Δυσήνιος Ίππος* Ύστατο χαίρε στον Παναγιώτη Γιοχάλα

Δυσήνιος Ίππος* Ύστατο χαίρε στον Παναγιώτη Γιοχάλα

Στη φωτογραφία ο Παναγιώτης στο κέντρο έχοντας δεξιά του τον Σαρλή και τον γιατρό Κωνστάντη κι αριστερά του τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς . Στο Σαν Τζιάκομο ήταν 18 Απρίλη του 1991.

... Δεν ήταν τυχαίο που σε ποσοστό ήταν ο δημοφιλέστερος εκλεγμένος της Τοπικής αυτοδιοίκησης στη Χώρα.. μ΄ ένα 11- 12 % του εκλογικού σώματος σε σταυροδότηση.

04
Aυγούστου / 2020

Γεια σου ρε Παναγιώτη!!!
Νιώθω περήφανος που σε είχα τις περισσότερες φορές απέναντί μου άξιο αντίπαλο παρά φίλο. 
Για λίγο σμίξαν οι δρόμοι μας σε στιγμές κρίσιμες αλλά πανέμορφες** είχαμε ως τα '98 αλλάξει στα ίσα κουβέντες πικρές τότε που θριάμβευε η ψευδαίσθηση της αλλαγής τότε που η βία και η υπεροψία έδιωχναν τη λογική κι άφηναν τόπο στη μαύρη αντίδραση.
θα σε θυμόμαστε Παναγιώτη πάντα 
άοκνε εργάτη στην υπηρεσία της γειτονιάς Σου 
της πόλης του νησιού Σου
μ΄ ακούραστο μάτι κι αυτί διχτυωμένο στα ανήλιαγα καντούνια και στις νοτισμένες σοτοστέγες 
Πανταχού παρόντα και τα πάντα πληρούντα δίπλα στη μοναχή γριούλα τον ανήμπορο πένητα τον περιπλανώμενο πεινασμένο γαβριά γιατί παρέμεινες άφοβος γαβριάς κι εσύ μέχρι το τέλος...
 Συ παιδί αγνό του Μαντουκιού του τόπου που και μένα έθρεψε 
με τα μάτια είχες συνεννόηση με τον κόσμο κι έτρεχες με τα ίδια σου τα χέρια ν΄ αλλάξεις τη λάμπα απ΄το ταπεινό δρομάκι να ξεβουλώσεις το καναλέτο να ασβεστώσεις την εγκαταλελειμμένη μάντρα μ αισθητήριο ψηλό της λαϊκής χρείας... 
Πάνω στη μηχανή σου καβαλάρης μ΄ενσυναίσθηση 
της ανάγκης και της ανάσας της πόλης... 
Σε ρυπαντές κι αναίσθητους συμπολίτες αρκούσε να κατέβεις και με φωνή στεντόρεια ν΄ ακουστείς μέχρι τ' αγύρου και να μη ξέρουν που να κρυφτούν 
Λαϊκέ ρήτορα αγωνιστή για το δίκιο του εργάτη 
μιλούσες αυθόρμητα τη χειροπιαστή γλώσσα 
που καταλάβαινε ο απλός άνθρωπος κουβαλώντας
αυτή τη μπρούσκα αθυροστομία του λιμανιού 
που μεγάλωσες μέσα στις βαρύθυμες αίθουσες συμβουλίων 
σε πολιτικές αναμετρήσεις σε σταθμούς και κανάλια 
όπου σπάνια οι γνωστικοί και μορφωμένοι μπορούσαν να τιθασεύσουν την ακλόνητη λογική σου να παρακολουθήσουν το θυελλώδη σου ειρμό ..δεν ήταν τυχαίο που σε ποσοστό ήταν ο δημοφιλέστερος εκλεγμένος της Τοπικής αυτοδιοίκησης στη Χώρα.. μ' ένα 11- 12 % του εκλογικού σώματος σε σταυροδότηση.
Πέρασαν δεκαετίες για να πλησιάσει στα μισά περίπου ο γιατρός Γεωργόπουλος… 
Ακριβέ φίλε Παναγιώτη 
Σε προίκισε η φύση με πολιτικό ένστικτο κλίμακας μεγάλης πολύ ευρύτερης από αυτή του μικρού σου τόπου 
μπορούσες πολύ ψηλά...
αλλά η ιστορία αλλιώς σου μίλησε...
 *Σ.Σ Δυσήνιος ίππος =άλογο που δεν δέχεται ηνίο= χαλινάρι
** Εννοώ τις τρείς δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις με την πλατιά ενότητα γύρω από τον Γιάννη Κούρκουλο το φθινόπωρο του 1978 και την επίσης πλατιά ΕΚΙΠ με τον Χρύσανθο νικηφόρα το '98 και ηττημένη το '02.
 Δεν ήταν τυχαίο που σε ποσοστό ήταν ο δημοφιλέστερος εκλεγμένος της Τοπικής αυτοδιοίκησης στη Χώρα… μ' ένα 11- 12 % του εκλογικού σώματος σε σταυροδότηση.
Πέρασαν δεκαετίες για να πλησιάσει στα μισά περίπου ο γιατρός Γεωργόπουλος..
Στην συνημμένη φωτογραφία ο Παναγιώτης στο κέντρο έχοντας δεξιά του τον Σαρλή και τον γιατρό Κωνστάντη κι αριστερά του τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς .
Στο Σαν Τζιάκομο ήταν 18 Απρίλη του 1991.
H φωτό είναι από το αρχείο του Γιώργου Λαβράνου που ευγενικά μου την παραχώρησε... μαζί με μια άλλη ιστορική απεικόνισή του από τις δημοτικές εκλογές το φθινόπωρο του 1978.
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