέτης του έργου του Λένιν

ΚΕΡΚΥΡΑ (Τ.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΚΕ).  Με ομιλητή το μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Κωστή Μπορμποτή, πραγματοποιήθηκε η βιλιοπαρουσίαση-συζήτηση, που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Β.Ι. Λένιν, στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εισηγητική παρουσίαση του ομιλητή ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις, που ανέδειξαν την ανάγκη της πολύπλευρης μελέτης του έργου του μεγάλου επαναστάτη Β. Ι. Λένιν.



Όπως σημείωσε και ο εισηγητής: «Ο Λένιν είναι το όνομα-σύμβολο της νίκης της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης. Του κοσμοϊστορικού αυτού γεγονότος που σημάδεψε όσο κανένα άλλο ολόκληρο τον 20ο αιώνα. Η νίκη όμως του Οκτώβρη δεν ήρθε ξαφνικά. Είχε προηγηθεί μια πολυετής και σύνθετη προσπάθεια.

Οι μπολσεβίκοι νίκησαν γιατί κατάφεραν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως επαναστατική πρωτοπορία. Γιατί αποτέλεσαν πρωτοπορία σκέψης και δράσης, επαναστατικής θεωρίας και επαναστατικής πολιτικής πράξης.

Ατσαλώθηκαν στην πάλη πολλά χρόνια πριν την επανάσταση. Μέσα από τις θύελλες και τα αιματηρά διδάγματα της επανάστασης του 1905 -1907, μέσα από τα τρομερά χρόνια της αντίδρασης, που ακολούθησαν μετά την επανάσταση, μέσα από τη φωτιά και τους καπνούς του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Μεταξύ άλλων ο Κωστής Μπορμπότης σημείωσε ότι: «Η πείρα από τη δράση του Λένιν και των μπολσεβίκων, η πείρα ολόκληρου του 20ου αιώνα αλλά και οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι στο ζήτημα της στάσης του εργατικού κινήματος μπροστά στην όξυνση των ανταγωνισμών αντικειμενικά συγκρούονται δύο γραμμές: από τη μια η πολιτική της αστικής τάξης μαζί με την πολιτική γραμμή του οπορτουνισμού, και από την άλλη πλευρά βρίσκεται η επαναστατική γραμμή πάλης που αναδεικνύει την αιτία της όξυνσης των ανταγωνισμών και φωτίζει το δρόμο της πάλης για την οριστική απαλλαγή από τον κίνδυνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου και την ιμπεριαλιστική ειρήνη που τον γεννά.



Η μοναδική διέξοδος από τις επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις είναι να δυναμώσει η πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος ενάντια στην αιτία που γεννά τον κίνδυνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου και την επιβολή συμφωνίας ιμπεριαλιστικής ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο, ενάντια στην ίδια την αστική εξουσία και το καπιταλιστικό σύστημα. Να δυναμώσει η πάλη για την συνολική αμφισβήτηση της εκμεταλλευτικής κοινωνίας του καπιταλισμού, η πάλη για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας.

Να φωτιστεί ως η μόνη πραγματική εναλλακτική η επαναστατική προοπτική της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας, της εργατικής εξουσίας, του κεντρικού σχεδιασμού και της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής.

Η ολοκληρωμένη ανάδειξη φυσικά του σοσιαλισμού ως της πραγματικής διεξόδου δεν είναι ένα μονόπρακτο έργο, δεν είναι μια υπόθεση της στιγμής. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται την κατάλληλη επεξεργασία, την ανάδειξη αντίστοιχων αιτημάτων πάλης, την προσαρμογή της παρέμβασης των κομμουνιστών με βάση την πορεία των εξελίξεων και τους αντίστοιχους ελιγμούς του ταξικού αντιπάλου και των επιτελείων του.

Η εξειδίκευση και κλιμάκωση των συνθημάτων έχει ως αφετηρία την καλλιέργεια μη-εμπιστοσύνης στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης σε ευρύτερες μάζες του λαού.

Για να καλλιεργείται η αντίθεση στην αστική κυβέρνηση και την αστική εξουσία με αιτήματα για καμία αλλαγή συνόρων, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και συνολικά τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να αναπτύσσεται η αλληλεγγύη και οι κοινές δράσεις με τους λαούς και τα ΚΚ των χωρών της περιοχής».

Στην εκδήλωση τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά μέτρα που απαιτούνται για τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε.