Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λα.Συ: Απαιτείται έλεγχος επικινδυνότητας του σχολικού κτηρίου στο Μαντούκι

ΕΠΑΛ
21 Φεβρουαρίου 2024 / 15:03

«Η ασφάλεια και οι ζωές του λαού μας, έχει αποδειχθεί με τραγικό τρόπο πλησιάζοντας και τον ένα χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη, ότι θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και της λογικής κόστους οφέλους»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή την φωτογραφία που ανέβηκε στο διαδίκτυο και αναδεικνύει την τραγική κτηριακή κατάσταση του σχολικού συγκροτήματος στο Μαντούκι, επαναφέρουμε για μία ακόμη φορά την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στο συγκεκριμένο κτήριο.

Το σχολικό συγκρότημα λειτουργεί όλη την ημέρα και φιλοξενεί εκατοντάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και άλλο προσωπικό αφού σε αυτό στεγάζονται το 1ο ΕΠΑΛ, το 5ο ΓΕΛ, το Νυχτερινό ΕΠΑΛ και το Δημόσιο ΙΕΚ.

Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτούμε εδώ και χρόνια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης στο συγκεκριμένο κτήριο όπου οι σημαντικές φθορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Επίσης είναι απαραίτητη η ανάγκη για προσεισμικό έλεγχο και αυτού αλλά βέβαια και όλων των σχολικών κτηρίων.

Θυμίζουμε, ότι τον περασμένο Μάιο μία ασθενής σεισμική δόνηση μόλις 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 5 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και πάνω από 20 χλμ. μακριά από την πόλη της Κέρκυρας, που μάλιστα δεν έγινε καν αισθητή από πολύ κόσμο, ήταν αρκετή για να προκαλέσει ζημιές και να πέσουν ολόκληρα κομμάτια σοβάδων από τοίχους του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας στο Μαντούκι!!!

Η κυβέρνηση έδωσε ένα εκατομμύριο ευρώ για την ανάγκη συντήρησης του συγκροτήματος, που είναι στην πραγματικότητα ψίχουλα μπροστά σε όσα πρέπει να γίνουν, αλλά και που αυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί καθόλου από τον Δήμο. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες για διορθωτικές παρεμβάσεις, ανακαινίσεις αλλά και κατασκευή νέων κτηρίων, που επιτρέπουν άμεσες και γρήγορες λύσεις. Το ζήτημα «κολλάει» στον πολιτικό προσανατολισμό, τις προτεραιότητες και στο κατά πόσο αυτό το έξοδο έχει κερδοφόρο - ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Η ασφάλεια και οι ζωές του λαού μας, έχει αποδειχθεί με τραγικό τρόπο πλησιάζοντας και τον ένα χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη, ότι θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και της λογικής κόστους οφέλους.

          Η Δημοτική Αρχή οφείλει, μέσω των υπηρεσιών της:

  • Να ελέγξει άμεσα την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος
  • Να πάρει όλα τα μέτρα για την άμεση απορρόφηση του 1 εκατομμυρίου ευρώ που είχε δοθεί για αυτά τα σχολεία.
  • Να εξασφαλίσει σχέδιο για την ολοκληρωμένη λύση του στεγαστικού προβλήματος αυτού του συγκροτήματος.       

Είναι σίγουρο ότι πολλά από τα σχολικά κτήρια σε όλο το Δήμο αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα και αυτό είναι κάτι που θα επιδιώξουμε να συζητήσουμε οργανωμένα σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.