Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι γονείς του Κοντοκαλιού ζητούν απαντήσεις απ΄το Υπουργείο για την ανέγερση νέου σχολικού κέντρου

Δημοτικό σχολείο Κοντοκαλιού
25 Ιουνίου 2018 / 08:19

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου απευθύνεται ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κοντοκαλιού, για την ανέγερση του νέου σχολικού κέντρου.

Το δημοτικό οικόπεδο στη θέση "Πύλα" Κοντοκαλιού που έχει επιλεγεί, αντιμετώπισε κώλυμα προσβασιμότητας με τις όμορες ιδιοκτησίες, ωστόσο ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος τον Φλεβάρη του 2018, διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους ότι το ζήτημα διευθετήθηκε και η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά προς την ανέγερση του νέου σχολικού κέντρου. Παρ' όλα αυτά οι γονείς, δεν έχουν δει καμία πρόοδο από τότε. Αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματά τους απευθύνθηκαν πρόσφατα στο Δήμο Κέρκυρας και τώρα στον Υπουργό Παιδείας.

Η επιστολή
 
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμοι Υφυπουργοί,
 
Ο Σύλλογός μας αγωνίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια για τις βέλτιστες συνθήκες μόρφωσης των παιδιών του τόπου μας, σε στενή, πάντα, συνεργασία, με τις αρμόδιες Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Σχολείο στο οποίο στεγάζονται τα παιδιά μας είναι ένα κτίριο του 1949, με προσθήκες του 1980 και συνεχείς επιδιορθώσεις. Προ διετίας πετύχαμε να μισθώσει ο Δήμος παρακείμενο κτίσμα, ώστε τα παιδιά μας να μην περνούν το δρόμο για να πηγαίνουν στις τάξεις τους, όπως γινόταν εδώ και χρόνια. Η σημερινή κατάσταση συνεχίζει να εμφανίζει προβλήματα με υγρασία, βροχές κλπ., λόγω παλαιότητας των κτηρίων. Σημαντικό, επίσης, είναι το πρόβλημα ότι καθ’ ότι ζούμε σε ένα συνεχώς διογκούμενο προάστιο της πόλης της Κέρκυρας, κάθε χρόνο πρέπει να εξευρίσκονται πρόσθετες αίθουσες διδασκαλίας, αφού οι μαθητές/-τριες αυξάνονται.

Κύριε Υπουργέ, Κυρία και Κύριε Υφυπουργέ,
Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας κάνουμε κοινωνούς της ανησυχίας μας σχετικά με το χρονίζον θέμα που «καίει» τους κατοίκους του Κοντοκαλίου και των γύρω περιοχών, για εξασφάλιση των προϋποθέσεων και ανέγερση νέου Σχολικού Κέντρου.

Επικαλούμαστε την όποια παρέμβασή σας! Συγκεκριμένα, επιθυμούμε επιτάχυνση της νόμιμης διαδικασίας εξασφάλισης πρόσβασης στο δημοτικό οικόπεδο της Πύλας. Από το Νοέμβριο του 2016 και τη συνάντηση στο Δημαρχείο πάντων των εμπλεκομένων, δεν προχώρησε το εν λόγω θέμα, που είναι και το μοναδικό «κώλυμα» πριν από έκδοση οικοδομικής άδειας. Το Φεβρουάριο του 2018 επαναλήφθηκαν οι ίδιες δεσμεύσεις, αλλά τα χρόνια περνούν και το δίκαιο αίτημα της περιοχής για ανέγερση αξιοπρεπούς σχολικού χώρου για τα παιδιά μας και μάλιστα σε δημοτικό οικόπεδο, συναντά αναβολές και αδιαφορία. 
Σε συνέχεια των διαφόρων συναντήσεών μας(Φεβρουάριος-Μάρτιος 2018) με τους αρμόδιους (Αντιδημάρχους, Δήμαρχο, Μηχανικούς Τεχνικών Υπηρεσιών), της πολύμηνης αναμονής μας για απάντηση σε ερωτήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της ασφάλειας των παιδιών μας και της συνεχούς απόπειράς μας να κλείσουμε μια, από κοινού με όλους, νέα συνάντηση, εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για την μη εξέλιξη των υποσχεθέντων. 

