Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομόφωνη απόφαση για στήριξη των εργαζόμενων σε Τουρισμό & Επισιτισμό

Εργαζόμενοι
30 Ιουνίου 2020 / 10:11

Έπειτα από εισήγηση της «ΛΑ.ΣΥ.» το δ.σ. Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων αποφάσισε ομόφωνα την απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη και τη χρέωση των λογαριασμών ύδρευσης, όπως και τη διεύρυνση του Δικτύου Αλληλεγγύης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό-Επισιτισμό, που πλήττονται από την κρίση

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Μπορεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων να ξεκίνησε, χθες Δευτέρα 29 Ιουνίου, στις 18:30 το απόγευμα, το θέμα ωστόσο, το οποίο άνοιξε την αυλαία της ημερήσιας διάταξης -αυτό της στήριξης των εργαζόμενων στον Τουρισμό & Επισιτισμό- ξεκίνησε να συζητείται στις 23:30 το βράδυ.

Μετά την -εξαιρετικά σύντομη, αλλά περιεκτική- εισήγηση της επικεφαλής της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μυρσίνης Χαραλάμπους, όπως και την τοποθέτηση του προέδρου του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, Σταμάτη Πελάη, ο οποίος εκπροσώπησε τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο της Κέρκυρας, το δημοτικό συμβούλιο πέρασε ομόφωνα την εισήγηση της «ΛΑ.ΣΥ.».

Επιγραμματικά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην εισήγησή της ζήτησε από το σώμα να δηλώσει έμπρακτα τη στήριξή του στους εργαζόμενους αποφασίζοντας:

-  Απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη όλων των ανέργων και των εργαζομένων που θα μπουν στο μηχανισμό στήριξης. Να μην υπάρχουν χρεώσεις στο νερό από τη ΔΕΥΑΚ για αυτό το διάστημα.

-  Να σταματήσουν άμεσα όλες οι εντολές για διακοπή ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΚ όσων χρωστούν και ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.

-  Διεύρυνση του δικτύου αλληλεγγύης του Δήμου (χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων) σε συνεργασία με το κλαδικό και τα επιχειρησιακά σωματεία που γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση των εργαζομένων και δέχονται ήδη τέτοιες καταγγελίες.

Πριν την ψηφοφορία, τοποθετήθηκε η Δήμαρχος, Μερόπη Υδραίου, η οποία τόνισε ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με την ΔΕΥΑΚ προκειμένου να μην εκτελείται αυτή την περίοδο καμία εντολή διακοπής ύδρευσης σε άνεργους ή πληττόμενους από την κρίση του κορωνοϊού. 

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι για να υπάρξει απαλλαγή από τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ (σ.σ. να μην υπάρχουν χρεώσεις, αλλά να καταβάλλεται μόνο το πάγιο), απαιτείται απόφαση του δ.σ. της ΔΕΥΑΚ, κάτι που για να γίνει πρέπει πρώτα να υπάρξει καθορισμός του νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας (αφήνοντας για μια ακόμα φορά αιχμές κατά των κ.κ. Λέσση και Μαχειμάρη για την καθυστέρηση ορισμού εκπροσώπων στη διαδημοτική δημόσια εταιρείας ύδρευσης & αποχέτευσης).

Η Μερόπη Υδραίου, εξάλλου, επεσήμανε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε καθημερινή βάση ώστε να υπάρχει διεύρυνση του Δικτύου Αλληλεγγύης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων και μάλιστα, σημείωσε πως στα άμεσα πλάνα της δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία μιας «Τράπεζας τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης».

«Ως Δήμος θα στηρίζουμε, με διάφορους τρόπους, όσο αντέχουν οι πλάτες μας», είπε χαρακτηριστικά η Μερόπη Υδραίου τονίζοντας παράλληλα πως η πολιτεία έχει όντως στηρίξει τους εργαζόμενους και τις μικρές-μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτό το διάστημα, είναι όμως αναγκαίο να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη και αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, περίπου στις 19:00 το απόγευμα, υπήρξε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζόμενων στους κλάδους Τουρισμού και Επισιτισμού, έξω από το Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας, όπου συνεδρίασε -κεκλεισμένων των θυρών για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας- το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων.

Όπως επεσήμανε στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή του, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο Σταμάτης Πελάης, έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Τετάρτης 1η Ιουλίου, στις 07:00, νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας μάλιστα, αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νησί, η οποία όπως φαίνεται έχει πλέον «κλειδώσει» για τις 11 Ιουλίου, καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους να συμμετάσχουν στη μεγάλη κινητοποίηση που προετοιμάζει ο κλάδος με την προτροπή «σταθείτε στο πλευρό των εργαζομένων και όχι στου Πρωθυπουργού φορώντας τις γραβάτες σας…».