Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερωτήσεις Αυλωνίτη & Βουλευτών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για επίδομα παραμεθορίου και ΕΠΑΛ

Αυλωνίτης Αλέξανδρος
24 Ιουνίου 2020 / 10:07

Έξι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μεταξύ των οποίων και αυτός της Κέρκυρας κατέθεσαν ερώτηση για το επίδομα παραμεθορίου των ενστόλων - Ερώτηση 35 Βουλευτών (και Αυλωνίτη) και για τα προβλήματα στα Επαγγελματικά Λύκεια, τον θεσμό της Μαθητείας και τις εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων

ΑΘΗΝΑ.  Δύο ερωτήσεις Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.προς τους αρμόδιους Υπουργούς συνυπογράφει και αυτός της Κέρκυρας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Συγκεκριμένα, έξι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέθεσαν ερώτηση για το επίδομα παραμεθορίου των ενστόλων, ενώ 35 Βουλευτές φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους τα προβλήματα στα Επαγγελματικά Λύκεια, τον θεσμό της Μαθητείας και τις εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων

Ειδικότερα, τη χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου στους ένστολους της Π.Ε. Φλώρινας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας ζητούν 6 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Κέρκυρας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναφέρουν πως τα στελέχη του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας μας, που γειτνιάζουν με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία εκτελούν αντίστοιχο έργο με αυτό που εκτελείται στην Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο.

Όπως σημειώνουν οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι περιοχές της Φλώρινας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας παρουσιάζουν ιδιόμορφα χαρακτηριστικά, η μεθόριος τους έχει συνθήκες δύσκολης πρόσβασης με πολυποίκιλους γεωφυσικούς παράγοντες, είναι αδιαμφισβήτητα παραμεθόριες και πληρούν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά κριτήρια των διατάξεων που προβλέπουν τη χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου.

Αποτελεί μέγιστη αδικία να μην λαμβάνουν το επίδομα τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, παρότι άλλοι κλάδοι εργαζομένων στις εν λόγω περιοχές λαμβάνουν κανονικά το επίδομα παραμεθορίου.

Ερώτηση και για τα ΕΠΑΛ

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσαν 35 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Κέρκυρας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, για τα μεγάλα προβλήματα που παρατηρούνται στα Επαγγελματικά Λύκεια, στο θεσμό της Μαθητείας και τις εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων.

Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπενθυμίζουν πως ο θεσμός του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων ξεκίνησε να υλοποιείται το σχολικό έτος 2017-2018, κατακτώντας την ευρύτερη αποδοχή στη εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στο χώρο της εργασίας. Έχει δημιουργήσει δε -μαζί με τις άλλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα ΕΠΑΛ την περίοδο 2015-2019- μια εξαιρετική θετική δυναμική για την επαγγελματική εκπαίδευση.

O πολύ σημαντικός αυτός θεσμός αναβάθμισης των αποφοίτων ΕΠΑΛ απαξιώνεται και κινδυνεύει με ακύρωση, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ οι εξετάσεις πιστοποίησης για τους απόφοιτους της σχολικής χρονιάς 2018-2019.

Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση, κανένας προγραμματισμός ή προετοιμασία από το υπουργείο Παιδείας ή τον ΕΟΠΠΕΠ για τη διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης, οι οποίες σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική, θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2020.