Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων την εποχή του κορωνοϊού

Αδαμαντίνη Γατσούλη
29 Μαΐου 2020 / 11:25

Γράφει η Αδαμαντίνη Γατσούλη, παιδίατρος

Η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων στην εποχή Κορωνοϊού, πρέπει να γίνει με συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς και το άλλο προσωπικό των σχολείων καθώς και για το οικογενειακό περιβάλλον των μαθητών.

Οι γονείς θα πρέπει να προετοιμάσουν τα παιδιά τους και να τα ενημερώσουν για τις αλλαγές την νέα πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν στα σχολεία.
Εάν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα συνίσταται η αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων και η παραμονή στο σπίτι, καθώς και η άμεση επικοινωνία με ιατρό. Τα κύρια συμπτώματα του νέου Κορωνοϊού  είναι πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, λαχάνιασμα  ή δυσκολία στην αναπνοή, κρυάδες ή ρίγος, μυαλγίες, κεφαλαλγία και ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης.
 
Τα πιο σημαντικά μετρά για όλους είναι η  υγιεινή των χεριών, η αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια, και η αποφυγή στενής επαφής με τα άλλα παιδιά. Τα μέτρα αυτά  είναι πολλές φορές δύσκολο να τηρηθούν από παιδιά του δημοτικού για αυτό χρειάζεται επίμονη και υπομονή στην ενημέρωση με απλά παραδείγματα.
 
Στην τάξη κάθε παιδί πρέπει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των δασκάλων, να τηρεί τις αποστάσεις από τους συμμαθητές του και να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του υλικά και προσωπικά αντικείμενα όπως τετράδια, βιβλία, μολύβια κ.α.
 
Κατά τα διαλείμματα τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την έντονη δραστηριότητα και παιχνίδια, τους εναγκαλισμούς, και να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν την επαφή με τα άλλα παιδιά καθώς και το άγγιγμα διάφορων αντικειμένων.
Με το τέλος του διαλείμματος, επιβάλλεται το καλό πλύσιμο ή η απολύμανση των χεριών με αντισηπτικό που υπάρχει στην τάξη ή με το ανάλογο ατομικό αντισηπτικό (με περιεκτικότητα αλκοόλης > 60%) που καλό είναι να έχει το κάθε παιδί μαζί του. 

Τα παιδιά μπορεί να φέρνουν νερό και φαγητό από το σπίτι τους. Προσοχή πρέπει να δίνουν οι γονείς έτσι ώστε τα τρόφιμα που θα έχουν οι μαθητές να είναι σωστά συσκευασμένα και εύκολα στην κατανάλωση με όσο το δυνατόν λιγότερο άγγιγμα της τροφής με τα χεριά. Τα παιδιά απαγορεύεται να  μοιράζονται νερό και τρόφιμα μεταξύ τους.
 
Η χρήση τουαλέτας από μαθητές θέλει επίσης μεγάλη προσοχή καθώς οι δημόσιες τουαλέτες κατά το παρελθόν έχουν χαρακτηριστεί ως εστίες μικροβίων. Οι τουαλέτες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά μόνο σε περίπτωση απόλυτης ανάγκης και αμέσως μετά θα πρέπει να ακολουθεί πολύ καλό πλύσιμο και απολύμανση χεριών
 
Τέλος,συνίσταται προσοχή κατά την περίοδο εποχικής αλλεργίας καθώς τα συμπτώματά της προξενούν έντονη διασπορά σωματιδίων και πιθανόν να συγχέονται με αυτά του Κορωνοϊού. Η εποχική αλλεργία, που πλήττει και τα παιδιά, συνδέετε με την ανθοφορία των φυτών, τα περισσότερα των οποίων ανθοφορούν από τον Mάρτιο έως το τέλος Ιουνίου, προκαλεί συμπτώματα όπως ρινική καταρροή, φτέρνισμα και βήχα. Τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλα μιας χρήσης τα οποία θα απορρίπτουν μετά από κάθε χρήση και οι γονείς τούς πρέπει να επικοινωνούν με τον ιατρό τους για συγκεκριμένες οδηγίες.
 
Η Αδαμαντίνη Γατσούλη είναι παιδίατρος με έδρα στην πόλη της Κέρκυρας.