Τετάρτη 28.02.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατά των πλειστηριασμών

πλειστηριασμοί
24 Ιανουαρίου 2018 / 10:52

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ι.Ν. στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018,

εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα των πλειστηριασμών.
 
Θεωρούμε ανεπίτρεπτο στη σημερινή κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία να τεθούν σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες και ιδιαίτερα εκείνων  που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές  ομάδες και σε πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
 
Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, πολλοί συμπολίτες μας έχουν περιέλθει σε αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο ή τους Δήμους. Η αδυναμία αυτή εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με κατασχέσεις ή απειλές κατασχέσεων. Αυτές οι πρακτικές, το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να κλονίζουν σοβαρά την κοινωνική συνοχή αλλά και το κοινό περί δικαιοσύνης αίσθημα. Απορρίπτουμε το αφήγημα των ¨κακοπληρωτών¨ σαν δικαιολογία στο προχώρημα των πλειστηριασμών και μάλιστα των ¨ηλεκτρονικών¨, για αυτούς τους ¨κακοπληρωτές¨ εξάλλου δεν έχουν ευθύνη οι φτωχοποιημένοι συμπολίτες μας.
 
Αντί για μέτρα προστασίας των πολιτών που αδυνατούν λόγω κρίσης να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, προωθείται μια πολιτική αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου και χρήσης μέτρων καταστολής δίωξης των αντιδράσεων που αναπτύσσονται.
 
Με το πρόσφατο «πολυνομοσχέδιο» θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα μετά τις 21/2/18 των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όχι μόνο οφειλές προς τις τράπεζες αλλά, για πρώτη φορά, και για οφειλές προς το Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία άνω των 500 €. Κατοικίες, οικόπεδα, γραφεία, καταστήματα, αγροτεμάχια θα εκποιούνται πλέον με διαδικασίες εξπρές και μάλιστα στην εμπορική αξία τους, δηλαδή σε εξευτελιστικές τιμές.
 
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί «αγγίζουν» ακόμη και την πρώτη κατοικία, για την οποία δεν υπάρχει ουσιαστική προστασία, αφού ο αναθεωρημένος νόμος Κατσέλη ελάχιστη προστασία προσφέρει και οι επαγγελματίες δεν μπορούν να υπαχθούν σ΄ αυτόν.
 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, στα πλαίσια της ομόφωνης απόφασής που έχει ήδη εδώ και έναν χρόνο λάβει (232-24/27-11-2016), καθώς και στα πλαίσια των αντίστοιχων αποφάσεων των πρόσφατων Συνεδρίων της ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, ζητά:
 
-Την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 €, αντικειμενική αξία, με τη δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου για το θέμα, και την ορθολογική διαχείριση συνολικά του ζητήματος των δανείων καθώς και του πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ειδικότερα όταν αφορούν ανθρώπους με μικρά εισοδήματα, ανέργους, βαριά ασθενείς ή ανάπηρους και εν γένει για όσους μπορεί εύκολα να αποδειχθεί ότι έχουν πληγεί από την κρίση των τελευταίων χρόνων.
-Την πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με την καθιέρωση, μεταξύ άλλων αναγκαίων μέτρων, του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 € αντικειμενική αξία.
-Την διαγραφή των τόκων στα ποσά των τυχόν ανατοκισμών και ανακεφαλαιοποίησης καθώς και στα εναπομείναντα κεφάλαια κατ΄ανάλογο ποσοστό του κεφαλαίου του δανείου που έχει εξοφληθεί μέχρι την ημερομηνία αναφοράς – διαγραφής.
-Όταν επισπεύδουσα αρχή είναι η τράπεζα ή τιμή εκτίμησης να είναι η αξία του ακινήτου της ημέρας υπογραφής της σύμβασης και όχι η τρέχουσα εμπορική.
 
Τέλος καταδικάζουμε κάθε κατασταλτικό μέτρο στα ειρηνοδικεία σε βάρος των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών.