Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Corfu Mountain Trail: Η καραντίνα αφορμή για την αναβάθμιση των ορεινών μονοπατιών της Κέρκυρας

Corfu Mountain Trail
11 Ιουνίου 2020 / 15:26

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μπορεί η καραντίνα να ανάγκασε τη διοργάνωση να δώσει νέο ραντεβού για τον Μάιο του 2021,

αλλά οι αφοσιωμένοι εργάτες της, δεν το έβαλαν κάτω, πιστοί στον κλασικό τρόπο ζωής των αθλητών.   

Αναπροσάρμοσαν τους μελλοντικούς στόχους, αλλά και σε μια ανάγκη αποφάσεων σχετικά με το ορεινό τρέξιμο, τους αγώνες στο νησί μας, ενστερνιζόμενοι πάντα τις ανάγκες των συμπολιτών μας και των επισκεπτών μας.

Όλο αυτό το διάστημα προσπάθησαν να αναβαθμίσουν τα ήδη υπάρχοντα μονοπάτια του νησιού εντός και εκτός αγώνα, ξεκινώντας μια νέα ενιαία σηματοδότηση (σχετικά με την διαδρομή του Corfu Mountain) αλλά και ενεργοποιώντας άλλα “παλιά” μονοπάτια τα οποία πριν πολλά χρόνια στήριξαν την ζωή και τις δραστηριότητες πολλών ανθρώπων του νησιού μας.
Οι διαδρομές για περιπατητές ( Corfu Mountain Trail trekking routes)

Με τα από επίμονη εργασία στα μονοπάτια του νησιού και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, τους εθελοντές και την ομάδα του Corfu trail με επίσης μεγάλο δίκτυο μονοπατιών, η  ομάδα του Corfu Mountain Trail κατάφερε εκτός από την διεθνοποίηση του αγώνα, την συντήρηση ενός δικτύου μονοπατιών 150 χλμ στο νησί μας. Οι διαδρομές εκτός από διαδρομές αγώνα δημιουργούν και ένα δίκτυο μονοπατιών που ενώνουν τοπικές κοινότητες και περνάνε από τα ωραιότερα σημεία του νησιού μας.
Τα μονοπάτια έχουν σηματοδοτηθεί με μόνιμη σήμανση με μπογιά (πράσινο άσπρο πράσινο) και υπάρχουν στην σελίδα μας σε ηλεκτρονική μορφή για κινητά και ρολόγια (στο μέλλον σχεδιάζεται και ηλεκτρονική σήμανση στα πρότυπα ανεπτυγμένων κρατών) για να είναι προσβάσιμα όλο το χρόνο στο κοινό και σε επισκέπτες του νησιού μας.

Ακολουθεί ανάλυση, βαθμός δυσκολίας και χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα στα διάφορα σημεία που ενώνονται τα μονοπάτια με τον πολιτισμό, όπου ο κάθε λάτρης της φύσης ανάλογα με τις δυνάμεις και το χρόνο που διαθέτει μπορεί να ξεναγηθεί και να μαγευτεί από τη φύση, τα τοπία και τις παραλίες του νησιού μας ,ακολουθώντας την σήμανση του Corfu Mountain Trail!

