Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πως θα μπορούσε να εκδηλωθεί η ύφεση λόγω του κορονοϊού

Peter Beech
25 Μαΐου 2020 / 14:47

Καθοριστική η πρόοδος της έρευνας για εμβόλιο και θεραπεία για την ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με τα πιο δημοφιλή μοντέλα.

ΓΕΝΕΥΗ. Η «μεγάλη καραντίνα» έχει πλήξει τις παγκόσμιες οικονομίες. Η διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων έχουν αφήσει την ανεργία να αυξάνεται, οι αλυσίδες εφοδιασμού κατακερματισμένες ενώ οι αγορές καταρρέουν. Ένας αξιωματούχος της Διεθνούς Νομισματικής Τράπεζας είπε ότι η «μεγάλη καραντίνα» θα μπορούσε να οδηγήσει στη χειρότερη οικονομική δυσπραγία μετά τη Μεγάλη Ύφεση (σ.σ. κραχ, 1929-1939).
Η αναμενόμενη ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι αργή και οι ειδικοί έχουν εξετάσει μια σειρά μοντέλων για το ποιο σχήμα θα μπορούσε να πάρει (σ.σ. η γραφική συνάρτηση της παράστασης του ΑΕΠ σε σχέση με τον χρόνο). Νωρίτερα αυτήν την Άνοιξη, ορισμένοι αναλυτές ήλπιζαν για ανάκαμψη σε σχήμα V που θα μας έβλεπε να επιστρέψουμε γρήγορα. Τώρα, μερικοί πίσω από το "Nike swoosh" - μια διακεκομένη επιστροφή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το Brookings Institution περιέγραψε πρόσφατα μια σειρά μοντέλων που μελετούν οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι. Συνδυάσαμε την ανάλυσή τους με πληροφορίες από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναφέρονται από το επενδυτικό περιοδικό Barron's, το BBC και άλλες για να παρέχουμε ένα πλήρες φάσμα για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια.
 
Ανάκτηση σε σχήμα Ζ
 
Ο Brookings σημειώνει ότι αυτό είναι το πιο αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα. Σε αυτό το αποτέλεσμα, εξηγούν οι ειδικοί του, το κοινό πηγαίνει ελεύθερα μόλις μειωθούν οι περιορισμοί, ξοδεύοντας όλα τα χρήματα που είχε συγκρατήσει κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Με αυτό το σενάριο, το λιανικό εμπόριο, η φιλοξενία και τα ταξίδια θα μπορούσαν να δουν μια σύντομη έκρηξη καθώς οι άνθρωποι γιορτάζουν το τέλος των περιορισμών, προτού το ΑΕΠ επανέλθει στην προ-πανδημική του πορεία. Οι επιχειρήσεις επιστρέφουν τα χρήματα που θα είχαν κερδίσει κατάτην καραντίνα. Ακόμη και πολλοί αισιόδοξοι παρατηρητές λένε ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι μάλλον απίθανο.
 
Ανάκτηση σχήματος V
 
Η ανάκαμψη σε σχήμα V θα επέφερε μια απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που θα συνδυαζόταν με μια εξίσου γρήγορη αύξηση στην κανονικότητα. Αυτό το σενάριο θεωρείται ένα από τα καλύτερα σενάρια, αναφέρει το BBC, δεδομένου ότι υποθέτει ότι η κάμψη μπορεί να διαρκέσει λίγα (σ.σ. πόσα;) τρίμηνα.
 
Η αποκατάσταση σε σχήμα U
 
Αυτό το μοντέλο δείχνει μια απότομη πτώση ακολουθούμενη από μια μακρά επιστροφή σε μια προ-COVID τροχιά, μια που θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά τρίμηνα. Σε αυτήν την ανάκαμψη, ενδέχεται να μην δούμε μια θεραπεία ή εμβόλιο COVID-19 έως το 2021.
 
Η ανάκαμψη σε σχήμα "Nike swoosh"

Από το Bloomberg

Η ανάκαμψη "Nike swoosh", που πήρε το όνομά της από το εικονικό λογότυπο της φίρμας, φέρνει μια δραματική έξοδο μόλις τελειώσει η καραντίνα και μια ώθηση που αμβλύνεται όμως γρήγορα. Σε αυτό το σενάριο, σημειώνει ο Brookings, «χρειάζεται πολύς χρόνος για να επιστρέψει η οικονομία στην τροχιά πριν από την πανδημία».
 
Ύφεση σε σχήμα W
 
Αυτή η ανάκαμψη είναι επίσης γνωστή ως «διπλή ύφεση», εξηγεί το BBC. Η καμπύλη σχήματος W παραμένει μια πιθανότητα εάν η εύρεση θεραπείας ή εμβολίου αποδειχθεί πιο δύσκολη από το αναμενόμενο, προσθέτει ο Barron. Σε αυτό το μοντέλο, νέα κύματα μολύνσεων επιφέρουν επιπλέον καραντίνες και οικονομική αβεβαιότητα.
Παρά την εξέχουσα θέση τους στους τίτλους προειδοποίησης, οι ύφεση διπλής πτώσης είναι σπάνια, με μόνο δύο να συμβαίνουν στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ: 1937-38 και 1981-87, και οι δύο προέκυψαν από αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική.
 
Ύφεση σε σχήμα L
 
Σε αυτό το σενάριο, σημειώνει ο Brookings, η πανδημία επηρεάζει μόνιμα το ΑΕγχΠ. Η χαμένη επένδυση, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της παραγωγικότητας καθηλώνει το ΑΕΠ και το κάνει να σέρνεται.
Τα σύγχρονα παραδείγματα περιλαμβάνουν την ύφεση του 2008 - από την οποία οι δυτικές οικονομίες δεν έχουν ακόμη ανακάμψει, με το πραγματικό ΑΕΠ να βρίσκεται ακόμη κάτω από τις προβλέψεις πριν από την ύφεση - και την "χαμένη δεκαετία" της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1990, με το έθνος να μην επιστρέψει στην ανάπτυξη που είδε πριν από αυτή τη συντριβή , όπως αναφέρει το BBC.
 
Κοιτάω μπροστά
 
Πολλοί αναλυτές, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και στελέχη πιστεύουν ότι μόνο ένα εμβόλιο ή η ταχεία ανάπτυξη της θεραπείας με COVID-19 θα μας κάνει να επιστρέψουμε σε προ-πανδημικές προβολές. Όσο ο ιός παραμένει επικίνδυνος, η ανάπτυξη θα είναι επισφαλής.
* Πίτερ Μπιτς, Συντάκτης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