Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Διαχείριση Απορριμμάτων: Πολιτικό κόστος πληρώθηκε - Ο στόχος εκπληρώθηκε»

Νίκος Κορακιανίτης
21 Μαΐου 2020 / 15:11

άρθρο του πρώην αντιπροέδρου του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Κέρκυρας, Νίκου Κορακιανίτη

«Μόνο θετικά και σίγουρα με απίστευτη ικανοποίηση είδαμε την εξέλιξη για την δημοπράτηση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κέρκυρας η οποία αναρτήθηκε χθες το βράδυ στο ΕΣΗΔΗΣ, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε από τον ΦΟΔΣΑ.

Μπορεί να κουράσω, μπορεί κάποιος να πει, μα τα έχουμε ξανά ακούσει, εγώ όμως οφείλω να τα υπενθυμίσω.

Ας θυμηθούμε λοιπόν ότι κάποιοι μας άσκησαν απίστευτη κριτική που επιλέξαμε την διαδικασία αυτή για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης.Κάποιοι δεν πίστεψαν όταν πριν από 4 χρόνια στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού συνεδρίου, ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε τα 25εκ (σήμερα 32εκ) για το έργο με ονομαστική πρόσκληση για την Κέρκυρα.Από την προηγούμενη Δημοτική αρχή εγκρίθηκε η διαδικασία για την κατασκευή εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης στο Τεμπλόνι 32εκ ευρώ με δημόσια δαπάνη.

Πάμε να δούμε τις ενέργειες αναλυτικά:

Στο προηγούμενο διάστημα λοιπόν ο ΣΥΔΙΣΑ Ν Κέρκυρας για την αντιμετώπιση της  συνολικής διαχείρισης της κατάστασης σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα των ΑΣΑ της ΔΕ Κέρκυρας και με δράσεις που αφορούν:

1. ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ, 
2.ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ  ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ και
3. ΤΟ ΧΥΤΥ ΛΕΥΚΊΜΜΗΣ, το δρομολόγησε και υποστηρίζει έναν οδικό χάρτη έργων και μελετών που του επιτρέπουν να φτάσει στον τελικό στόχο και ήδη στην κατασκευή της ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.

Συνοπτικά αναφέρω:

ΧΥΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

·        Υπογράφτηκε στις 21-3-2019 με την ανάδοχο εταιρεία GREENMEDIA σύμβαση  για την παροχή υπηρεσιών για τη διαχείριση των απορριμμάτων για το μεταβατικό διάστημα με δεματοποίηση.

Σε λειτουργία στο ΧΥΤΑ Κεντρικής Κέρκυρας ευρίσκονται:

1. Το δίκτυο απαγωγής βιοαερίου και

2. η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ , οι οποίες λειτούργησαν το 2018 πρώτη φορά.

·        Υπογράφηκε στις 2-7-2019  με ανάδοχο εταιρεία την κ/ξ ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε – WATT AE η  οριστική ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των ΤΡΙΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ.Παράλληλα πρέπει ν’ αναφέρουμε  ότι στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με τίτλο: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» εντάχθηκε , με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Πράξη «Μελετών ωρίμανσης για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων Κέρκυρας».

Υποέργα:

Υποέργο 1: Τροποποίηση τεχνικών μελετών και τευχών δημοπράτησης ΟΕΔΑ Κεντρικής Κέρκυρας Αφορά στην τροποποίηση της μελέτης «ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΑΠΟΔΟΜΗΣΙΜΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ»

Υποέργο 2: Μελέτες ωρίμανσης για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΥ Κέρκυρας ως συνοδό έργο για την ΟΕΔΑ Κέρκυρας

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται ώστε η μελέτη να λαμβάνει ως περιορισμό την μέχρι σήμερα περιβαλλοντική επιβάρυνση του Τεμπλονίου και τις ειδικές εδαφολογικές συνθήκες τις περιοχής.

·        Για να εξασφαλίσει επάρκεια χώρου ο ΣΥΔΙΣΑ προχώρησε στην αγορά του   ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ των ΑΔΕΛΦΑΤΩΝ ( υπογράφηκε το συμβόλαιο)  το οποίο συνορεύει με το οικόπεδο ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ, έχει αδειοδοτηθεί με ΠΠΔ για προσωρινός χώρος εναπόθεσης δεμάτων και έχουν  κατασκευαστεί όλα τα έργα υποδομής που απαιτούνται για την χρήση αυτή.

