Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προβληματίζει η καλοκαιρινή αντοχή του κορονοϊού

κορονοϊός
20 Ιουλίου 2020 / 20:27

• Οι ανησυχίες αυξάνονται ότι το Βέλγιο θα μπορούσε να βρίσκεται στην τροχιά ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων από κοροναϊούς. Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν κατά μέσο όρο 154 νέες περιπτώσεις ανά ημέρα την περασμένη εβδομάδα, αύξηση 66% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ένας από τους κορυφαίους ιολόγους της χώρας, Marc Van Ranst, πιστεύει ότι αυτή είναι η αρχή ενός δεύτερου κύματος. Η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει φρένο στην περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αλλά είναι αρκετά έτοιμη να θέσει εκ νέου επιπλέον περιορισμούς.
• Η Γαλλία επιβάλλει πρόστιμα λόγω μη χρήσης μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Το πρόστιμο είναι 154€. Είναι πλέον υποχρεωτικοί σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως καταστήματα και εμπορικά κέντρα, τράπεζες και σκεπασμένες αγορές. 
• Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν 400 έως 500 ενεργά συμπλέγματα εστιών κορανοϊού, αλλά δεν υπάρχει ένδειξη επικείμενου «δεύτερου κύματος», λέει ο υπουργός Υγείας Olivier Veran.
• Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει συμφωνίες για 90 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κοραναϊού που αναπτύσσονται από μια συνεργασία μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών BioNtech, Pfizer και Valneva.
• Υπάρχουν ελπίδες ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι θα εγγραφούν στις δοκιμές εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τον Οκτώβριο, με τουλάχιστον οκτώ μεγάλης κλίμακας δοκιμές εμβολίων κοραναϊού να αναμένονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
• Επιστήμονες από το King's College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι κοροναϊών, που όλοι καθορίζονται από διαφορετικές ομάδες συμπτωμάτων.
• Η περιοχή Λάτσιο της Ιταλίας, η οποία περιλαμβάνει τη Ρώμη, προειδοποιεί τους πολίτες ότι ενδέχεται να χρειαστεί να επιβληθούν τοπικοί περιορισμοί εάν υπάρχουν περισσότερες εστίες μολύνσεων από κοροναϊούς.
• Η έγκαιρη έρευνα δείχνει ότι μια νέα θεραπεία από την εταιρεία βιοτεχνολογίας που εδρεύει στο Southampton, Synairgen, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τους θανάτους. Η διαδικασία χρησιμοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερφερόνη βήτα, την οποία παράγει ο οργανισμός όταν παίρνει μια ιογενή λοίμωξη. Η πρωτεΐνη εισπνέεται απευθείας στους πνεύμονες των ασθενών με COVID-19, χρησιμοποιώντας έναν νεφελοποιητή, με σκοπό να διεγείρει μια ανοσοαπόκριση. Εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ασθενών που αναπτύσσουν σοβαρή ασθένεια κατά 79%.
• Η Ρωσία ανέφερε 5.940 νέα κρούσματα, αυξάνοντας το συνολικό ποσοστό μόλυνσης σε 777.486, η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο.
• Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου αναφέρει ότι υπάρχει ανησυχία ότι οι μετανάστες που έχουν μολυνθεί με κοροναϊό μπορεί να τον μεταφέρουν στον Νότο, περνώντας την πράσινη γραμμή. 
• Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν στο σπίτι τους στην ισπανική περιοχή της Καταλονίας μετά από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων.
• Ο αριθμός των θανάτων από κοροναϊούς σε όλο τον κόσμο έχει ξεπεράσει τα 605.000 και οι ΗΠΑ είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο. Υπάρχουν περισσότερες από 14,4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
• Οι συνομιλίες για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μπαίνουν στην τέταρτη ημέρα τους, καθώς το "Frugal Four" - Σουηδία, Δανία, Αυστρία και Ολλανδία - μαζί με τη Φινλανδία, αρνούνται να επιτρέψουν την προσφορά 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό μορφή επιχορηγήσεων σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από COVID-19.