Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χορωδία Κέρκυρας: «Ευθεία προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος»

Χορωδία Κέρκυρας
14 Απριλίου 2020 / 08:59

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Χορωδίας Κέρκυρας καλεί Βουλευτές και Δημάρχους του νησιού, όπως και την Περιφερειάρχη, να παρέμβουν συντονισμένα προκειμένου να τελεστεί το Μ. Σάββατο η λιτάνευση, τόσο του Επιταφίου, όσο και του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, εντός του ναού

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανοιχτή επιστολή προς τους Βουλευτές Κέρκυρας, τους Δημάρχους του νησιού, αλλά και την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, απέστειλε το Δ.Σ. της Χορωδίας Κέρκυρας ζητώντας την παρέμβασή τους προκειμένου το Μεγάλο Σάββατο να τελεστεί -εντός του ιερού ναού- η λιτάνευση τόσο του Επιταφίου, όσο και του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυριδωνος, όπως επίσης και να επιτραπεί η τηλεοπτική μετάδοση του θρησκευτικού τελετουργικού.

Επί λέξει η ανοιχτή επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου της Χορωδίας Κέρκυρας αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ με λύπη του πληροφορήθηκε την είδηση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση του Επιταφίου και του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος το Μέγα Σάββατο 18 Απριλίου 2020, εντός του Ιερού Ναού.

Χωρίς καμία διάθεση να εμπλακεί στις αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών η ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ επισημαίνει ότι:

1 . Το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος ανήκει σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία.

2 . Η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος το Μεγάλο Σάββατο είναι η αρχαιότερη λιτανεία με ιστορία περίπου 500 ετών, την οποία εσεβάσθηκαν όλοι οι κατακτητές
του Νησιού μας.

3 . Η μη πραγματοποίηση της λιτανείας εντός του Ιερού Ναού θα αποτελέσει πρωτοφανή ενέργεια (δια παραλείψεως), η οποία θα συνιστά ευθεία προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος του κερκυραϊκού Λαού και όχι μόνο, αλλά και κυρίως προσβολή αυτού τούτου του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος. Ο κερκυραϊκός Λαός, δεν θα συγχωρήσει ποτέ μια τέτοια ασεβή συμπεριφορά προς τον Άγιο Σπυρίδωνα, αλλά και προς αυτόν.

Ενόψει των ανωτέρω και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΛΕΙ και ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ:

Τους κ.κ. Βουλευτές Κερκύρας, την κ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, την κ. Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και τους κ.κ. Δημάρχους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας

Να ενεργήσουν άμεσα και συντονισμένα προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε να πραγματοποιηθεί η λιτάνευση του Επιταφίου και του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος εντός του Ιερού Ναού το Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου 2020, με την παρουσία των απολύτως αναγκαίων προσώπων που χρειάζονται για την πραγματοποίηση της λιτανείας και της τηλεοπτικής αναμετάδοσης αυτής, τηρουμένων και των υγειονομικών μέτρων που επιβάλλονται από την παρούσα συγκυρία.

Η ευθύνη όλων είναι ιστορική».