Δευτέρα 11.12.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε επιφυλακή η Λευκάδα λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Πυροσβεστική Υπηρεσία
31 Ιουλίου 2020 / 15:51

ΛΕΥΚΑΔΑ. Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, από την Παρασκευή 31 Ιουλίου,

σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ). Παράλληλα, αναμένονται και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με το Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Λόγω του υψηλού κινδύνου, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κλπ, αλλά και να προστατεύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπερνά ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κλπ.), δημιουργούνται διάφορες παθολογικές καταστάσεις.
 
Συγκεκριμένα τονίζεται ότι:
  • Κατά την αντιπυρική περίοδο, η οποία διαρκεί από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε λόγο, καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χωρίς απαιτούμενη άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
  • Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, θα πρέπει να ακολουθείται η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό της μηχανικής διάδοσης του ιού μέσω των ρευμάτων αέρα που αναπτύσσονται κατά τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων (diavgeia.gov.gr/doc/6ΒΟ5465ΦΥΟ-ΨΣΓ?inline=true).