Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Κατάληψη» στο υπόγειο του κωδωνοστασίου της Ανουντσιάτα καθυστερεί την εργολαβία

Ανουντσιάτα
11 Φεβρουαρίου 2020 / 19:53

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της εργολαβίας αναστήλωσης του ιστορικού μνημείου, είπε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος στο δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων.

Την ερώτηση για την πορεία του έργου της αποκατάστασης του κωδωνοστασίου της Ανουντσιάτα, έκανε ο επικεφαλής της παράταξης "Πρώτα η Κέρκυρα" Γιώργο Καλούδη. «Η Annunziata είναι ένα θρησκευτικό και ιστορικό Μνημείο.  Την ισοπέδωσαν, όπως και εκατοντάδες δημοτικά (κορυφαίο το Δημοτικό Θέατρο), δημόσια και ιδιωτικά κτίρια τη νύχτα της 13ης/14ης Σεπτέμβρη 1943 οι εμπρηστικές βόμβες του φασισμού.
Στο κτίριο αυτό ήταν θαμμένοι μερικοί από τους Κερκυραίους γενναίους πολεμιστές που σκοτώθηκαν στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571.
Υπάρχει μάλιστα και επιγραφή φυλασσόμενη από την Καθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας.
Οι άλλοι φονευθέντες ετάφησαν στον Άη Νικόλα Ντε Βέκια.
Στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου συμμετείχαν 300 Κερκυραίοι Πολεμιστές με 4 πλοία με κυβερνήτες τους Πέτρο Μπούα, Χριστόφορο Κοντόκαλη, Γεώργιο Κοκκίνη και Στυλιανό Χαλικιόπουλο.
Πολλές φορές, ίσως δεκάδες φορείς, υπουργοί, βουλευτές, Δήμαρχοι εξήγγειλαν πομπωδώς (Γκερέκου, Νικολούζος κ.α.) εξήγγειλαν την άμεση ανοικοδόμησή της.
Έχουμε ακούσει πολλά για έτοιμες μελέτες προς δημοπράτηση.
Δεν έχουμε δει τίποτα.
Ερωτάσθε:
1. Έχετε την μελέτη στα χέρια σας;
2. Γιατί έχει εξαγγελθεί τόσες φορές το έργο και δεν έχει ξεκινήσει ποτέ;
3. Εάν έχετε την μελέτη στο γραφείο σας τότε γιατί δεν έχει δημοπρατηθεί το έργο;»

Την απάντηση έδωσε  ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιων Νίκος Καλόγερος, 
αναφέροντας ότι η σύμβαση με τον εργολάβο έχει υπογραφεί από 26/11/2019 και ότι αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η εργολαβία. 
Επ΄αυτού η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων συμπλήρωσε ότι υπάρχει ένα πρακτικό πρόβλημα εξαιτίας ενός ενοικιαστή που έχει κάνει κατάληψη στο υπόγειο του κωδωνοστασίου, παρά τις ειδοποιήσεις από τον Δήμο. Όπως είπε η Δήμαρχος, σε συνεργασία με την Καθολική Αρχιεπισκοπή και το Υπουργείο Πολιτισμού θα γίνουν οι αναγκαίες νομικές ενέργειες για την απομάκρυνση του ενοίκου.