Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανακοίνωση υποψηφιότητας πρυτανικού σχήματος για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ιωσήφ Παπαδάτος
22 Μαΐου 2020 / 13:17

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη συμβολική μέρα της εορτής για την Ένωση των Επτανήσων επέλεξε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του το Πρυτανικό σχήμα με επικεφαλής τον αντιπρύτανη Ιωσήφ Παπαδάτο:

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Αγαπητά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Η 21η Μαΐου αποτελεί για τα Επτάνησα ημέρα γιορτής και μνήμης. Αυτή τη συμβολική μέρα η κοινωνία των Ιονίων νήσων αλλά κυρίως η ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου οφείλει να επιστρέφει και να αναστοχάζεται πάνω σε θεμελιώδεις πολιτικές, πολιτιστικές και ηθικές πτυχές αυτής της ιστορικότητας. Επίκεντρο αυτού του ταξιδιού αυτοσυνειδησίας είναι η Ιόνιος Ακαδημία, το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο, το οποίο με την πίστη του στην επιστήμη, τον ορθό λόγο, τον πολιτισμό και εν τέλει τον Άνθρωπο δίκαια αποτελεί πηγή έμπνευσης  και ευθύνης για το σημερινό Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο λειτουργεί επί τριάντα πέντε και πλέον χρόνια σ' ένα σύνθετο και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιφερειακό, εθνικό και διεθνές περιβάλλον. Είναι ένα δημόσιο ακαδημαϊκό Ίδρυμα το οποίο διήνυσε μια πορεία εξέλιξης και διεύρυνσης  μέσα από ποικίλες δυσκολίες και αντιξοότητες και παρά τις εσωτερικές αδυναμίες και τις εθνικές και διεθνείς ανταγωνιστικές συνθήκες πέτυχε να διαμορφώσει και να διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκών υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων με κορυφαίο την συμβολή των προσώπων, διότι στο ίδρυμα αυτό το Πρόσωπο και ο σεβασμός σ' αυτό ως επιστημονική οντότητα και ως συναδελφική παρουσία είναι και επιβάλλεται να είναι το μέτρο της προόδου.
Σήμερα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο καλείται μέσα σε ιδιαίτερες κοινωνικές, οικονομικές και διεθνείς συνθήκες να προδιαγράψει μία πορεία η οποία θα αξιοποιεί την πολύπλευρη εμπειρία του παρελθόντος και θα βασίζεται στην ανανέωση και την ανάπτυξη με θεμελιώδη χαρακτηριστικά το ακαδημαϊκό ήθος και την συνέπεια λόγων και έργων. Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτυπώνονται στο πολύπλευρο επιστημονικό, διοικητικό, κοινωνικό και παιδαγωγικό έργο των συναδέλφων που συμμετέχουν στο πρυτανικό σχήμα το οποίο ανακοινώνει σήμερα την πρόθεση-δέσμευσή του να συνεργαστεί για την αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αποδεικνύονται, επίσης,  περίτρανα από την αποστροφή όλων σε κάθε μορφή παραγοντισμού και συναλλακτικών συμφωνιών, συμπεριφορές που δεν συνάδουν με ένα υγιές και σύγχρονο ακαδημαϊκό περιβάλλον!

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι οι άνθρωποί του, η προσφορά του στην εκπαίδευση, στην έρευνα, την επιστήμη, την τέχνη και την καινοτομία. Όραμά μας είναι να αναδείξουμε τις πτυχές του σύγχρονου Πανεπιστημίου με διεθνή αποδοχή και ακτινοβολία  τοποθετώντας στο κέντρο τον άνθρωπο. Ένα δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να αποτελεί κέντρο παιδείας, αριστείας, κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία μακριά από κάθε έννοια διαπλοκής και  κακώς νοούμενων δημοσίων σχέσεων. Οι απόφοιτοί του να έχουν υψηλή κατάρτιση και ήθος. Οι συνθήκες λειτουργίας του να διευκολύνουν το προσωπικό στην διδασκαλία και στα λοιπά καθήκοντά του και να ευνοούν την έρευνα και την αριστεία. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι πλέον  ένα σύγχρονο πολυνησιωτικό Ίδρυμα, το οποίο πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξή του με όρους ακαδημαϊκής ποιότητας και εξωστρέφειας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Με προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές, το αυτοδιοίκητο, τη  διαφάνεια και την επιστημονική δεοντολογία. Με υποδομές και διαδικασίες που θα μεταστρέψουν τις αδυναμίες του και θα μετουσιώσουν τις όποιες αντιξοότητες  σε αληθινές ευκαιρίες.
Τα παραπάνω αποτελούν τον οδικό χάρτη στον οποίο σας προσκαλούμε  να βαδίσουμε  με   κριτική συμπόρευση, με πυξίδα την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας, χωρίς να προτάσσουμε  και να μυθοποιούμε  τα εργαλεία και τη  διαχείρισή τους. Αντίθετα θέτουμε σε προτεραιότητα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και τις ιδιαιτερότητες των πεδίων που δραστηριοποιούνται, προστατεύοντας τις κατακτήσεις των τελευταίων ετών, διορθώνοντας και επικαιροποιώντας, όπου χρειαστεί, την αναπτυξιακή πορεία του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ειδικά  ύστερα από την τρέχουσα εμπειρία της υγειονομικής κρίσης, τα αποτελέσματα της οποίας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο θα είναι μακροχρόνια , δεν επιτρέπονται πειραματισμοί με το βλέμμα στο παρελθόν αλλά  επιβάλλεται να προχωρήσουμε "με λογισμό και μ’ όνειρο" προς την επόμενη ημέρα. Με όραμα ένα Νέο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.            

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Αγαπητά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου
Η ανακοίνωση αυτή δεν είναι μόνο ένα κείμενο καταγραφής θέσεων και αρχών αλλά κυρίως αποτελεί μια πρόσκληση συμπόρευσης και συνεργασίας με βάση προγραμματικές αρχές και ηθικές δεσμεύσεις. Δεν γοητεύεται από τις μαξιμαλιστικές υποσχέσεις ούτε από το συνθηματικό λόγο που αποπνέει ρητορισμό και παλαιοκομματική νοοτροπία. Απευθύνεται με ταπεινότητα και σοβαρότητα στα Πρόσωπα εκείνα που με το επιστημονικό και ερευνητικό τους έργο αλλά και το δημοκρατικό τους ήθος συμβάλλουν στο παρόν και θα συνδιαμορφώσουν το μέλλον του Ιδρύματος
Σας ευχαριστούμε πολύ!
Ευχόμαστε στα άλλα πρυτανικά σχήματα που έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους καλή επιτυχία και δημιουργική συνεργασία για το καλό του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ιωσήφ Παπαδάτος                   Κώστας Αγγελάκος                    Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη                                  Σαράντης Μητρόπουλος  
Καθηγητής Τμήματος                   Καθηγητής Τμήματος                    Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος                               Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος
Μουσικών Σπουδών                     Ιστορίας                                           Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας-Μουσειολογίας           Περιφερειακής Ανάπτυξης