Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Αστρονομική Εταιρεία για τον θάνατο του Γιάννη Σειραδάκη

αστρονομική
03 Μαΐου 2020 / 21:18

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής ο διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης. Ήταν μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας, η οποία πρωτοστάτησε στην διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ΔΣ της Αστρονομικής Εταιρείας, μετά τη θλιβερή είδηση του θανάτου του αγαπητού μας Γιάννη Σειραδάκη, ομότιμου καθηγητή του Α.Π.Θ., μέλους επί χρόνια της Εταιρείας μας και μετέπειτα επίτιμου μέλους της, εκτιμώντας το ήθος, την ευγένεια και την προσφορά του στην επιστήμη, στην εκπαίδευση και στην ερασιτεχνική Αστρονομία, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, Κυριακή 3 Μαΐου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης και σε ένδειξη πένθους, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:
1. Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.
2. Να τιμήσει το έργο και τη μνήμη του σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνο.
3. Να καταθέσει χρηματικό ποσό στη μνήμη του για την ενίσχυση κοινωφελούς σκοπού, αντί στεφάνου.
4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
 
Ποιος ήταν
 
Ο Ιωάννης Σειραδάκης (John Hugh Seiradakis) (5 Μαρτίου 1948 - 3 Μαΐου 2020) ήταν καθηγητής αστρονομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στα Χανιά στο νησί της Κρήτης και πέθανε στη Θεσσαλονίκη ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο[1][2]. Μητέρα του ήταν η αρχαιολόγος Μερσί Mάνεϊ Κόουτς (αγγλικά: Mercy Money-Coutts) και πατέρας του ο Μιχάλης Σειραδάκης. Έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1971), το M.Sc. στη ραδιοαστρονομία από το Victoria University of Manchester, Ηνωμένο Βασίλειο το 1973 με τίτλο διατριβής "High sensitivity pulsar search", και το διδακτορικό του στον ίδιο τομέα από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1975. Ο τίτλος της διατριβής του διδακτορικού του ήταν "Low latitude pulsar survey at 408 MHz".
Μετά την ολοκλήρωση της διατριβής του ο κ. Σειραδάκης εργάστηκε ως ερευνητής στη Γερμανία στο Max-Planck Institut für Radioastronomie στη Βόννη (1975-1978 και 1982-1985) και στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (1978-1979) καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ (1979-1982). Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1985 ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και έγινε Καθηγητής το Μάιο του 1996. Συνταξιοδοτήθηκε και εκλέχθηκε Ομότιμος Καθηγητής το 2015.
Είχει διατελέσει Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής στο Τμήμα Φυσικής (1989-1990, 2001-2002, 2008- 2009), μέλος του Συμβουλίου του Τμήματος Φυσικής και Πρόεδρος ή μέλος σε διάφορες επιτροπές του ΑΠΘ. Είχε καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, την οποία υπηρέτησε ως Γραμματέας (1994-1998) και ως Πρόεδρος (1998-2002). Έχει διατελέσει μέλος (1986-1990) και Πρόεδρος (2001-2005) της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής.
Είχε επίσης εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα (OPTICON, ILIAS, CRAF κ.λπ.). Τον Δεκέμβριο του 2005, του απονεμήθηκε το βραβείο Descartes[5] της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στο ερευνητικό δίκτυο Neutron Stars, «PULSE», στο οποίο ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη. Ήταν μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, καθώς και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Εταιρείας.
 
Έρευνα
 
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλάμαναν τους αστέρες νετρονίων (pulsars), τη μοντελοποίηση ουδέτερου υδρογόνου σε κοντινούς γαλαξίες, καθώς και τη μελέτη των φαινομένων στο κέντρο του Γαλαξία μας. Τα τελευταία 10 έτη της ζωής του ασχολήθηκε ενεργά με θέματα αρχαιοαστρονομίας και πιο συγκεκριμένα με τη μελέτη λειτουργίας του Μηχανισμού των Αντικυθύρων. Έχει δημοσιεύσει 74 επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά με κριτές και περισσότερες από 80 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων και ειδικούς τόμους].
 
Διδασκαλία
 
Ο καθηγητής Σειραδάκης είχε δώσει μεγάλη έμφαση στη διδασκαλία. Ειδικά με το μάθημα της "Παρατηρησιακής Αστρονομίας" που δίδαξε επί 25 χρόνια με τον συνάδελφό του καθηγητή Σταύρο Αυγολούπη και με την ετήσια εκδρομή στο Περτούλι η οποία ξεκίνησε το 1989, ενέπνευσαν δεκάδες φοιτητές που συνέχισαν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην αστροφυσική και συνέχισαν σε πανεπιστημιακές και ερευνητικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είχε συγγράψει τα ακόλουθα βιβλία: "Εισαγωγή στη Σύγχρονη Αστρονομία" - Χ. Βάρβογλης & Γ. Σειραδάκης, "Παρατηρησιακή Αστρονομία" - Σ. Αυγολούπης - Γ. Χ. Σειραδάκης, "Εισαγωγή στη Ραδιοαστρονομία" - Γ. Χ. Σειραδάκης. Επιπλέον είχε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της ελληνικής συμμετοχής στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας.