Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κορονοϊός: Χτύπησε έξι γιατρούς, αλλά στα μαλακά

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
26 Μαρτίου 2020 / 12:12

ΑΧΑΪΑ: Τα θετικά νέα της περιοχής, σε σχέση με τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού, διατάραξε η είδηση της νόσησης έξι γιατρών (δύο ειδικευμένων και τεσσάρων ειδικευομένων)

της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.
«Είχαμε μία διασπορά του ιού σε μία ομάδα της Παθολογικής Κλινικής. Και οι έξι συνάδελφοι είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται σε κατ' οίκον νοσηλεία» μας είπε ο διευθυντής της Κλινικής καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος. Το γεγονός έχει θορυβήσει το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου το οποίο εκφράζει την εύλογη ανησυχία του για τυχόν μετάδοση στο περιβάλλον του κινούνταν οι έξι ασθενείς. Ωστόσο το νοσοκομείο έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και ελέγχει όλες τις ύποπτες διαδρομές διασποράς του κορονοϊού.
Ως αιτία της νόσησης δεν μπορεί να θεωρηθεί η έλλειψη υλικών και μέσων προστασίας. Αντίθετα αυτά διατίθενται σε όλο το υγειονομικό προσωπικό όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι υπηρετούντες το σύστημα. Από κει και πέρα προκύπτει προβληματισμός σχετικά με την πλήρη εφαρμογή τους από το σύνολο του προσωπικού. «Η αμέλεια δε δικαιολογείται σε καμία περίπτωση και για κανέναν. Οφείλουμε οι πάντες να τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα» τονίζει ο κ. Γώγος. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης  Νοσοκομειακών Ιατρών Δημήτρης Ζιαζιάς υποστηρίζει ότι τα κρούσματα είναι εννέα εκ των οποίων οι δύο ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ο ίδιος εκφράζει την άποψη ότι δεν διατίθεται επαρκές προστατευτικό υλικό στους εργαζομένους.
 
Τα καλά νέα
 
Εκτός από τις έξι αυτές θετικές απαντήσεις για τα υπόλοιπα δείγματα δόθηκαν από τα εργαστήρια ελέγχου του ΠΓΝΠ και του Πανεπιστημίου Πατρών αρνητικές απαντήσεις. Στα καλά νέα θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης με υποστήριξη χθες μεταφέρθηκαν στην απομονωμένη κλινική και μάλιστα ο ένας εκ των δύο επρόκειτο να πάρει εξιτήριο.
Ωστόσο χθες μεταφέρθηκαν από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου άλλοι τρεις ασθενείς. Συνολικά ωστόσο ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει πέσει στους 9 ενώ στην κλινική των ύποπτων κρουσμάτων δεν νοσηλεύεται κανείς. «Δε χαλαρώνουμε και συνεχίζουμε να τηρούμε με απόλυτη αυστηρότητα όλα τα μέτρα. Μπορεί να μην έχουμε πολλές νοσηλείες στο νοσοκομείο αλλά υπάρχουν και ασθενείς που είναι στα σπίτια τους και παρακολουθούνται. Βρισκόμαστε σε φάση αναμονής διότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα και τις προσεχείς δύο εβδομάδες θα δούμε τι κρούσματα έχουμε από την περίοδο που δεν είχαμε λάβει όλα αυτά τα αυστηρά μέτρα». Ο ίδιος καλεί τους ιδιώτες ιατρούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα περιστατικά που παρακολουθούν.
«Απαιτείται συνεχής και στενή παρακολούθηση» τονίζει. Αναφερόμενος στη θεραπευτική προοπτική της νόσου ο κ. Γώγος μας είπε:  «Προχωράνε οι μελέτες και έχουμε δύο αντιϊκά φάρμακα που φαίνεται ότι έχουν αποτελέσματα στην καταπολέμηση του ιού. Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια μέσω του ΕΟΦ να κάνουμε εισαγωγή στη χώρα μας και να διατεθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες».
 
Μαρίνα Ριζογιάννη