Περπατώντας

1) Λιμανάκι Ύψος - Πυργί -Σπαρτύλας 4χλμ μέτριο.
2) Σπαρτύλας - Ταξιάρχης (viewpoint) 2χλμ. μέτριο - δύσκολο .
3) Σπαρτυλας - Παντοκράτορας 7χλμ. μέτριο-δύσκολο .
4) Σπαρτύλας - Ταξιάρχης - Παντοκράτορα- παλιές Σινιές- παλιά Περίθεια 11χλμ. δύσκολο .
5) Παλιά Περίθεια - Κρινιάς- Λούστρα (στο 8⁰χλμ ακολουθούμε το δρόμο αριστερά και οχι την σήμανση για να επιστρέψουμε στο χωριό ) - παλιά Περίθεια 11χλμ. μέτριο .
6) Παλιά Περίθεια - Κρινιάς - Λούστρα - Πετάλεια - Επίσκεψη 12χλμ μέτριο-δύσκολο
7) Επίσκεψη-ασκηταριό (monastery) Νυμφές 4χλμ. εύκολο.
8) Νυμφές- Κλειματιά - Μελισούδι- Καστελάνοι Γύρου 10χλμ εύκολο.
9) Λάκωνες - Ακαπούλκο - παραλία Λιαπαδες 2χλμ εύκολο
10) Καστελάνοι- Αλειμματάδες - Λάκωνες όμορφη θέα 7χλμ εύκολο
11) Παραλία Λιαπάδες - Ροβινιά «τρύπα ΧΑ» λίμνι 2 κλμ μέτριο
12) Παραλία Λιαπαδες - Ροβινιά -Λιμνί - Γιαννάδες - Έρμονες 13 χλμ μέτριο
13) Μυρτιώτισσα - Γλυφάδα - Κοντογυαλός - Γιαλισκάρι Σκάφονας 5χλμ μέτριο – δυσκολο
14) Σκάφονας - Βαρυπατάδες - Κουραμάδες - Καστελάνοι Μέσης 6χλμ εύκολο
15) Κυνοπιάστες - Άγιοι Δέκα -μοναστήρι Παντοκράτορα Αγίων Δέκα 5χλμ μέτριο – δύσκολο
16) Κυνοπιάστες - Άγιοι Δέκα -μοναστήρι Παντοκράτορα Αγίων Δέκα 5χλμ μέτριο – δύσκολο
17) Κυνοπιάστες - Άγιοι Δέκα -μοναστήρι Παντοκράτορα - Ανω Γαρούνα - Σταυρός (Στέκι)8χλμ μέτριο-δύσκολο
18) Σταυρός (Στέκι) - Κομιανάτα - μοναστήρι Παντοκράτορος Σταυρού - Στρογγυλή 6 χλμ μέτριο
19) Σταυρός (Στέκι) -Κομιανάτα - ξωκλήσι Παντοκράτορος Σταυρού - Άγιος Ιωάννης - Μονή Περιστερών (κυκλική πάνω από Τσάκι Μπενιτσών - Σταυρός( Στέκι) 12χλμ μέτριο- δύσκολο
20) Αγγλικός τηλεφωνικός θάλαμος Σταυρού - Αγία Παρασκευή Μπενίτσες - Αγία Κυριακή Γαστούρι - Πηγές Γαστουρίου - Κυνοπιάστες 6χλμ μέτριο - δύσκολο.
21) Μπενιτσες - Αγία Κυριακή - Γαστούρι 3χλμ μέτριο δύσκολο
22) Στρογγυλή - Επισκοπιανά - Μωραΐτικα 4χλμ μέτριο



Όταν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε διαδρομή ή διαδρομές σας αρέσουν μπορείτε και να συνεχίσετε κάνοντας μεγαλύτερα κομμάτια ενώνοντας τα μεταξύ τους ανάλογα την απόσταση που θέλετε να διανύσετε.Σε ολες τις παραπάνω αφετηρίες και τερματισμούς υπάρχει πρόσβαση σε δημόσιο δρόμο για να ξεκινήσετε είτε να σταματήσετε
Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν οι ανάλογοι χάρτες.

https://corfumountaintrail.com/
 
https://www.plotaroute.com/route/851578
 

https://www.plotaroute.com/route/689112

Εκ μέρους του Corfu Mountain Trail o Παύλος Διακουμάκος σημειώνει «Μέσα από αυτό το δίκτυο μονοπατιών πιστεύουμε ότι βγαίνοντας σταδιακά από την καραντίνα θα μπορέσουν οι συμπολίτες μας αλλά και αργότερα οταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και οι επισκέπτες μας, να χαρούν αυτό που τους χαρίζει απλόχερα η Κερκυραϊκή φύση.

Σχετικά με την διοργάνωση του Corfu Mountain Trail είναι πολύ σημαντικό για εμάς οτι ο στόχος μας μεταφέρθηκε για το 2021 βάζοντας όμως τον πήχη ακόμα ψηλότερα καθώς το 85% των συμμετεχόντων αθλητών από χώρες του εξωτερικού κράτησαν την συμμετοχή τους για το 2021.



Πραγματικά μας τιμάει η εμπιστοσύνη τους και η αγάπη τους για το νησί μας και τον αγώνα καθώς κάποιοι απο αυτούς συμμετείχαν και τις προηγούμενες χρονιές. Είμαστε χαρούμενοι γιατί πολλοί από αυτούς τους αθλητές που ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου βρίσκονται στην κορυφή του ορεινού τρεξίματος με μεγάλες διακρίσεις και συμμετοχή σε μεγάλους αγώνες.

Για την “επόμενη” μέρα υπάρχουν κάποιες σκέψεις για ένα σύνολο συναντήσεων ανταγωνιστικού χαρακτήρα στα μονοπάτια του νησιού μας και ευχόμαστε όλη αυτή η δοκιμασία να μας βγάλει περισσότερο δυνατούς και σοφότερους διατηρώντας το χαμόγελο μας και την αγάπη μας για την φύση ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου και ευχόμαστε σε όλους Υγεία».