19 δημοτικοί σύμβουλοι της Κεντρικής Κέρκυρας ζητούν συνεδρίαση αποκλειστικά για τα σκουπίδια

19 δημοτικοί σύμβουλοι της Κεντρικής Κέρκυρας ζητούν συνεδρίαση αποκλειστικά για τα σκουπίδια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μονοθεματική συνεδρίαση ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων "Κέρκυρα να ζεις", "Πρώτα η Κέρκυρα", "Εκκίνηση", "Κέρκυρα 180" και "Φωνή".

02
Ιουνίου / 2020

Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, οι παρατάξεις Τρεπεκλή, Καλούδη, Μαρκάτη, Δρυ και η Ά. Ρίγγα ζητούν να συνεδριάσει το σώμα με θέμα τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τη μεταφορά απορριμμάτων, για τα οποία δεν έχουν καμία ενημέρωση.  Ζητούν να γίνει η συνεδρίαση δια ζώσης στο Δημοτικό Θέατρο με παράλληλη ζωντανή τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση. 
Δεδομένου δε, οτι ξεπερνούν το 1/3 του συνόλου, οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τον κανονισμό, έχουν τη δυνατότητα να συγκαλέσουν οι ίδιοι τη συνεδρίαση - εάν δεν τη συγκαλέσει ο πρόεδρος.   

Αναλυτικά το αίτημα προς τον Πρόεδρο

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤ΄ΑΡΘΡΟ 67 Ν.3852/2010 ως ισχύει αντικατασταθέν, ΜΕ ΜΟΝΟ ΘΕΜΑ:
 
«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΧΑΔΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗ»
 
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Κ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. Δημήτριο Μεταλληνό
Κοιν: Δήμαρχο  ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Κ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. Μερόπη-Σπυριδούλα Υδραίου,
κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους
 
Κοιν:  ΜΜΕ
 
Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής  Κέρκυρας
Οι εξελίξεις όσον αφορά το ζήτημα των απορριμμάτων είναι καταιγιστικές και το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει καμία ενημέρωση, και κανένα ρόλο στις αποφάσεις, όσον αφορά το τόσο μεγάλο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας. Τα ζητήματα που τρέχουν είναι πολλά και το δημοτικό συμβούλιο δε μπορεί να μην έχει τοποθέτηση:

 -Ο όγκος της μεταφοράς των απορριμμάτων δεν αντιστοιχεί στις ποσότητες που παράγει το νησί, με αποτέλεσμα να μη μας λύνει το πρόβλημα. Το κόστος της είναι υπέρογκο. Ο διαγωνισμός που καθυστέρησε 6 μήνες, αλλά έγινε με διαδικασία κατ’ επείγοντος. Παρά το γεγονός ότι ήταν μειοδοτικός η τελική τιμή του είναι μεγαλύτερη από την τιμή εκκίνησης. Ο όγκος των προς μεταφορά απορριμμάτων είναι μικρότερος από αυτόν που έχει εγκριθεί από τη ΔΙΑΔΗΜΑ.

 -Στη διαδικασία αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου με βάση της τελευταία αναθεώρηση της ΑΕΠΟ έχει δοθεί άδεια για τη ρίψη απορριμμάτων επιδεινώνοντας το περιβαλλοντικό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή. Παράλληλα τα απορρίμματα που έχουν τοποθετηθεί στη συνένωση έχουν εισαχθεί με σκοπό τη δεματοποίηση.

 -Χωροθετήθηκε ο νέος ΧΥΤΥ στην περιοχή του Τεμπλονίου, όπως και το εργοστάσιο καταδικάζοντας την περιοχή και για τον επόμενο αιώνα. Η μελέτη χωροθέτησής του, παρά το ότι στοίχισε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, ενώ έπρεπε να έχει παραδοθεί από τον Νοέμβριο.

 -Οι αδειοδοτήσεις των οικοπέδων της Λευκίμμης και των αδελφάτων έχουν λήξει και κατά συνέπεια τα δέματα έπρεπε να έχουν ήδη απομακρυνθεί. Την ίδια στιγμή γεμίζει και το οικόπεδο των 52 στρεμμάτων του οποίου η αδειοδότηση λήγει και αυτή το Σεπτέμβρη. Όλα αυτά συντείνουν ότι ακόμη και να ξεκινήσει άμεσα η μεταφορά στο νησί θα αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα για το που θα πηγαίνουν τα νέα παραγόμενα απορρίμματα μιας και η μεταφορά δεν καλύπτει το σύνολο των παραγόμενων απορριμμάτων. Παράλληλα κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει για το τι θα συμβεί με τα δέματα.

