Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

SOS για τον κερκυραϊκό ελαιώνα: μετατρέπεται σε καυσόξυλα!

κερκυραϊκός ελαιώνας
28 Αυγούστου 2017 / 10:13

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστολή – καταγγελία εστάλη μέσω της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, μετά από αίτημα πολλών κατοίκων της βορείου Κέρκυρας,

προκειμένου να σταματήσει η ανελέητη κοπή των ελαιόδεντρων.
Η επιστολή απευθύνεται σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, στο Υπουργείο Οικονομικών, στον Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο, στην Αντιπερειφερειάρχη κ. Πανδή, στον Προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Γκίνη, στη Λιμενική Αστυνομία, στη Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων Δυτικής Ελλάδας κ.α., με σκοπό την ευαισθητοποίηση ώστε να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την εύρεση άμεσης λύσης στο θέμα. Την επιστολή συνυπογράφει το Επιμελητήριο Κέρκυρας και ο Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας.
 
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
 
«Με το παρόν θέλουμε να εκφράσουμε την αγωνία μας για το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει από τους κατοίκους περιοχών της βορείου Κέρκυρας αλλά και αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη δράση “επιτήδειων” που εκμεταλλευόμενοι κενά νόμων και την ασυνεννοησία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, αποδεκατίζουν παράνομα τον κερκυραϊκό ελαιώνα αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.
 
Σύμφωνα με τις καταγγελίες και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας φαίνεται καθαρά  η πλήρης καταστροφή από την παράνομη αυτή εκμετάλλευση  καθώς σε πολλές περιπτώσεις  υπάρχει ριζική κοπή των ελαιόδεντρων ενώ μετά την καταστροφή, ακολουθεί και παράνομη διακίνηση και πώληση για καυσόξυλα.
 
Ο πλημμελής έλεγχος του κράτους, η απουσία και η αδιαφορία πολλών ιδιοκτητών για το αποτέλεσμα του κλαδέματος και ο φόβος που υπάρχει,  για τις συνέπειες τυχόν καταγγελιών στις «κλειστές» κοινωνίες που δρουν  οι συγκεκριμένοι "επιτήδειοι", όχι μόνο στη βόρεια αλλά και σε όλη την Κέρκυρα, θα μας οδηγήσουν στην πλήρη απαξίωση του κερκυραϊκού ελαιώνα που αποτελεί ένα ζωντανό  φυσικό μνημείο και σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας.
 
Παρακαλούμε όλους τους αρμοδίους να επιληφθούν άμεσα του θέματος και να βοηθήσουν στη διατήρηση και συνέχιση της ύπαρξης αυτού  του  “Φυσικού Μνημείου Απείρου Κάλους” του κερκυραϊκού ελαιώνα, πριν είναι πολύ αργά…»
 
Η Ομοσπονδία μας σκοπεύει να συνεχίσει τον αγώνα που ξεκίνησαν και συνεχίζουν οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Κέρκυρας για τη διάσωση του κερκυραϊκού ελαιώνα και ζητάμε την βοήθεια και τη στήριξη των μελών μας αλλά και όλων των κερκυραίων για να αποτρέψουμε αυτή την  καταστροφή.