Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μήνυμα του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 για την 72η Επέτειο της Νάκμπα (video)

παλαιστίνη
15 Μαΐου 2020 / 11:18

Είμαι ο ΓιάνηςΒαρουφάκης μ’ ένα μήνυμα εκ μέρους του ΜέΡΑ25 προς τα αδέλφια μας στην Παλαιστίνη καθώς κι όσους παλαιστίνιους ζουν στην εξορία στα πέρατα του κόσμου.

ΑΘΗΝΑ. Αφορμή, η επέτειος των 72 ετών από την Νάκμπα – την Μεγάλη Καταστροφή. Όμως, πέραν της επετείου, νιώθω έτσι κι αλλιώς την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας προσωπικές σκέψεις.
 
•      Νιώθω ντροπή που για 72 χρόνια, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ούτε καν το θεωρητικό δικαίωμα των προσφύγων της Νάκμπα να επιστρέψουν.
 
•      Νιώθω ντροπή που, αντί για αυτό, νέα εγκλήματα προστίθεται σ’ εκείνο το αρχικό έγκλημα καθώς οι ισχυροί της γης είτε κάνουν τα στραβά μάτια είτε συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία νέων παλαιστίνιων προσφύγων.
 
•      Νιώθω ντροπή που οι ελληνικές κυβερνήσεις, ακόμα και της δήθεν Αριστεράς, υπέγραψαν συμφωνίες που στόχο έχουν εξορύξεις και άλλες καταστροφές εναντίον της Αν. Μεσογείου μας, με μοναδικούς ωφελημένους τις πετρελαϊκές εταιρείες που καταδικάζουν τον πλανήτη και τους εμπόρους οπλικών συστημάτων. Συμφωνίες με ποιόν; Με τον κ. Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό στο πρόσωπο του οποίου τα αδέλφια μας στο Ισραήλ, οι ηρωικοί εβραίοι σύντροφοί μας που αντιστέκονται στο έγκλημα κατά των παλαιστινίων και παλεύουν για τα δικά τους δικαιώματα, βλέπουν τον μεγαλύτερο εχθρό της δικής τους δημοκρατίας, του δικού τους μέλλοντος, της δικής τους αξιοπρέπειας.
 
Έχοντας εκφράσει την τριπλή ντροπή μου, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω μια υπόσχεση. Μια υπόσχεση εκ μέρους όλων μας στο ΜέΡΑ25:
 
Την ντροπή μας για την εγκατάλειψη του λαού της Παλαιστίνης από τις κυβερνήσεις μας και από την ΕΕ θα την ξεπλένουμε λίγο-λίγο.
 
Θα την ξεπλένουμε μόνο με τον συνεχή αγώνα ώστε να επιστρέψετε στα σπίτια σας.
 
Ώστε να ιδρυθεί και ν’ αναγνωριστεί απ’ όλο τον κόσμο κράτος που, αντί να σας διώκει, να σας προστατεύει – αντί να σας εξορίζει, να σας στηρίζει – αντί να σας πνίγει, να σας εκφράζει.
 
Και, βέβαια, κράτος που να σας δίνει την ευκαιρία να ελπίζετε για κοινή ευημερία σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με όλους όσους μοιράζονται την Γη της Παλαιστίνης.