Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το ταξίδι της Υδραίου στην Κοζάνη μέσω... Ηπείρου

Υδραίου Μερόπη
21 Ιουλίου 2020 / 16:44

Πριν το προσεχές Σαββατοκύριακο θα γίνει η δεύτερη αποστολή των κερκυραϊκών απορριμμάτων στη ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. - «Ναι μεν, αλλά...» για τη δεματοποίηση στο Χ.Υ.Τ.Α. - Ο ρόλος των Ιωαννίνων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Οι... δρόμοι έφαγαν, το περασμένο Παρασκευο-Σαββατοκύριακο, τη Μερόπη Υδραίου!

Κι αυτό διότι η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων βρέθηκε στη Δυτική Μακεδονία μέσω... Ηπείρου προκειμένου να διευθετήσει όλα εκείνα τα -διαδικαστικού χαρακτήρα- θέματα, που αφορούν στην αποστολή των κερκυραϊκών απορριμμάτων στη Μονάδα Επεξεργασίας της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. στην Κοζάνη.

Και μπορεί η ίδια να θέλει να «ντύσει» την επίσκεψή της στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας μ' ένα εθιμοτυπικό περιτύλιγμα (σ.σ. ήθελε να γνωρίσει τα μέλη του δ.σ. της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ., αλλά κι εκείνοι από την πλευρά τους είχαν εκφράσει ανάλογη επιθυμία), η αλήθεια ωστόσο, είναι ότι έπρεπε να ρυθμιστούν και κάποιες λεπτομέρειες (sic) περί της αποστολής -της... κανονικής πλέον- των απορριμμάτων του νησιού στο εκεί εργοστάσιο.

Η είδηση είναι ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο (σ.σ. πρώτο επί της ουσίας, αν θεωρήσει κανείς αυτό της 11ης Ιουλίου κάτι σαν... πρόβα τζενεράλε) ταξίδι των κερκυραϊκών σκουπιδιών στην Κοζάνη.

Η Μερόπη Υδραίου έλυσε τις όποιες απορίες, αλλά και ανησυχίες (σ.σ. υπήρξαν και τέτοιες) των ιθυνόντων της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. και πλέον η διαδικασία μεταφοράς μπαίνει και πάλι στις ράγες εφαρμογής της.


Η σημασία του «... μέσω Ηπείρου»

Οι εξορμήσεις της Μερόπης Υδραίου, όπως προαναφέρθηκε, δεν περιορίστηκαν στην Κοζάνη, αλλά περιέλαβαν και μια σύντομη επίσκεψη στην Ήπειρο και συγκεκριμένα τα Γιάννενα.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων δεν έχει κρύψει (σ.σ. το έχει αναφέρει και σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, πρόσφατα) ότι έχει πάντα στην άκρη του μυαλού της τη λύση του εργοστασίου των Ιωαννίνων.

Οι λόγοι είναι πραφανείς, καθώς θα μείωνε σημαντικά το κόστος της μεταφοράς των κερκυραϊκών απορριμμάτων, με το δεδομένο της εγγύτητας της Κέρκυρας με την πρωτεύουσα της Ηπείρου σε σχέση με την πόλη της Δυτικής Μακεδονίας.

Η Μερόπη Υδραίου έκανε την έρευνά της, είχε τις επαφές της -σε υψηλό επίπεδο- και έφυγε από τα Γιάννενα, μάλλον, με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη της. 


Ο Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου και η δεματοποίηση

Στα του Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου, την Τρίτη 21 Ιουλίου έληγε κανονικά η σύμβαση του εργολάβου της δεματοποίησης με το ΦοΔΣΑ. Η λειτουργία του δεματοποιητή ωστόσο, θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα ακόμα, καθώς ο εργολάβος καλείται να ολοκληρώσει την δεματοποίηση της συγκεκριμένης ποσότητας απορριμμάτων, που είχε συμφωνήσει με τον ΦοΔΣΑ πριν μερικούς μήνες, όταν είχε πάρει την παράταση στην εργολαβία του.

Όταν ολοκληρώσει την προσυμφωνημένη ποσότητα (σ.σ. εκτιμάται ότι είναι γύρω στους 4-5.000 τόνους ακόμα), τότε θ' απελευθερώσει το χώρο που σήμερα καταλαμβάνει ο δεματοποιητής (και τα αδεματοποίητα σκουπίδια) αποχωρώντας.
Εκεί, άλλωστε, θα είναι πλέον ο χώρος στο Χ.Υ.Τ.Α., όπου θα γίνεται η φόρτωση των containers με το «φρέσκο» σκουπίδι, που θα πηγαίνει στην Κοζάνη δια θαλάσσης.

Όσον αφορά στο πότε θα ολοκληρώσει το έργο του ο εργολάβος της δεματοποίησης, αυτό δεν πρέπει να υπολογίζεται σε καμία περίπτωση μετά το τέλος του προσεχούς Φθινοπώρου.

Μέχρι τότε, εξάλλου, θα μπορεί μια ποσότητα απορριμμάτων (που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να πάει στην Κοζάνη), να δεματοποιείται, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει -μια κάποια- εξοικονόμηση χρημάτων, με τη λογική ότι δεν θα γίνεται σε καθημερινή βάση αποστολή απορριμμάτων στη Μονάδα Επεξεργασίας της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.