Μια ακόμα σχολική χρονιά λήγει για τα παιδιά μας, τα προβλήματα όμως παραμένουν, καινούρια κάνουν την εμφάνισή τους, οι ριζικές λύσεις τις οποίες χρόνια παλεύουμε δεν προωθούνται καταλλήλως, η επικοινωνία μας πολύ συχνά μένει ατελής, αλλά δεν κουραζόμαστε διότι γι’ αυτό είμαστε εκλεγμένοι. Τονίζουμε ότι γνωρίζουμε το θεσμικό, βοηθητικό ρόλο του Συλλόγου Γονέων προς την εκπαιδευτική πράξη, αφού κατά το Καταστατικό μας, ο Σύλλογός μας, όπως και κάθε Σύλλογος Γονέων, υπάρχει ως Πρωτοβάθμιο εκλεγμένο επίσημο όργανο για την «εξασφάλιση των προϋποθέσεων για καλύτερη αγωγή και εκπαίδευση των μαθητών, … όπως και τη φροντίδα για την καλή υγεία των μαθητών και τη δημιουργία καλών συνθηκών υγιεινής στο χώρο του σχολείου», καθ’ ότι μας επισημαίνεται συχνά από επίσημες θέσεις ότι δεν «χρειάζεται» να γνωρίζει ο Σύλλογος Γονέων τις ακριβείς διαδικασίες εκπόνησης κάθε έργου. Ενόσω θα χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για την ασφάλεια και την υγιεινή των παιδιών μας, θα ενοχλούμε για να ενημερωνόμαστε και να ενημερώνουμε!

Κύριε Υπουργέ, Κυρία και Κύριε Υφυπουργέ, σας απευθύνουμε και τα συγκεκριμένα ζητήματα στα οποία εναγωνίως περιμένουμε απάντηση. Σε ποιο σημείο εξέλιξης βρίσκεται το θέμα ανέγερσης Νέου Σχολικού Κέντρου στο δημοτικό οικόπεδο της Πύλας; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο Κτηματολόγιο; Γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία και τα συμβόλαια με τους γειτνιάζοντες ιδιοκτήτες, όπως ο κ. Δήμαρχος και οι κύριοι Αντιδήμαρχοι είχανε δεσμευτεί στη σύσκεψη στο Δημαρχείο το Φεβρουάριο του 2018; Έχει ανατεθεί το έργο διάνοιξης δρόμου-πρόσβασης; Ενημερωθήκαμε ότι ανανεώθηκε η σύμβαση με το Σύμβουλο της Εταιρίας που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση ΣΔΙΤ. Το Φεβρουάριο είχαμε λάβει χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση του Φακέλου για έγκριση προς χρηματοδότηση, τα μέσα Μαΐου. Κινδυνεύει η χρηματοδότηση ή είναι διασφαλισμένη και πώς; Δηλώνουμε για πολλοστή φορά την αγωνία μας, καθώς με χαρά βλέπουμε 6 άλλα σχολεία στο Ιόνιο, να χρηματοδοτούνται για ανέγερση ή επισκευές από το Ε.Π. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από το Μάρτιο του ’18!

Αν το έργο στην Πύλα είχε προχωρήσει θα είχαμε ελπίδες για βραχυχρόνια αναμονή και ταλαιπωρία των παιδιών της περιοχής που από τη νηπιακή ηλικία αναγκάζονται να θεωρούν δεδομένες τις συνθήκες που βρίσκουν σε κτήρια πεπαλαιωμένα, με υγρασία και λοιπά γνωστά προβλήματα.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Αξιότιμοι Υφυπουργοί! Αναμένοντας ανταπόκρισής σας, επαναδιατυπώνουμε την πίστη μας στο ενδιαφέρον τόσο του Υπουργείου, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ασφάλεια και το μέλλον των παιδιών, που είναι η πραγματική επένδυση για κάθε Κοινωνία.
Μετά τιμής,
για το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
Δημοτικού Σχ. Κοντοκαλίου
Η Πρόεδρος                                                  Η Γραμματέας
Μάστορα Χριστιάννα                            Καταβάτη Χαρούλα