 -Καμία κίνηση δε φαίνεται να έχει γίνει στην κατεύθυνση της διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, που θα μπορούσε να μειώσει το συνολικό τους όγκο. Ήδη από προηγούμενη συνεδρίαση έχει αναφερθεί ότι έχουν κατατεθεί αιτήματα για ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης προς αυτή την κατεύθυνση αλλά καμία ενημέρωση δεν είχαμε από τότε.
Και όλα αυτά τη στιγμή που με την ψήφιση του περιβαλλοντικού νόμου αλλάζει και ο ΦΟΔΣΑ και μετατρέπεται σε διαβαθμικός φορέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ενώ ο ακούγεται ότι ο νέος ΕΣΔΑ θα έχει σαν βασική κατεύθυνση την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων.

Οι παρακάτω υπογράφοντες Δημοτικοί Σύμβουλοι αποτελούντες πάνω από το 1/3 των Δημοτικών Συμβούλων θεωρούμε ότι τα παραπάνω θέματα καθιστούν επιτακτική μια ειδική μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τη κατεύθυνση του δήμου όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Για την καλύτερη συζήτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος θεωρούμε αναγκαίο και απαραίτητο όρο η συνεδρίαση αυτή να διεξαχθεί δια ζώσης, δημόσια και με τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη  τη Τρίτη 9 Ιούνη 2020 και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. Εισηγητές θα είμαστε οι Επικεφαλής των Παρατάξεων που υπογράφουμε τη παρούσα.
Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής Υδραίου-Νεράντζη μέχρι τη Παρασκευή  5 Ιούνη 2020 να μας διανείμει έκθεση στην οποία στο Α΄ Κεφάλαιο να μας ενημερώνει για τη κατάσταση που υπάρχει σήμερα και στο Κεφάλαιο Β΄ να μας ενημερώνει για τον όποιο σχεδιασμό της.

Εάν δεν  συγκαλέσετε εσείς τη συνεδρίαση,τότε  κατ΄άρθρο 67 Κώδικα Δήμων (Ν.3852/2010 ως ισχύει τροποποιηθέν) ΣΥΓΚΑΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ  ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ δηλ. τη Τρίτη 9 Ιούνη 2020 και ώρα 20.00 ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, που πληροί όλες τις νόμιμες προυποθέσεις με μόνο θέμα:

«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΧΑΔΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗ-ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ»
Κέρκυρα  2 Ιούνη 2020

ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ άλλως ΣΥΓΚΑΛΟΥΝΤΕΣ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ:
Υπογραφές:

 1. Αγάθος Κωνσταντίνος του Σπυρίδωνος
 2. Ανυφαντής Γεράσιμος Σπυρίδων ( Μάκης) του Στεφάνου
 3. Βασιλάκης Μιλτιάδης Τηλέμαχος του Κωνσταντίνου
 4. Βλάχος Σπυρίδων του Νικολάου
 5. Βραδής Νικόλαος του Μιχαήλ
 6. Δαγκλή Ανδρομάχη ( Μάχη) του Αντωνίου
 7. Δήμου Αλέξανδρος του Κωνσταντίνου
 8. Δρύ Μαρία του Γεωργίου
 9. Θεόδοτος Δημήτριος του Σπυρίδωνος
 10. Καλούδης Γεώργιος (Γιώργος) του Νικολάου
 11. Καρδακάρη Αγγελική Χριστίνα ( Άντζι) του Σπυρίδωνος
 12. Μάζη Αγαθή του Γεωργίου
 13. Μαρκάτης Ελευθέριος του Σπυρίδωνος
 14. Μπούρας Σπυρίδων του Νικολάου
 15. Ρίγγα Αγγελική του Αριστείδη
 16. Σπάτουλας Βασίλειος του Νικολάου
 17. Τρεπεκλής Ιωάννης ( Γιάννης) του Αναστασίου
 18. Τριανταφυλλούδης Ιωάννης του Χρήστου
 19. Τσιμπούλη Θεοφανή ( Φανή) του Αγγέλου