Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη θέλουν οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη θέλουν οι ξενοδόχοι της Κέρκυρας

«Δείξτε μας πως σε αυτή τη μάχη θα είστε δίπλα μας, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις πρωτόγνωρες συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε...» αναφέρεται στις επιστολές που απέστειλε και στους τρεις Δημάρχους του νησιού η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας

07
Απριλίου / 2020

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Επιστολές και στους τρεις Δημάρχους της Κέρκυρας απέστειλε το δ.σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, με τις οποίες ζητά την απαλλαγή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών, ως μέτρο στήριξης της τουριστικής «βιομηχανίας» του νησιού από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά παράλληλα και ως αναγνώριση της συμβολής των επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού κλάδου επί σειρά ετών στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Στις επιστολές, οι οποίες εστάλησαν στη Μερόπη Υδραίου, τον Γιώργο Μαχειμάρη και τον Κώστα Λέσση, αναφέρονται τα εξής:

«Με τις παραγράφους 8 και 9 της από 20-3-2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α 68) προβλέπονται τα εξής:

«8. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 249/20-10-1958 β.δ. (Α΄ 171), μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής. 

9. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 μπορεί να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.»

Όπως γνωρίζετε με κυβερνητικές αποφάσεις έχει ανασταλεί υποχρεωτικά η λειτουργία των ξενοδοχείων μέχρι τις 30 Απριλίου. Είναι δε δεδομένο πως όταν τελικώς οι επιχειρήσεις μας ξανανοίξουν, χωρίς να είμαστε σε θέση σήμερα να προσδιορίσουμε πότε ακριβώς αυτό θα συμβεί,  θα λειτουργήσουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με μηδενικά έσοδα και τεράστιες συσσωρευμένες υποχρεώσεις.

Προκειμένου σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία ο κλάδος μας να μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει άμεσα και έμμεσα στον τόπο μας δίνοντας δουλειές και συμβάλλοντας στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, θα πρέπει και εμπράκτως να στηριχθεί.

Πιστεύουμε πως το πρώτο μέτρο που θα έπρεπε χθες να έχει υλοποιηθεί είναι η έκδοση σύμφωνα με τις παραπάνω ρυθμίσεις των απαραίτητων αποφάσεων για την απαλλαγή των επιχειρήσεών μας από τα δημοτικά τέλη.  

Και αυτό όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά προκειμένου να δείξετε πως αναγνωρίζετε τη συμβολή μας όλα αυτά τα χρόνια. Να μας δείξετε πως σε αυτή τη μάχη θα είστε δίπλα μας ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις πρωτόγνωρες συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Και να είστε βέβαιοι πως την επόμενη ημέρα εμείς θα είμαστε εδώ και θα  συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον τόπο μας που όλοι τόσο αγαπάμε».