Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γουβιά & Υποδομές

Μαρίνος Μικάλεφ
06 Ιουνίου 2020 / 10:47

Γράφει ο Μαρίνος Μικάλεφ

Το προάστιο των Γουβιών βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κέρκυρας.  Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις για μόνιμη κατοικία καθώς και γενικότερα στην αγορά ακινήτων, καθώς συνδυάζει τη σχετική ηρεμία ενός προαστίου με την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην πόλη.  Η γεωγραφική θέση των Γουβιών στο χάρτη της Κέρκυρας αποτελεί επίσης και ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση επισκεπτών καθώς η διαμονή  στα Γουβιά εξασφαλίζει κοντινές αποστάσεις  σχεδόν σε όλα τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος του νησιού μας.

Στα Γουβιά λειτουργούν πάνω από 25 ξενοδοχεία και δεκάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια ενώ ξεπερνούν τις 100 οι λοιπές επιχειρήσεις πλήρους  και εποχιακής λειτουργίας.  Στην περιοχή των Γουβιών η δυναμικότητα σε κλίνες μόνο από τα ξενοδοχεία  υπολογίζεται πάνω από 4.000 ενώ αν προσθέσει κανείς και από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια τότε ο αριθμός εκτοξεύεται άνω των 5.000. Ο αριθμός των εποχιακά εργαζομένων, απασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών ξεπερνά τους 1.000 (Στοιχεία από Σύλλογο Γουβιών).

Παρόλη την έντονη δραστηριότητα,  η περιοχή των Γουβιών στερείται βασικών υποδομών. Θα διακινδύνευε να πει κανείς ότι τουλάχιστον τα τελευταία 25-30 χρόνια αυτοδιοικήσεις  Α και Β βαθμού δεν προσέφεραν αυτά που και θα μπορούσαν αλλά και που θα όφειλαν.  Υποχρέωσή μας είναι να αναδεικνύουμε τις ελλείψεις αλλά και να απαιτούμε από τις παρούσες αρχές (Δήμο και Περιφέρεια) να δρομολογήσουν τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων που η περιοχή “φωνάζει” εδώ και πολλά χρόνια.

Σχολικό Κέντρο - Πρώτο και βασικότερο όλων είναι το πάγιο αίτημα της δημιουργίας ενός Νέου Σχολικού Κέντρου στην ευρύτερη περιοχή. Γουβιά, Κοντόκαλι και γύρω περιοχές έχουν αμεσότατη ανάγκη ενός σύγχρονου σχολείου που θα φιλοξενεί πάνω από 250 μαθητές και μαθήτριες  και δεν χρειάζεται να επεκταθούμε στην υφιστάμενη κατάσταση που είναι λίγο πολύ γνωστή. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής χάθηκαν  5 χρόνια αναποτελεσματικών ενεργειών. Η παρούσα δημοτική αρχή καλείται να τηρήσει μία από τις κεντρικές προεκλογικές της δεσμεύσεις,  να δρομολογήσει και να επισπεύσει τις διαδικασίες για το νέο Σχολικό Κέντρο.

Λιμενίσκος Γουβιών - Από την εποχή πού θήτευσε ως Περιφερειάρχης ο κ. Σπύρου ξεκίνησε η υπόθεση με τα προβλεπόμενα έργα στο λιμενίσκο Γουβιών. Λιμενίσκος που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής των Γουβιών, στην παραλία και απέναντι ακριβώς από το εκκλησάκι της Υπαπαντής στο Κομμένο. Τα συμπληρωματικά έργα έχουν κριθεί απαραίτητα, αλλά από το 2015 και έπειτα δεν είχε υπάρξει ουδεμία πρόοδος στο έργο και η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΟΛΚΕ και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δεν υπογράφηκε αναμένοντας όπως και τώρα την περιβόητη χάραξη ζώνης λιμένα που οφείλει να υλοποιήσει ο ΟΛΚΕ. Φυσικά ο χρόνος κυλάει και ευελπιστούμε να μην χαραμιστεί άλλη μια 4ετία απραξίας και άλλων προτεραιοτήτων.

Αθλητικές εγκαταστάσεις &  Αθλοπαιδιές-  Όλοι φωνάζουμε ότι θέλουμε τη νεολαία κοντά στον αθλητισμό την ίδια στιγμή όμως στερούμαστε αθλητικές υποδομές. Ένα παιδί, ένας νέος άνθρωπος ή ακόμα και μεγαλύτερος αν θέλει να αθληθεί , πρέπει να απομακρυνθεί αρκετά χιλιόμετρα από τα Γουβιά ώστε να βρει διαθέσιμο δημόσιο χώρο.  Επίσης οικογένειες τουριστών ερωτούν για ένα ασφαλή χώρο ώστε να μπορούν να παίξουν τα παιδιά τους και δυστυχώς δεν υπάρχει. Στα Γουβιά υπάρχει το ευτύχημα ύπαρξης αρκετών οικοπέδων που ανήκουν στη δημοτική περιουσία. Είτε στο οικόπεδο πλησίον Govino είτε στο οικόπεδο Μπρούζου η Δημοτική αρχή οφείλει να δημιουργήσει τουλάχιστον ένα ανοικτό χώρο άθλησης (π.χ. ανοικτό γήπεδο μπάσκετ) και μια παιδική χαρά (με πρόσθετες προδιαγραφές ΑμΕΑ). Με την δημιουργία τέτοιων υποδομών εκτός ότι μπορούν να απολαμβάνουν τις παροχές οι μόνιμοι κάτοικοι και δημότες,  δημιουργείται προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν.

Ασφαλτόστρωση- Η εσωτερική οδός των Γουβιών είναι ένας δρόμος που διασχίζουν χιλιάδες επισκέπτες. Είναι σε όλο το μήκος της χιλιομπαλωμένη και σε κάκιστη κατάσταση. Απαιτείται η ένταξή στο Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου νέας ασφαλτόστρωσης.
Σαφώς  προβλήματα και θέματα υπάρχουν κι άλλα πολλά όμως τα παραπάνω αποτελούν χρόνια αιτήματα της περιοχής των Γουβιών.  Ο Δήμος και η Περιφέρεια καλούνται να υλοποιήσουν δεσμεύσεις αλλά και να δρομολογήσουν έργα ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Ως κάτοικοι, ως γονείς και ως επιχειρηματίες θα παρακολουθούμε και θα εξετάζουμε  την εξέλιξη των αιτημάτων μας με μοναδικό γνώμονα το καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, την περιοχή μας και το νησί μας.
 
Μαρίνος Μικάλεφ
Πρόεδρος
Εξωραϊστικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γουβιών