Συντονισμός κοινών δράσεων από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας

Συντονισμός κοινών δράσεων από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας

Κάλεσμα σε συζήτηση για το πλαίσιο δράσεων με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Κέρκυρας, την Τρίτη 2 Ιουνίου στις 19:00 στο Παλαιό Ψυχιατρείο

31
Μαΐου / 2020

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Εκδήλωση-συζήτηση θα πραγματοποιηθεί από το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, στο Παλαιό Ψυχιατρείο (Λουνάτικο), την προσεχή Τρίτη 2 Ιουνίου στις 19:00, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για κοινές δράσεις, οι οποίες θα στοχεύουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που απειλείται -σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου- από τον νεοψηφισθέντα περιβαλλοντοκτόνο νόμο.

Η πρόσκληση του Συλλόγου, η οποία απευθύνεται σε φορείς και πολίτες του νησιού, έχει ως εξής: 

«Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του κερκυραϊκού τοπίου, για την ποιότητα ζωής, για τη φυσική και την πολιτιστική μας κληρονομιά και ταυτότητα ως πολίτες της Κέρκυρας, και βλέποντας την επί δεκαετίες συνεχή υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και επερχόμενες απειλές, μέλη διάφορων φορέων και άτυπων ομάδων ξεκινήσαμε μία διαδικασία συζήτησης και συνεννόησης για θέματα που μας απασχολούν.

Βασικές κοινές παραδοχές είναι οι εξής:

Το περιβάλλον συνιστά ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια αγαθά και έναν κοινό πόρο, τον οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε και για τις επόμενες γενιές.

Το εξαίρετου κάλλους και βιοποικιλότητας κερκυραϊκό τοπίο, είναι σημαντικό αγαθό όχι μόνο για την ευημερία του τόπου και των κατοίκων του, αλλά και σημαντικός λόγος για την προσέλκυση υψηλής ποιότητας τουρισμού, τον οποίο ο τόπος έχει ανάγκη,

Η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά πρέπει να επιτυγχάνεται σε αρμονία με τη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου και να σέβεται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Αφορμή για τη συζήτηση αυτή αποτέλεσε ο ψηφισθείς νόμος για το περιβάλλον για τους εξής λόγους:

· Πρόκειται να πλήξει ανεπανόρθωτα αυτή την κληρονομιά μας, προωθώντας «επενδύσεις». Διευκολύνει τα σχέδια για καταστροφή στον Ερημίτη (καταστροφή μονοπατιών, αφαίρεση αρμοδιοτήτων από δημοτικό συμβούλιο), καθιστά φιλέτο την προς πώληση περιοχή του Ίσσου και της λίμνης Κορισσίων, (δυνατότητες οικοδομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης βοηθητικών εγκαταστάσεων εταιριών εξόρυξης πετρελαίου) και συνολικά διευκολύνει την οικοδομική δραστηριότητα σε κάθε δάσος, αιγιαλό και παραλία του νησιού μας.

· Διαμορφώνει ένα θολό καθεστώς στη διαχείριση των απορριμμάτων (π.χ. μετατροπή του φορέα διαχείρισης σε περιφερειακό οργανισμό υπό τη μορφή Α.Ε., που ενδέχεται να επιτείνει την ασυδοσία και να αποδυναμώσει περαιτέρω τους δήμους

· Υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή των τοπικών φορέων στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

· Αντίκειται σε εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθεσίες για την προστασία του περιβάλλοντος και όλες τις σχετικές συμβάσεις, σε μια εποχή που η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η αλόγιστη εκμετάλλευση της φύσης από τον άνθρωπο ελέγχεται ακόμη και για την πανδημία.

· Επικουρικά λειτουργεί και η απομάκρυνση του Γενικού Διευθυντή Υποδομών και Μεταφορών της Περιφέρειας, γνωστού για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του, που στο παρελθόν έχει σταθεί εμπόδιο στην υπογραφή καταστροφικών περιβαλλοντοκτόνων εγχειρημάτων.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε πολίτες και συλλογικότητες σε κοινή δραστηριοποίηση με στόχους:

· Συγκρότηση «ομάδων διαλόγου» και άμεσες κινητοποιήσεις για την προστασία του κερκυραϊκού περιβάλλοντος από πάσης φύσεως παρεμβάσεις που επιχειρούν να το υποβαθμίσουν.

· Συζήτηση για κοινό αγώνα και συντονισμό με άλλες συλλογικότητες σε όλη τη χώρα, με στόχο κάθε δυνατή ενέργεια εντός και εκτός της χώρας για την κατάργηση του νόμου.

Η ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση μπορεί να παράξει οφέλη για όλους. Για τα παιδιά μας και για τον τόπο μας!

Για όποια διευκρίνηση επικοινωνήστε μαζί μας στο: [email protected]

Υπογραφές:
· Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας,
· Ερημίτη Πλους Περιβαλλοντική Προστασία  Ακτίων Βορείου Στενού Κέρκυρας,
· Συνεταιρισμός Παραγωγών-Καταναλωτών Οικολογικών Προϊόντων, ΟΙΚΟΖΩΗ
· Κέρκυρα «Ενημέρωση – Αλληλεγγύη» Covid19,
· Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας,
· Πολιτιστικός Εξωραϊστικός σύλλογος Τεμπλονίου»,