Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Η Πινακοθήκη πάει σινεμά...» στον Κήπο του Λαού

Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας
29 Ιουλίου 2020 / 17:51
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διήμερο ευρωπαϊκού κινηματογράφου διοργανώνει η Πινακοθήκη του Δήμου, στον Κήπο

του Λαού, την Κυριακή 02 και την Τρίτη 04 Αυγούστου στις 9:30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

- Την Κυριακή 02 Αυγούστου θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία - ύμνος στον κινηματογράφο «Σινεμά ο Παράδεισος» (Cinema Paradiso, 1988) σε σκηνοθεσία Τζουζέπε Τορνατόρε.

Υπόθεση:
Στη μεταπολεμική Ιταλία, ένας κινηματογράφος αποτελεί το σημείο αναφοράς για τη ζωή ενός χωριού της Σικελίας. Εκεί ξημεροβραδιάζεται ο μικρός Σαλβατόρε, δίπλα στον μηχανικό προβολής Αλφρέντο, με τον οποίο δημιουργεί μια πατρική σχέση τόσο καθοριστική για εκείνον, όσο και οι ταινίες που παρακολουθεί μαζί του.  Όταν, μεσήλικας πια και διάσημος σκηνοθέτης, ενημερώνεται για τον θάνατο του Αλφρέντο, επιστρέφει στο χωριό για την κηδεία και θυμάται. Το αριστούργημα του Τζουζέπε Τορνατόρε συνδυάστηκε με την εμβληματική μουσική του Ένιο Μορικόνε, που αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της ταινίας, για τα χρόνια που ακολούθησαν. Η ταινία απέσπασε  το «Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας», το Βραβείο BAFTA «Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας», τη «Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας» και το «Μέγα Βραβείο» στο 42οΦεστιβάλ Καννών, ενώ είναι βασισμένη στη ζωή του ίδιου του σεναριογράφου και σκηνοθέτη.
Ιταλία – Γαλλία, 1988 / Δράμα / Διάρκεια: 125'. Παίζουν: Σαλβατόρε Κάσιο, Φιλίπ Νουαρέ, Ζακ Περέν, Μάρκο Λεονάρντι

- Την Τρίτη 04 Αυγούστου θα προβληθεί η γερμανική ταινία «Μη χαμηλώνεις το βλέμμα» (Werk Ohne Autor  / Never Look Away, 2018) σε σκηνοθεσία  Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ.

Υπόθεση

Στην Ανατολική Γερμανία, μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ένας νεαρός φοιτητής της Καλών Τεχνών ερωτεύεται την κόρη ενός πρώην ναζί γιατρού, ο οποίος αντιτίθεται στη σχέση τους. Κανείς από τους δύο άντρες όμως, δεν γνωρίζει πως τους συνδέει ένα αποτρόπαιο μυστικό από το παρελθόν. Μία επική ιστορία τέχνης, έρωτα, τραγωδίας και πολιτικής από τον, βραβευμένο με Όσκαρ, σκηνοθέτη της ταινίας “Οι Ζωές των Άλλων” Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ. Πρόκειται για την ελεύθερη βιογραφία του κορυφαίου σύγχρονου ζωγράφου Γκέρχαρντ Ρίχτερ. Μία διαδρομή από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης, τις σπουδές και την πολυετή εργασία του στην Ανατολική Γερμανία του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, μέχρι την απόδραση στη Δυτική πλευρά του Βερολίνου και την απόκτηση της οριστικής καλλιτεχνικής του ταυτότητας, τον σύγχρονο αφηρημένο εξπρεσιονισμό. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2018 κερδίζοντας το βραβείο «Leoncino d’Oro Agiscuola», ενώ απέσπασε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Φωτογραφίας.
Γερμανία, 2018 / Ιστορικό μελόδραμα / Διάρκεια: 189'
Παίζουν: Τομ Σίλινγκ, Σεμπάστιαν Κοχ, Πόλα Μπέερ


Μη χαμηλώνεις το βλέμμα

Η προβολή των ταινιών θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας. Δεδομένου ότι η απόσταση μεταξύ των θεατών δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 1,5 μέτρου, οι θέσεις δεν θα υπερβαίνουν τις ογδόντα (80). Για το λόγο αυτό, παρακαλείται το κοινό για την έγκαιρη προσέλευσή του, καθώς δεν γίνεται κράτηση θέσεων.
Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.