Στις 30-8-2019 υπογράφηκε  συμβόλαιο για την  ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ 52 στρεμμάτων ΟΜΟΡΟΥ  του ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ.

Εγκρίθηκε η τροποποίηση ΜΠΕ ( αρ.πρωτ. 1860/28-11-2018 ) στην Αποκ. Δ.Πελλοπονήσου – Δυτικής Ελλάδος – Ιονίου για την αδειοδότηση των παραπάνω έργων με αρ. 87932/19/14-6-2019 απόφαση( ΑΔΑ 6ΘΕΠΟΡ1Φ-ΞΑΙ ).

·        Εγκρίθηκε και η χωροθέτηση ΟΕΔΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ από την   αρμόδια δ/νση της  Π.Ι.Ν.

ΧΥΤΥ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (περιοχή ΜΙΣΟΡΑΧΙΑ Λευκίμμης)

·        Με την υπ`αριθμ.95/16212/25-2-2019 απόφαση του Περιφερειάρχη Ι.Ν. χορηγήθηκε για πρώτη φορά η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΥ Ν.Κέρκυρας στην θέση Μισοραχιά Δ.Ε. Λευκιμμαίων του Δήμου Κέρκυρας με σχέδιο Συμμόρφωσης που αφορά την αποκατάσταση των ελλείψεων που είχαν καταγραφεί από της υπηρεσίες της ΠΙΝ κατά τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στις 24-12-2018 και 28-12-2108.

Η αλήθεια

Οι εξαγγελίες της τωρινής Κυβέρνησης και τα Νομοθετήματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας.

Μια ορθολογική μετάβαση θα ήταν όλα αυτά που θα επέλθουν ως λύσεις να είναι αποτέλεσμα μελέτης και πρότασης του ήδη υφιστάμενου ΦΟΔΣΑ που φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το θέμα αυτό.Το σύνολο όλων των διοικητικών εργασιών καθώς και η διασφάλιση τις χρηματοδότησης ολοκληρώθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή στη νέα Κυβέρνηση. 

Ακόμα και οι όροι της δημοπράτησης κατατέθηκαν τον Αύγουστο του 2019 και αναμέναμε τα τεύχη.Από τα παραπάνω στοιχεία, μπορεί ο κάθε ένας να καταλάβει πλέον ξεκάθαρα ότι , όλη η διαχείριση των απορριμμάτων ήταν όραμα της προηγουμένης δημοτικής αρχής, αφού έως τότε δεν γίνονταν καμία διαχείριση για 16 χρόνια στο Τεμπλόνι (θυμόμαστε όλοι τις άθλιες, τριτοκοσμικές εικόνες με τα θαμμένα σκουπίδια μη επεξεργασμένα) το οποίο επιδίωξε και κατάφερε να υλοποιήσει μετά από αρκετό διάστημα με μεγάλο πολιτικό κόστος.

Όσον αφορά την καθυστέρηση των έξι μηνών θα πρέπει να σημειώσω ότι αυτή έγινε για καθαρά πολιτικούς λόγους από την τότε νεοσύστατη κυβέρνηση. Ο παραπάνω σχεδιασμός βασίστηκε σε δυο βασικούς άξονες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό ήταν η ενδιάμεση διαχείριση (δεματοποίηση) και η προσωρινή λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμμης καθώς και η οριστική αποκατάσταση του Τεμπλονίου.

Όσον αφορά τον μακροπρόθεσμο στόχο, ήταν η εγκατάσταση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης με δημόσια δαπάνη και η οριστική λύση του προβλήματος.

Λοιπόν για να κλείσω, από όλα τα παραπάνω αυτό το οποίο μπορεί κάποιος να αντιληφθεί είναι, ότι το σημαντικότερο έργο ανάπτυξης για την Κέρκυρα, μπορεί να στοίχισε πολιτικά και προσωπικά σε όσους το διαχειρίστηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή και σίγουρα στον Κερκυραίο δημότη, ωστόσο το αποτελέσματα όλων αυτών των διαδικασιών, που τώρα εμφανίζονται, δεν μπορούν να αμφισβητηθεί».