Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οικονομική στήριξη του Τουρισμού στην Ε.Ε. ζήτησε επειγόντως η Κουντουρά (video)

Κουντουρά Έλενα
18 Ιουνίου 2020 / 18:11

Παρέμβαση της πρώην υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Ψήφισμα για τον Τουρισμό & τις Μεταφορές από το 2020 και μετά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.  Την κρισιμότητα να υπάρξει άμεση  και πολύπλευρη στήριξη του τουριστικού και ταξιδιωτικού κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα, ανέδειξε η Έλενα Κουντουρά στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συμμετείχε στη συζήτηση για το Ψήφισμα για τον Τουρισμό και τις Μεταφορές από το 2020 και μετά. 

Σε συνέχεια των προτάσεων που η  Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και εισηγήτρια της GUE/NGL κατάρτισε και  εντάχθηκαν στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ολοκληρώνεται αύριο, η κυρία Κουντουρά στην ομιλία της τόνισε ότι ο τουρισμός  αποτελεί ισχυρό επιταχυντή της ανάπτυξης και είναι  ο οικονομικός κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από την κρίση της πανδημίας.

Αναφέρθηκε στον κίνδυνο απώλειας εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, με υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, και με οριζόντιες μειώσεις μισθών και εισοδημάτων.   



«Ο τουρισμός είναι οι άνθρωποι της φιλοξενίας και δεν υπάρχει χωρίς αυτούς.
Οφείλουμε να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν από έλλειψη ρευστότητας, για να επιβιώσουν στην κρίσιμη αυτή περίοδο.

Να αποτρέψουμε χρεωκοπίες, εξαγορές τους από πιο ισχυρούς, και σοβαρές στρεβλώσεις στις τιμές, που θα πλήξουν τον υγιή ανταγωνισμό, την αγορά και τους ίδιους τους καταναλωτές», τόνισε χαρακτηριστικά.  

Η κυρία Κουντουρά ζήτησε την παρέμβαση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για
• Την ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδιών, με μαζικά τεστ χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών 

• Την άμεση στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων για να παραμείνουν ανταγωνιστικές την επόμενη ημέρα

• Και ουσιαστικά εργαλεία για το μέλλον: Προϋπολογισμό για τον Tουρισμό, Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων που να περιλαμβάνει  προστασία και αποζημίωση  των ταξιδιωτών σε περιπτώσεις πτωχεύσεων, και  μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον βιώσιμο τουρισμό.

Για την Ευρωβουλευτή, που έχει διατελέσει Υπουργός Τουρισμού, είναι απόλυτη προτεραιότητα να υποστηριχθούν με άμεση ρευστότητα και επαρκή χρηματοδότηση οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, και οι επαγγελματίες στην ευρύτερη τουριστική αλυσίδα. Και ταυτόχρονα, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και να προστατευτούν οι τοπικές κοινωνίες σε κάθε περιοχή της Ελλάδας και συνολικά της  Ευρώπης, των οποίων η ευημερία συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό