Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεταφορά απορριμμάτων στην Κοζάνη: Η κοροϊδία πάει σύννεφο...

Μπάμπης Χαραλάμπους
02 Ιανουαρίου 2020 / 11:02

Γράφει ο Μπάμπης Χαραλάμπους, Περιφερειακός Σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», από την πρώτη στιγμή που -με πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες- ανακοινώθηκε η ομόφωνη απόφαση της σύσκεψης που έγινε στις 30/10/2019 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την μεταφορά των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) της Κέρκυρας στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Κοζάνης, διακήρυξε την ανησυχία και τις επιφυλάξεις της.

Με ανακοινώσεις και άρθρα τεκμηρίωσε τη θέση της αυτή με ατράνταχτα επιχειρήματα. Επιχειρήματα που, μεταξύ άλλων, κύρια αφορούσαν:

α) Το δυσβάστακτο κόστος που οι Κερκυραίοι πολίτες θα εξαναγκαστούν να πληρώσουν (με τους πιο αυστηρούς υπολογισμούς αυτό υπολογίζεται σε τετραπλασιασμό ή ακόμη και πενταπλασιασμό των δημοτικών τελών) και

β) Την αναποτελεσματικότητα του εγχειρήματος της μεταφοράς, αφού αυτή αφορά ένα μόνο μέρος των παραγομένων κάθε χρόνο ΑΣΑ στη Κέρκυρα ενώ μένει σε εκκρεμότητα τι θα γίνει με τους δεκάδες χιλιάδες τόνους δεματοποιημένων απορριμμάτων που υπάρχουν στο Τεμπλόνι και στη Λευκίμη. Κάτι που αβίαστα οδηγεί στο συμπέρασμα πως το τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων στη Κέρκυρα θα εξακολουθούσε να υπάρχει κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ θα αμβλυνόταν κάπως τους υπόλοιπους μήνες.
 
Στα επιχειρήματα μας αυτά οι πανηγυρίζοντες που πήραν μέρος στη σύσκεψη (βουλευτές Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, οι Δήμαρχοι των Δήμων της Κέρκυρας, η Περιφερειάρχης της ΠΙΝ κ.ά) αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις «ΕΚΚΙΝΗΣΗ» (ΛΑΕ—ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και «Πρώτα η Κέρκυρα» των κ.κ. Καλούδη – Βλάχου, που πανηγύρισαν εξίσου με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη και διεκδίκησαν την πατρότητα της ιδέας της μεταφοράς, μας απάντησαν με μεγάλα λόγια και θριαμβολογίες. Ότι δηλαδή η μεταφορά δίνει οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων της Κέρκυρας … ότι η μεταφορά αφορά όλα τα παραγόμενα σκουπίδια στην Κέρκυρα… ότι οι Κερκυραίοι δεν θα επιβαρυνθούν με καμία επιπλέον δαπάνη για την μεταφορά… ότι είμαστε μίζεροι …ότι κάνουμε μικροπαραταξιακή αντιπολίτευση… ότι… ότι… ότι…
 
Πριν καλά-καλά, όμως, τελειώσουν τα πανηγύρια και πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της ανακοίνωσης της ομόφωνης απόφασης των συμμετεχόντων στη σύσκεψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος δημοσιεύτηκε, με ημερομηνία 23/12/2019, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση με αριθμό 284558 των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Δυτικής Μακεδονίας & Πελοποννήσου, Ιονίων και Δυτικής Ελλάδος με τίτλο «Διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) των τριών Δήμων της Κέρκυρας (Βόρεια, Νότια και Κεντρική Κέρκυρα), Π.Ε. Κέρκυρας, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων». Η απόφαση αυτή όσο σκόπιμα κακογραμμένη κι αν είναι… όσο κι αν προσπαθεί να συσκοτίσει τα πράγματα και να θολώσει τα νερά… άλλο τόσο, με μεγάλη μάλιστα κυνικότητα, ξεκαθαρίζει ορισμένα θέματα σε τέτοιο βαθμό που δεν χωρούν καμία άλλη ερμηνεία ή καλλίτερα καμία παρερμηνεία. Τα θέματα αυτά είναι:
  1. Ποιος θα πληρώσει «το μάρμαρο» της μεταφοράς;
…Μα τα γνωστά υποζύγια. Ο Κερκυραϊκός λαός δηλαδή. Για να μη θεωρηθεί ότι υπερβάλλουμε μεταφέρουμε αυτούσια την παράγραφο 34 της κοινής απόφασης των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας:
«… 34. Το γεγονός ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του εξυπηρετούμενου Δήμου, η οποία θα καλυφθεί από τα ανταποδοτικά τέλη, το ύψος της οποίας δεν μπορεί εκ των προτέρων να υπολογισθεί…».
Είναι και ξεκάθαρο και ολοφάνερο πως το αβάστακτο κόστος της μεταφοράς, ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ, θα υποχρεωθούν να το πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα της Κέρκυρας. Αλλά από τη πιο πάνω παράγραφο προκύπτει και το εξής άκρως απαράδεχτο και σχιζοφρενικό: Οι Κερκυραίοι υποχρεώνονται να αποδεχτούν το όποιο κόστος της μεταφοράς δήθεν άγνωστο μέχρι της στιγμής, αφού… «το ύψος της δαπάνης», δήθεν, «δεν μπορεί εκ των προτέρων να υπολογισθεί…». Με άλλα λόγια μας ζητούν να τους υπογράψουμε λευκή επιταγή τώρα αλλά το ποσό θα το προσθέσουν αυτοί αργότερα! Θράσος… Θράσος… Θράσος!!!
  1. Θα μεταφέρονται όλα τα παραγόμενα ΑΣΑ της Κέρκυρα (περίπου 70.000 τόνοι τον χρόνο) στην ΜΕΑ Κοζάνης;
Όχι βέβαια! Ξεκαθαρίζουν τα πράγματα με την απόφαση να λέει: «... Η παρούσα απόφαση αφορά σε μεταφορά ποσότητας έως είκοσι τρείς χιλιάδες επτακόσιους τόνους (23.700 t) αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) των Δήμων Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Κέρκυρας, στην προαναφερθείσα εγκατάσταση Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με χρονική ισχύ έως την 31-12-2020…». Γίνεται ξεκάθαρο επομένως το ποια θα είναι η ποσότητα των ΑΣΑ που θα μεταφέρονται ενώ δεν υπάρχει αναφορά στα έτη 2021 και 2022.
  1. Με την υπάρχουσα απόφαση είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο πως τα αποθηκευμένα σκουπίδια θα παραμένουν στην Κέρκυρα και θα διαιωνίζουν το πρόβλημα αφού σύμφωνα με το κείμενο: «…10. Η παρούσα απόφαση δεν αφορά τη διαχείριση των επί μακρόν αποθηκευμένων (δεματοποιημένων) αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) των ΟΤΑ του θέματος…».
 
Τέλος σε όλα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν το πάζλ και οι δηλώσεις της κας Υδραίου που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο 28/12/2019 σε τοπική εφημερίδα όπου διαβεβαιώνει πως ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων δεν πρόκειται να επιβαρύνει τους δημότες με πρόσθετα τέλη για την μεταφορά των σκουπιδιών στην Κοζάνη και πως όλα τα ΑΣΑ του δήμου θα μεταφέρονται στη ΜΕΑ Κοζάνης και τέλος πως η μεταφορά των σκουπιδιών θα στοιχίσει περίπου 115 ευρώ τον τόνο. Τι αλήθεια να πρωτοσχολιάσεις στις δηλώσεις αυτές. Σαν να μην έχει διαβάσει την απόφαση, σαν να μην έχει συμφωνήσει στη σύσκεψη με το Υπουργείο επιχειρεί να κοροϊδέψει σχετικά με το ποιον θα βαρύνει το κόστος. Είναι απορίας άξιο το πως έχει προκύψει αυτό το ποσό που ανακοινώνει η Δήμαρχός και θα είχε ενδιαφέρον να μας το αναλύσει. Σίγουρα υποτιμά την νοημοσύνη μας όταν λέει ότι θα στοιχίσει 115 ευρώ ο τόνος όταν μόνο το κόστος πόρτας στη ΜΕΑ Κοζάνης είναι 104€/τόνο! Επομένως, με βάση αυτή την θεωρία, η υπόλοιπη διαδικασία της μεταφοράς, δια θαλάσσης και στεριάς, θα στοιχίζει μόνο 11 ευρώ!

Επιπλέον, μας κοροϊδεύει και μας υποτιμά όταν έχει συμφωνήσει ότι ο Δήμος δε θα ζητήσει καμία έκτακτη επιχορήγηση και θα καλύψει το κόστος από ίδιους πόρους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να μην αυξήσει τα δημοτικά τέλη όμως θα κάνει περικοπές από αλλού και τελικά το μάρμαρο θα πάει πάλι στο δημότη.
Η τακτική αυτή εκμεταλλεύεται την αγωνία του κερκυραϊκού λαού να μην ξαναζήσουν την ίδια τραγική κατάσταση. Σερβίρουν λοιπόν την πραγματικότητα όπως θέλουν σίγουροι ότι κανείς δε θα ψάξει πίσω από αυτήν.

Θα τελειώσουμε με τον ίδιο ακριβώς επίλογο που τελειώσαμε προηγούμενο άρθρο μας σχετικό με την διαχείριση των απορριμμάτων. Και τούτο γιατί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων διαχρονικά είναι καθαρά πολιτικό πρόβλημα. Η σημερινή τραγική κατάσταση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών τοπικών αρχών και κυβερνήσεων διαχρονικά. Οι προηγούμενοι με την τακτική τους φρόντισαν να γεμίσει η Κέρκυρα με σκουπίδια και ΜΑΤ, τάισαν εργολάβους και εργολάβους. Οι σημερινοί αξιοποιούν αυτήν την κληρονομιά για να ολοκληρώσουν το στόχο της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Τα κέρδη είναι πολλά και τα συμφέροντα τεράστια. Συμφέροντα που εξυπηρετεί πλήρως η κυβέρνηση της ΝΔ που με τον αναπτυξιακό νόμο που πέρασε στην βουλή παραδίδει στους ιδιώτες τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επανειλημμένα έχει τονίσει πως η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, μακριά από ιδιώτες με το κόστος να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Μοναδική διέξοδος για να επιτευχθεί αυτό είναι η συνεχής αγωνιστική λαϊκή διεκδίκηση που θα επιβάλει λύσεις στο σήμερα και ταυτόχρονα θα ανοίγει το δρόμο για οριστική διέξοδο σε μία άλλη κοινωνία που δεν θα βλέπει τη διαχείριση των απορριμμάτων ως πεδίο κερδοφορίας. Σ’ αυτές τις λαϊκές διεκδικήσεις καλούμε όλο τον κερκυραϊκό λαό να πάρει μέρος μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους του. Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να παρέμβει και να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Να κλείσουν άμεσα και να αποκατασταθούν Τεμπλόνι και Λευκίμμη, να υπάρξει μελέτη για νέα χωροθέτηση που θα αποκλείει τους επιβαρυμένες αυτές περιοχές. Όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης. Να πει ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών αλλά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επιχειρηθεί αυτό.